"De har inte fattat vad barnen vill"

Publicerad 2015-02-28

Undersökning visar på ungdomsledarnas skeva bild

Dagens debattörer tycker att det statliga stödet till idrottsföreningar måste förändras så att det gynnar de utsatta ungdomarna i samhället, inte de redan priviligierade.

Ungdomsledare tror att barnen förstår och accepterar att de blir petade när laget toppas.

En ny undersökning från Rädda Barnen visar på motsatsen.

– Men tyvärr spelar det nästan ingen roll hur ofta man för fram sånt här, ledarna kör på i alla fall, säger Rolf Carlson, idrottsforskare på GIH.

Toppning inom barn- och ungdomsidrott är ett ofta debatterat ämne.

En undersökning som Rädda Barnen genomfört i samarbete med Sifo visar att fyra av tio barn i åldrarna 10-12 år och sex av tio i åldrarna 12-14 har erfarenheter av toppning.

"Värsta man kan göra"

Rolf Carlson, idrottsforskare på GIH i Stockholm och professor i idrottspedagogik vid idrottshögskolan i Riga, har forskat länge inom området.

– Att skilja barn från varandra, det är det värsta man kan göra. Men de ungar som blir förfördelade sväljer ofta förtreten, annars får man inte vara tillsammans med kompisarna. Men studier visar att många förr eller senare slutar på grund av det. Det är en enorm del som slutar säger Carlson.

Stora skillnader i resultatet

Rädda Barnens undersökning visar också på stora skillnader i hur ledarna tror att barn uppfattar toppning kontra vad barnen egentligen tycker.

Nästan hälften av de tillfrågade ledarna svarar att barnen förstod och accepterade att de inte fick vara med – medan bara vart 20:e barn gav samma svar.

– Nu ska man vara lite försiktig med tolkningen då frågorna är ställda på lite olika sätt, men när det är så stor skillnad kan man tänka sig att ledarna tycker att det är mycket viktigare att vinna än vad barnen gör, säger Ola Mattsson, expert på idrottsfrågor hos Rädda Barnen.

Finns riktlinjer

Riksidrottsförbundet har satt upp riktlinjer vad gäller toppning inom barn- och ungdomsidrotten. Enligt Ola Mattsson finns det stora faror med att ledarna inte tar till sig dessa.

– Vi säger att det också krävs en dialog. Det här är inte svart eller vitt, men många ledare har inte fattat att barnen egentligen vill något helt annat, säger han.

Rolf Carlson:

– De allra flesta ledare som toppar går inte ut med det, utan det är något som sker i det fördolda. Tyvärr spelar det ingen roll hur mycket man för fram aspekterna av det här, ledarna kör på i alla fall.