Pichler: ”Ryssland är på väg åt rätt håll”

Publicerad 2015-11-12

Svenske landslagstränaren om den ryska dopningsskandalen

I fyra år tränade han ryska skidskyttelandslaget.

När nu Ryssland skakas av en av tidernas största skandaler tar Wolfgang Pichler landets dopningsarbete i försvar.

– Att säga att hela Ryssland dopar sig är idiotiskt, säger skidskyttetränaren samtidigt som han slår fast att skidskyttet kommer från samma problem som friidrotten har nu.

Svenske förbundskaptenen Wolfgang Pichler är nyss hemkommen till Rupholding efter träningsläger och tävlingar i finska Muonio. Tanken var att sätta sig och planera träningen för de svenska landslagsåkarna fram emot världscuppremiären i Östersund i månadsskiftet. Men en ständigt ringande telefon stör honom, alla vill veta vad den före detta ryske skidskytteförbundskaptenen har att säga om den skandalrapport som Wada-kommissionen presenterade i måndags.

”Kaos för hela idrottsvärlden”

Sportbladet får, precis som flera tyska medier, nobben med eftertryck när vi når Pichler. Men en timme senare kommer ett sms om att han har tid – och åsikter.

– Min första tanke är att det inte bara är ett ryskt problem, mer ett internationellt problem. För mig är det här kaos för hela idrottsvärlden. Om de högst ansvariga tar emot pengar visar det mycket. Det är en katastrof för hela sporten, säger han.

Wolfgang Pichler, som tränade det ryska skidskyttelandslaget från 2011 fram till Sotji-OS 2014, pekar på flera övergripande problem. Det första är Wadas självständighet.

”Säkra på att några var dopade”

– Wada är bakbundet från många håll, de är inte fria och självständiga. Som det är nu kan man inte lita på någon, säger han och tar ett exempel från skidskytte-VM i Östersund 2008 som han menar visar på just det:

– Vi var säkra på att några skidskyttar var dopade. Jag vill inte säga nationen, men vi var helt säkra. Vi frågade varför de inte kontrollerade deras dopningsprov igen. De sa att de kontrollerade det, men i själva verket gjorde de inte det.

Wada-rapporten pekar på ett dopningsprogram som varit både systematiskt och statsunderstött. Men Wolfgang Pichler menar att dopningsproblematiken inom skidskyttet har sitt ursprung någon annanstans.

– Man får så mycket pengar för ett guld. På ett OS i Sotji var belöningen 500 000 dollar (4,34 miljoner kronor) och en Mercedes. Det ökar risken för fusk. Det ryska systemet är felaktigt på det viset.

”Jag vet att mina fem var rena”

Förbundet var inte problemet menar han:

– Jag är säker på att Sergey Kushchenko och Mikhail Prokhorov (på förbundet) ville det bästa och gjorde dopningstest, men du vet aldrig vad som pågår på ministeriet... Jag vet bara att de fem idrottare jag ansvarade för var rena. Vad som pågår i övrigt vet man aldrig.

Just överblicken över hela landslaget och alla aktivas egna tränare.

– I Sverige får du bara fast lön från förbundet, i Ryssland fick hemmatränaren 2 150 000 kronor om din aktiv vinner OS-guld är det klart att folk gör saker.

Dopningen var systematisk

Du sa tidigare i år i en intervju att det inte finns någon systematisk dopning i Ryssland, står du kvar vid det?

– Det var systematiskt, runt 2007 och 2008 så var det systematisk dopning. Men nu tror jag inte det. Under de åren jag var där såg jag ingen systematisk dopning. Förbundet vill vara rent. Det var också därför resultatnivån sjönk.

Var du själv misstänksam mot ryska skidskyttar som varierande mycket i prestation?

– Ja, så klart. Vi hade sådana, (Jekaterina) Jurjeva åkte dit tre gånger. Hon var för mig det tydligaste exemplet. Jag sparkade ut henne från laget men i Ryssland skapade man två team under det sista året in mot OS. I det laget var det Jurjeva och (Irina) Starych som båda var dopade. Då kan man fundera på anledningen till att de var dopade. Sanningen är att ingen på förbundet vet vem som låg bakom det.

”Tror inte det hjälper alls”

Ryssland har slagit ifrån sig de flesta av anklagelserna, finns det självkritik i ryska systemet?

– Ja, så klart. De kämpar verkligen inom förbunden om dopning. Ryssland är på rätt väg. Men jag har också lärt mig att man måste vara mer diplomatisk. Förut tänkte jag att det bästa var att stänga av alla i ett land när man hade många fall, men nu tror jag inte det hjälper alls.

Du är emot det förslaget från Wada att stänga av hela ryska friidrottslandslaget?

– I mina ögon är det viktigare att man bygger ett nytt system för dopningstester och att alla nationer testas lika mycket. Det förändrar ingenting att lämna en nation utanför. Embargon har aldrig någonsin fungerat inom idrotten. Det kanske ser bra ut men till slut är jag inte så säker på att det hjälper.

Så till sist, om ryska skidskyttar vinner i världscupen i år så kan man tro på dem?

– De har ett bra lag som tränar bra och och i mina ögon så har de kontrollerats och testats mycket de senast fyra åren. Jag känner laget och doktorn och jag är säker på att det inte kommer någon dopning därifrån...

– ...men du vet heller aldrig riktigt säkert.

Följ ämnen i artikeln