”Då hade jag känt mig som ’loser of the year’”

Otto Drakenberg har anmält internationella fäktningsförbundet

Publicerad 2023-02-06

Förra veckan spreds en video där Otto Drakenberg tystas ned under internationella fäktförbundets (FIE) kongress.

Nu har Svenska fäktförbundet anmält FIE till IOK.

– Jag viker fan inte ner mig, säger Otto Drakenberg, ordförande för Svenska fäktförbundet, till Sportbladet.

I november tilldelades Saudiarabien junior-VM i fäktning 2024.

I dag lämnade Svenska fäktförbundet in en anmälan av det internationella fäktförbundet, FIE, till Internationella Olympiska Kommitén.

Anmälan grundar sig på två brott som det svenska fäktförbundet anser att FIE har begått.

Det ena brottet: att tilldela ett internationellt mästerskap till en nation utan att ”undersöka huruvida värdlandet respekterar grundläggande demokratiska fri- och rättigheter”.

Det andra brottet: nedtystningen av Svenska fäktningsförbundets ordförande Otto Drakenberg under kongressen i november, vilket kunde ses i en video som uppmärksammades förra veckan.

Vad kände du när du stod på scen och folk började protestera?

– Jag blev chockad, jag har aldrig varit med om den typen av nedtystningsförsök i hela mitt liv. Sen tog den här instinktiva reaktionen över, att jag viker fan inte ner mig. Har jag gått hit för att säga min mening, då kommer jag göra det också, med undantag ifall de släpar ut mig. För det är ju faktiskt vår rättighet, och att sitta där tyst eller lämna podiet, då hade jag känt mig som ’loser of the year’ (årets förlorare), berättar Otto Drakenberg.

”Det är mentalt ohederligt”

Vad tänker du om andra länder som är tysta i den här frågan?

– Det mest chockerande på den där kongressen var inte de som försökte tysta mig. Utan det var den hundraprocentiga tystnaden från alla de länder som normalt sett lever efter liknande värdegrund som vi gör i det svenska samhället. Att ingen av dem försöker bidra till att vi får en ordentlig, respektfull diskussion, utan istället är passiva, tysta, ja-sägande. Det tycker jag är skrämmande.

Otto Drakenberg trycker på att hans utspel på kongressen inte handlade om att protestera mot Saudiarabien som värdland. Poängen var att få de röstberättigade delegaterna i kongressalen att ”ställa sig några viktiga frågor” innan de röstade.

– Jag tycker att det är djupt problematiskt att internationella idrottsförbund, speciellt de som är kopplade till den olympiska rörelsen, tilldelar mästerskap till nationer som flagrant och uttryckligen kränker grundläggande, mänskliga fri- och rättigheter. Vi kan inte å ena sidan ha den här mysiga känslan i OS-familjen, där vi sen 100 år tillbaks säger fina grejer om varandra, och sen går ut i verkligheten och kränker, och gör det rakt motsatta, det är förjävligt. Det är mentalt ohederligt.

Ingen bojkott att vänta

Om Svenska fäktförbundet får medhåll från IOK tror Otto Drakenberg ändå att Saudiarabien kommer få arrangera mästerskapet.

– Däremot menar jag att det borde leda till att internationella fäktningsförbundet framöver säkerställer att mötena går till på ett sätt där alla får komma till tals. Och att när framtida mästerskap ska tilldelas, att det sker på ett sätt som verkligen respekterar den olympiska chartern. Annars förutsätter jag att den olympiska statusen för fäktning i världen borde vara hotad.

Men någon svensk bojkott ser det inte ut att bli.

– Där är vi väldigt tydliga i Svenska fäktförbundet att vi aldrig gör enmans- eller enförbunds-bojkotter. Om EU och FN går ut och säger att något land är i bojkott, då kommer vi följa det rigoröst. Tills dess så kommer vi att planera för deltagande för våra fäktare.

– Sen kommer det att vara upp till varje enskild fäktare att bestämma sig för: vill jag åka till Saudiarabien och delta i en tävling där man bevisligen inte respekterar delar av den olympiska charten? Det tycker vi är den rätta respekten för våra fäktare, som viger sina liv åt att försöka bli bäst. Å andra sidan vill vi inte vara med och underblåsa att totalitära regimer, regimer som egentligen förkastar den olympiska andan, ska komma undan och få arrangera mästerskap. Det är en balansgång.

Följ ämnen i artikeln