Säsongens första seger för Hammarby

Uppdaterad 2014-11-20 | Publicerad 2014-11-19

Det dröjde fem matcher innan Hammarby kunde ta säsongens första seger.

Men laget fick slita för vinsten då de vann mot nykomlingen Tillberga med uddamålet.

- En superviktig seger. Den betyder mer än bara poängen för oss, säger Hammarbytränaren Göran Rosendahl.

Topptippade Hammarby har haft en tung säsongsinledning. Inför dagen hade laget bara en inspelad poäng på fyra matcher och dessutom blev det häromdagen klart att nyckelspelaren David Pizzoni Elfving blir borta större delen av säsongen.

Då nykomlingen Tillberga gästade Zinkensdamm trodde nog många att det skulle lossna för Bajen. Men det dröjde till den 25:e minuten innan stockholmarna kunde ta ledningen genom Kalle Spjuth.

– Vi spelar väldigt bra första kvarten och skapar många målchanser. Vi kunde gjort 3-4 mål. Sen börjar det regna och det blir svårspelat, säger Rosendahl.

Tidig kvittering

Tidigt i den andra halvleken kunde Tillberga kvitterade på en hörna då Pekka Rintala fick bollen i mål.

– Efter kvitteringen blir vi lite ängsliga. Det är mycket som går emot oss och vi känner att det är en måstematch.

Genom Ulf Einarsson kunde Hammarby återta ledningen efter 55 minuter och sedan Tillberga fått en utvisning kunde Adam Gilljam öka på till 3-1.

Tillberga gav inte upp för det och med drygt fem minuter kvar på matchklockan reducerade Tillbergas Fredrik Rydberg till 3-2.

”Ligger tre månader efter”

Nervösa slutminuter för de grönvita som kunde hålla tätt och ta säsongens första seger i elitseriespelet inför 1122 på läktarna.

– Det känns rättvist att vi vann matchen, säger Rosendahl.

Hammarbytränaren menar att en stor del av den tunga starten på seriespelet beror på lagets träningsmöjligheter. På grund av vädret läggs isen på Zinkensdamm sent på året och Hammarbys möjligheter att träna på stor is har därför varit begränsad.

– Jämför med lag som har hall ligger vi tre månader efter. Det känns som att det måste hända något här, annars dör Stockholmsbandyn, säger han.

Sandviken fortsätter toppa tabellen efter en väntad seger mot Ljusdal med siffrorna 7-2. Elitseriens skyttekung, Patrik Nilsson, bidrog genom att passera 400 gjorda mål i SAIK-tröjan.

Nilssons stod för fyra mål i hemmasegern. Därmed är han efter sex matcher uppe på 21 mål och samma målsnitt han hade säsongen 2007/2008 då han slog målrekord. Då prickade Nilsson nät hela 94 gånger under seriespelet.

Sandviken är fortfarande obesegrade och toppar tabellen på tolv poäng.

I Edsbyn tog hemmalaget emot Broberg/Söderhamn i ett jämnt hälsingederby.

Broberg gick ifrån till tvåmålsledning efter drygt tolv minuter, men hemmalaget kom tillbaka och kvitterade till 2-2 innan halvtidsvila.

I den andra akten följdes laget åt målmässigt.

Martin Söderberg gav återigen Broberg ledningen med sitt andra mål för matchen. Därefter svängde matchen i Edsbyns favör sedan Felix Pehrson gjort 3-3 och Simon Jansson gjort 4-3 till hemmalaget.

Det svängiga derbyt tog ytterligare en vändning och Broberg kunde till slut stå som segrare efter 4-4 av Stefan Larsson och 4-5 av lagkaptenen Magnus Fryklund.