Svensk friidrotts doldis gör Diamond League-debut

Uppdaterad 2017-06-15 | Publicerad 2017-05-04

Fanny Roos gör Diamond League-debut.

Karin Torneklint har kallat henne svensk friidrotts mest underskattade.

I dag gör kulstöterskan Fanny Roos, 22, Diamond League-debut.

– Det är kul att få chansen, säger hon.

Det svenska friidrottslandslaget genomgår en generationsväxling och flera yngre stjärnor tar allt mer plats med namn som Daniel Ståhl, Armand Duplantis, Angelica Bengtsson, Khaddi Sagnia – och Fanny Roos.

Är du inte helt bekant med det sista namnet på listan? I så fall är du är knappast ensam.

Den 22-åriga kulstöterskan från Ljungby, boende i Växjö, har visserligen varit bofast i Finnkampslaget sedan 2013 men har allt som oftast haft en anonym roll där och på de större mästerskap hon tagits ut till. Karin Torneklint har vid flera tillfällen sagt till Sportbladet att hon ser Fanny Roos som den svenska truppens mest underskattade idrottare sett till potential och faktiska resultat.

Symptomatiskt nog dränktes också Roos livs tävling, fyra på vinterns inomhus-EM på svenskt rekord 18,13, i en trave andra medaljskrällar från samma tävling.

”Inte ens haft i tankarna”

Fanny Roos skrattar lite när doldisämnet kommer på tal.

– Nej det där är inget jag funderat alls på.

– Jag har ökat successivt under många år, lite hela tiden, och nu börjar det räcka längre och längre, säger hon.

Ja, kurvan är närmast linjär, en dryg halvmeter om året under de fem senaste säsongerna har tagit henne steg för steg mot världseliten.

Senaste beviset på att hon verkligen närmar sig kom förra veckan när hon fick en plats till Dohas Diamond League, premiären på hela galacirkusen.

– Jag blev förvånad, jag hade inte ens haft det i tankarna. Men det är väldigt kul att chansen kommer och det är bara att försöka göra något bra av den.

”Vill slå svenska rekordet i sommar”

Tävlingsdebuten var egentligen planerad till den 20 maj men trots att det kommer lite hastigt på att möta världseliten ser Roos att ytterligare ett nytt personligt rekord kan komma direkt.

– Mitt personliga rekord utomhus är 17,58 och jag vill börja med att slå det. Sen hade det suttit bra att klara VM-kvalgränsen på 17,75 direkt.

VM är viktigt men medaljerna ska hon jaga på ett annat mästerskap.

– Jag har U23-EM i Polen där jag vill vinna medalj. Sen vill jag stöta bra på VM och slå det svenska rekordet utomhus på 18,17, det är mina tre mål.

Utvecklingskurvan talar för att hon lyckas.

Harrison.

Fem hetaste svenska Diamond League-chanserna i år:

1) Daniel Ståhl, diskus: Den svensk som har absolut störst chans att vinna sin gren totalt. Har tagit ett nytt utvecklingskliv i år och tävlar ofta på Diamond League-tävlingarna.

2) Armand Duplantis, stavhopp: Kommer göra sin Diamond League-debut mot rena OS-finalfältet i Eugene. Och det mest uppseendeväckande är att 17-åringen faktiskt har en ganska bra chans att utmana världseliten. Kommer inte tävla så mycket på gala-cirkusen men när han är med har han pallchans.

3) Meraf Bahta, 1500/3000/5000m: Stenhårt motstånd på alla tänkbara distanser. Men har hög kapacitet och lär kunna bråk om pallplatser i de galor som kanske inte drar till sig de allra bästa afrikanska löparna.

4) Michel Tornéus, längdhopp: Lagt om träningen under en vinter i Florida. Riskerar att bli lite ojämn i sin nya teknik, men högstanivån är hög och rutinen från Diamond League kan leda till en drös topplaceringar.

5) Sofie Skoog, höjdhopp: Inte nödvändigtvis närmast den absoluta världsnivån av de svenskar som tävlar på Diamond League-cirkusen. Men grenens nivå är låg så på rätt dag kan Skoog slåss om topplaceringar. Var tvåa i Zürich i fjol.