”Det är mest sorg jag känner”

Publicerad 2017-01-27

Per ”Pliggen” Andersson och Fredrik S Bendiksen.

FALUN. Fallet Therese Johaug har gjort att de svenska åkarna skärpt sina rutiner kring vad äter, dricker och vilka läkemedel de tar.

Svenska landslagets läkare Per ”Pliggen” Andersson lider med sin norska kollega Fredrik S Bendiksen som i går vittnade om det fatala misstaget som slutade med ett positivt dopningstest för skidstjärnan.

– Det är mest sorg som jag känner kring det här, när det gäller hans del, säger Per ”Pliggen” Andersson.

Ett dygn efter att Marit Björgen suttit på en stol i förhörsrummet på Ullevål Stadion i Oslo är hon på skidstadion i Falun.

Efter träningspasset skyndar den norska stjärnan i väg. Hon är sparsam i sina uttalanden om sitt vittnesmål i fallet Therese Johaug, som är avstängd i vänta på dom för brott mot dopingsreglerna då hon i höstas testades positivt för den anabola steroiden clostebol som hon ska ha fått i sig via en kräm på läpparna.

– Det känns väldigt bra, det är gott att komma tillbaka till Falun. Jag har många minnen att köra här. Men om det, så länge som saken inte är klar vill jag inte gå in på det, säger Marit Björgen till Sportbladet.

Är det skönt att ha det gjort avklarat?

– Det har inte sett på det som ett problem, det har inte varit en svår sak för mig.

Under sitt vittnesmål sa Marit Björgen att hon hade gjort samma sak som väninnan och kollegan Therese Johaug, om hon hade fått ett nytt läkemedel: frågat landslagsläkaren Fredrik Bendiksen.

Vittnesmålet lyftes efteråt fram som viktigt för Therese Johaugs del.

Köpte salvan på att apotek

Under fredagens träning i Falun dyker det svenska skidlandslagets läkare Per ”Pliggen” Andersson upp.

Han har - precis som många andra inom världscupscirkusen – följt med på de öppna förhören i Oslo.

Han berättar att han känner stark för kollegan Fredrik Bendiksen som under torsdagen tog på sig hela skulden och försökte förklara sitt enorma misstag: hur han som läkare kunde köpa och ordinera ett läkemedel från ett apotek i Italien utan att kontrollera innehållet.

– Jag känner väldigt starkt för honom som kollega. Jag tycker att det är oerhört sorgligt det som har hänt. Jag vet att han är en fantastiskt kunnig idrottsläkare, jag känner mig väldigt ledsen för hans skull, säger Per Andersson.

Vi är många som undrar hur en professionell läkare kan begå ett sådant misstag, har du också funderat på det?

– Ja, självklart gör det här sakerna att man får många tankar. Vilka oerhörda konsekvenser ett sådant här misstag kan skapa. Det sätter igång processer hos alla som är inblandade. För oss idrottsläkare har det här blivit en sak som gör att vi sluter oss som en familj, vi behöver stötta varandra.

Ledare och åkare genomför utbildningen

Under förhören framkom att Therese Johaug inte hade genomgått Antidoping Norges utbildning ”Ren utövare” förrän efter det att hon åkt fast för clostebol.

I Sverige finns motsvarande utbildning för idrottsutövare.

Enligt Per Andersson har alla åkare i landslaget genomfört den de senaste åren.

– Ren idrott kallar vi den. Det är nätbaserat, det är samma upplägg som de har i Norge. Vi har den utbildningen varje år, som en rutin. De aktiva och ledarna ska genomföra den. Det är inte en utbildning som gör skillnaden, men det är viktigt för den visar vilken prioritering vi gör kring det här.

Hur medvetna är de svenska åkarna om det egna ansvaret?

– Det är klart att det blivit ett väldigt fokus på den juridiska aspekten. Vad reglementet säger. En del av utbildningen av våra åkare handlar om att det yttersta ansvaret har de själva som åkare. Det försöker vi vara noga med att påpeka. Vi jobbar väldigt mycket mot den röd-gröna-listan som RF har och jobbar in en rutin att de alltid, alltid ska dubbelkolla läkemedel oavsett om de får det från mig eller någon annan. Ytterst är det åkaren som ansvarig.

– Det är ett verktyg i mängden. Det viktigaste är dialogen vi har och den kultur som man sätter. Det är en levande diskussion. Det ska finnas som en naturlig del, antidopingarbetet.

Om en utövare får ett läkemedel av dig, frågar hon eller han då om det finns på dopningslistan?

– Nej. Vi har som rutin att om jag förskriver ett nytt läkemedel så tittar vi tillsammans på grön-röda-listan. Det är så enkelt nuförtiden.

Så ni kollar alla substanser ni är osäkra på?

– Vi kollar allt! Det ska inte finnas någon osäkerhet. 

Ser inga skäl att misstänka

Situationen som Therese Johaug hamnat i, efter förhören på dagar är frågan nedskalad till vilken grad av skuld hon har, har inneburit att de svenska åkarna höjt den egna skärpan.

– Ja, det har det absolut blivit. Det är klart att det här har påverkat oss också. Det har blivit väldigt tydligt, de aktiva har blivit mer uppmärksamma på att det som de använder kan innehålla något. Det är inte bara skidåkare utan även utövare från andra idrotter. Det har visat vilka konsekvenser det här får, säger Per Andersson.

Antidoping Norge har rekommenderat en avstängning på 14 månader för Therese Johaug.

Domsultvalget fastställer vilken dom det blir inom en månad.

Per Andersson vill inte spekulera vilken straff han tror att Therese Johaug får.

Har du någon anledning till att inte tro på deras beskrivningar av händelseförloppet?

– Nej, det har jag inte.

Stina Nilsson är en nyckelåkare i det svenska landslaget. Hon har tagit kursen en gång.

– Jag gjorde den i höstas. Det var min första gång. Det är alltid bra att ta en liten påminnelse, säger Stina Nilsson.

Har du någonsin varit orolig för att du ska få i dig något otillåtet?

– Nej, men jag är väldigt noggrann. Jag undersöker så det inte är något. Vi har en rutin där ”Pliggen” hjälper oss att kolla upp ifall det är något, men jag har sällan behövt använda mig av det för jag är sällan sjuk.

Följ ämnen i artikeln