Skagerling storspelade för Alingsås (arkivbild).

0–1 i matcher och förstemålvakten borta med hjärnskakning.

Då klev reservkeepern Gustav Skagerling in och blev hjälte för Alingsås mot Ystads IF.

– Det var längesen jag var så nervös, säger han till Alingsås Tidning.

Ystads IF småskrällde i den första av fem kvartsfinaler borta mot Alingsås tidigare i veckan när man vann efter förlängning.

I samma match träffades Alingsås keeper Rickard Frisk av ett skott i huvudet som senare visade sig ha gett honom en hjärnskakning.

Till match 2 i Ystad på fredagen fick man därför förlita sig på andremålvakten Gustav Skagerling, 25, som inte fått stå mycket under sin första säsong i handbollsligan. Dessutom var niometersspelaren Mishels Liaba sjuk.

Det var förstås därför fördel YIF på förhand.

Drömstart för Ystad

Det var det också tre minuter in i matchen när hemmalaget hade fått en drömstart, ledde med 3–0 och Alingsås känt sig tvingade till en mycket tidig timeout.

Bortalaget kom dock snabbt tillbaka och var i kapp efter tolv minuter sedan Skagerling spelat upp sig från sin mardrömsstart.

Sedan följdes lagen åt till början av andra när Alingsås ryckte till sig en ledning med 18–14. YIF kom ikapp till 19–19 efter 45 minuter men aldrig förbi.

Alingsås vann med 28–24 och en av de stora hjältarna var målvakten Skagerling, som kom upp i 38 i räddningsprocent och vann målvaktsmatchen mot rutinerade Anders Persson i YIF-målet.

– Det var längesen jag var så nervös som jag var i början av matchen, men det gick ju vägen, säger han till Alingsås Tidning.

17-årig nyckelspelare

Två andra nyckelspelare i segern var den blott 17-årige spelmotorn William Andersson Moberg, som låg bakom massor av mål, och mer rutinerade linje- och försvarskämpen Oscar Bergendahl.

– Extremt jämna och sjukt roliga matcher att spela. Det är svårt att beskriva hur roligt det här är. Nu är det slutspel på allvar, utbrister Bergendahl i C More efter matchen.

I Ystad kretsade det mycket kring Kim Andersson, som gjorde sju mål men var oerhört frustrerad på domarna i slutskedet och drog på sig en tvåminutare för snack med fyra-fem minuter kvar i ett viktigt läge.

– Vi får inte gå i den fällan och dra på oss sådana utvisningar i det läget, säger YIF:s lagkapten Alexander Borgstedt till C More.

Därmed är det lite fördel Alingsås då man har två av de tre resterande matcherna hemma i Estrad.