Dramatiska turerna som räddar skidfesten i Falun för de norska stjärnorna

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

Landslagschefen Espen Bjervig berättar om de dramatiska besluten för att rädda norskt deltagande i Falun och om planen för Johannes Kläbo.

– Johannes åker bil över gränsen till Falun på onsdag, säger Espen Bjervig.

Han bekräftar samtidigt att de norska VM-stjärnorna inte tävlar i Ulricehamn.

De norska skidlandslaget hade avstått alla världscupstävlingar sedan premiären i Ruka.

Och när de väl gav sig ut blev det dramatiskt direkt.

Planen efter den resultatmässigt starka helgen i Finland var att återvända till Norge i det chartrade planet. Men nya karantänsregler i Norge ledde till akuta förändringar på grund av skärpta regler kopplat till den brittiska mutationen av coronaviruset som just nu sprider sig i Oslo-området.

– Vi fick meddelande från de norska myndigheterna i går om att man övervägde att ändra på reglerna för karantän i Norge. Det gäller inresekarantän till Norge, då får man inte resa ut igen förrän efter tio dagar, säger Espen Bjervig till Sportbladet.

För att inte fastna i karantän valde Therese Johaug och de andra norska skidåkarna att hoppa av i Sverige. I går mellanlandade tolv åkare, två tränare och fyra vallare på Arlanda i Stockholm. Landslagschefen Espen Bjervig berättar nu om de snabba besluten.

– Jag frågade alla åkare och de kunde välja. De kunde åkt med till Norge och avstått Falun eller hoppa av på Arlanda. Men alla åkare ville hoppa av på Arlanda, säger han och berättar vidare.

– Arrangören i Falun ställde upp på ett fantastiskt sätt med transport och hotell, det var en otrolig service.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Chansade och hann

Övriga i det norska teamet fortsatte till Norge, men är nu på plats i Sverige.

– De gick som en transit, de satte sig direkt i bilarna efter landning för att köra till Falun. Vi chansade med att de fick lämna Norge och det fick de, för de nya reglerna för karantän hade inte trätt i kraft ännu, berättar Bjervig.

Det norska landslaget är nu på plats i Falun och har under måndag morgon tagit coronatester. Alla tester var negativa.

Utöver det norska skidlandslaget som redan är på plats kommer Johannes Kläbo att ansluta till truppen. Tävlingen blir Kläbos första sedan världscupen i Ruka. Trots stängda gränser kommer den norska stjärnan in i Sverige tack vare undantag för elitidrottare.

– Jag talade med Johannes i går och han kör med Arild Monsen över gränsen på onsdag, bekräftar Bjervig.

Efter tävlingarna i Falun lämnar stora delar av den norska truppen Sverige. Få av de VM-aktuella åkarna kommer att tävla i Ulricehamn.

– Största delen av truppen kommer inte att åka där. VM-truppen åker på en precamp fram till VM, efter inresekarantän på tio dagar. Det har varit vår plan hela tiden, säger Espen Bjergvig.

Publicerad:

LÄS VIDARE