Succé i sprinten – dubbelt svenskt i topp

Publicerad 2022-02-08

STOCKHOLM/ ZHANGJIAKOU. Det blev en svensk dubbel i OS-sprinten.

Jonna Sundling var totalt överlägsen i finalen och Maja Dahlqvist spurtade hem silvret.

– Det är sjukt. Jag är väldigt stolt över den resan jag har gjort, säger Sundling.

Halva OS-finalen i sprint var blågul. Jonna Sundling, Maja Dahlqvist och Emma Ribom tog sig alla hela vägen och gjorde upp om medaljerna tillsammans med Rosie Brennan, Jessie Diggins och Nadine Fähndrich.

Sundling var överlägsen i kvalet och såg starkast ut av alla åkare fram till finalen. Även där imponerade svenskan. Sundling satte upp ett jättetempo och Dahlqvist och Ribom hängde på i täten.

Dahlqvist vann spurten

Men till slut kunde ingen följa Sundling som var totalt överlägsen i finalen och tog ett ohotat guld.

– Det är svårt att ta in. Jag är jätteglad och det tar nog ett tag att smälta. Man har blivit inspirerad av alla som har tagit guld, Walter, Nils och Sara så det är jättekul att man kan hitta formen och verkligen stor eloge till min vallare, säger Sundling.

Tjuvstarten i kvarsfinalen grämde dock Sundling även efter guldet.

– Dagen har varit väldigt bra, förutom tjuvstarten. Jag blev irriterad på mig själv och tänkte: ”fasen Jonna, vad håller du på med? Skärpning!” 

Bakom Sundling spurtade Dahlqvist hem silvret före Jessie Diggins, vilket innebar att Sverige tog första dubbeln sedan OS i Sarajevo 1984.

Ribom, som länge var med i finalen, kroknade och slutade sist i finalen.

– Så sjukt mäktigt med en dubbel. Maja och Jonna är så galna. Det var så himla sjukt att åka etta, tvåa och trea upp i första backen. Det kändes som att vi hade något riktigt bra på gång, men jag orkade inte riktigt sista backen så det är blandade känslor för egen del, säger Ribom. 

Var gipsad i fyra veckor

Jonna Sundling fick en tuff start på säsongen efter att ha fallit illa under Sverige-premiären i Gällivare i november. Supersprintern slet av ett ligament i tummen och tvingades till gips i fyra veckor. 

Det gjorde att hon missade inledningen av världscupen. Sundling var tillbaka i Dresden där hon var tvåa i den individuella sprinten och tvåa i lagtävlingen tillsammans med Maja Dahlqvist. 

Det är det var den enda världscuptävlingen Sundling hann med innan OS.

– Jag har lyckats hitta formen och det är lite revansch efter skadan. Det var tråkigt att sitta framför tv:n, men det är kul att komma hit och åka bra här. Det är sjukt. Jag är väldigt stolt över den resan jag har gjort, säger Sundling.

Men svenskan har prickat formen perfekt till OS och nu är Sverige dunderfavoriter även i teamsprinten längre fram i OS.

Hylla de svenska guldhjältarna här

  • Marcus Leifby
    8 feb 2022

    Tack alla! Nu går jag och lyssnar på Starships "Nothing's Gonna Stop Us Now" och äter lite kruskakli. I morgon är jag ledig och på torsdag kör vi damernas 10 kilometer klassiskt. Vi hyrs!

  • 8 feb 2022

    Riktigt bra tjejer, segerkyssar från Eskilstuna!

    Malle Enavall
  • 8 feb 2022

    Maja Dala Dahlqvist > Maja Nilsson Lindelöf

    Alice
  • Marcus Leifby
    8 feb 2022

    Björn Lind. Han har man inte tänkt på de senaste tolv åren.

  • Marcus Leifby
    8 feb 2022

    En gammal svensk tradition det här, att vinna OS-guld i sprint. Disciplinen gjorde ju debut på OS-programmet först i Salt Lake 2002. Vi minns förstås Björn Lind, Thobias Fredriksson, Lina Andersson och Anna Dahlberg i Turin, där Lind också tog guld individuellt. Charlotte Kalla och Anna Haag knep ett silver i Vancouver, Teodor Peterson ett silver och Emil Jönsson ett brons i Sotji, och så tog de brons tillsammans, precis som Ida Ingemarsdotter och Stina Nilsson, i stafetten. 2018 vann Stina Nilsson guld individuellt och ett silver tillsammans med Charlotte Kalla i stafetten.

Medaljligan i OS 2022 – så är ställningen just nu