RF hoppas på en idrottens Metoo-rörelse

Publicerad 2018-03-13

Matchfixning, hot och hat har blivit ett växande problem för idrotten.

I dag samlades Riksidrottsförbundet, polisen och Brottsförebyggande rådet (Brå) för presentationen av rapporten ”Motverka otillåten påverkan inom idrotten”.

Nu hoppas RF:s ordförande Björn Eriksson på en idrottens Metoo-rörelse.

– Vi måste titta marodörerna i ögonen, säger han.

Följ ämnen
AIK Fotboll

Den 18 maj chockades fotbolls-Sverige av beskedet att stormötet mellan IFK Göteborg och AIK ställdes in på grund av ett matchfixningförsök riktat mot AIK:s målvakt Kenny Stamatopoulos – som själv anmälde det och avvärjde händelsen.

Men det uppmärksammade försöket är bara toppen av ett isberg av otillåten påverkan inom idrotten där trakasserier, hot och våld blivit ett växande problem.

I dag presenterade Brå rapporten ”Motverka otillåten påverkan inom idrotten” där intervjuer med 106 personer inom fotboll, ishockey, bandy och basket gett en bild av hur otillåten påverkan sker.

”Starkt skrämselkapital”

Slutsatserna landar bland annat i att påverkan hotar föreningsdemokratin, utsätter liknande funktioner i olika idrotter på samma sätt och i flera fall är de som står för hoten och trakasserierna grupper med ”väldigt starkt skrämselkapital”.

– Ytterst är det här en demokratifråga, säger Erik Wennström, myndighetschef på Brå.

En stor del i lösningen menar både RF och utredarna är att lyfta på locket, bejaka öppenhet i frågorna som ”omgärdats av en machokultur” där man inte vågat berätta om hot och trakasserier. Mycket på samma sätt som AIK-målvakten Kenny Stamatopoulos gjorde.

Björn Eriksson hoppas på en idrottsrörelsens Metoo-rörelse.

– När den kom så sköljdes mycket av det här bort, det är väldigt många som är utsatta men som inte vågar anmäla. Jag vet att många hoppar av utan att säga det egentliga skälet, säger han.

”Kan vara startpunkten”

En del i arbetet med att bryta den här tystnadskulturen är ett nystartat samarbete med Brottsofferjouren via RF där man kan få direkt stöd från jourens utbildade handläggare.

– I alla andra polisiära områden har det varit självklart att man jobbat med brottsofferjourer, varför skulle vi göra på ett annat sätt?, säger Björn Eriksson och fortsätter.

– Ska vi åstadkomma något som liknar en Metoorörelse där vi kan ställa oss upp och tittar de här marodörerna i ögonen måste vi också följa de traditionella metoderna, säger han.

Vem ska gå först i den här rörelsen, Metoo-rörelsen hade en väldigt tydlig startpunkt?

– Jag tror det skeende som pågår nu kan vara den avtryckaren, säger Björn Eriksson som noterat det stora engagemanget på AIK:s årsmöte under gårdagskvällen.

– Jag kan inte bedöma människorna där, det vore fel av mig. Men det visar ändå lite Metoo-känsla. När många människor bestämmer sig kan man åstadkomma någonting.