Förvirrande flaggmiss i Kanada GP

Uppdaterad 2018-06-11 | Publicerad 2018-06-10

Sebastian Vettel var övertygad om att han hade ett varv kvar till mål. Det var alla som såg tv-bilderna också.

Ändå flaggades Kanadas GP av – i förtid.

– Säg till dem att inte vifta med flaggan innan racet är över, ropade Vettel.

Sebastian Vettel hade ledningen i Kanadas GP, ett F1-lopp som ska avgöras över 70 varv.

Men redan på det 69:e varvet viftade supermodellen Winnie Harlow med flaggan.

Ferrariföraren som passerade mållinjen var chockad och skrek ut sin irritation över radion:

– Säg till dem att inte vifta med flaggan innan racet är över.

”Följde bara instruktioner”

Detta gjorde att resultatet i tävlingen räknades från det 68:e varvet i stället för det 70:e varvet, något som Renaults Nico Hülkenberg gladde sig åt.

– Det var inte mycket som hände i dag, men tack Winnie Harlow för att vi fick sluta efter 68 av 70 varv. Plats 7!, twittrade han.

Hon svarade:

– Jag följde bara de instruktioner jag fick.

Misstaget skedde på grund av att kommunikationen var otydlig. Den som ansvarar för start - och målgång - meddelade Harlow när det var dags att vinka av loppet.

– Han frågade tävlingsledningen om det var målgång och de svarade ja, säger FIA:s tävlingsledare Charlie Whiting till motorsportmagazin.

– Problemet var att tävlingsledningen inte uppfattade det som en fråga utan som ett meddelande och bekräftade med ett enkelt okej.

”Tur hade en varvräknare”

Vinnaren Vettel blev konfunderad när han såg flaggan eftersom han själv hade en annan uppgift framför sig.

– Som tur är hade jag en varvräknare i bilen och depåtavlan visade rätt. Men om man tappar radion och depåtavlan inte är där, då saktar man in. Och är man i ledning hoppas man alla andra också stannar av, säger han till ESPN.

Arrangörsmissen gjorde att Max Verstappen bokfördes för det snabbaste varvet, i stället för hans teamkollega Daniel Ricciardo. Frågan är nu hur Red Bull, som har ett bonussystem och belönar den förare som satte det snabbaste varvet, löser det.

Detta är inte första gången som det viftas med målflagg för tidigt i F1, det hände även under Kinas GP i Shanghai 2014.

Kanadas GP vanns av Sebastian Vettel, som tog över ledningen i VM eftersom Lewis Hamilton slutade på plats fem. Marcus Ericsson körde i mål på plats 15 och blev utan VM-poäng.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se