Nytt EM-guld till Tove Alexandersson

Publicerad 2018-05-06

Inför EM i orientering i Schweiz så var Tove Alexandersson favorit till att bli mästerskapets drottning. Och hon visade direkt att det här ska bli hennes mästerskap när hon vann den inledande sprinten.

– Det känns helt fantastiskt att äntligen få genomföra en sprintfinal och hålla ihop det hela vägen.

EM avgörs i södra Schweiz och inleddes med sprintkval och final i den lilla orten Mendrisio inte långt från Lugano. Alexandersson var överlägsen och tog hem guldet i stor stil.

Redan till första tidskontrollen efter en kilometers orientering var hon sex sekunder före näst bästa löpare. Sedan byggde hon på det till 24 sekunder vid andra tidskontrollen efter 2,1 kilometer och det blev också segermarginalen när hon sprang i mål efter drygt 15 minuters tävlande.

– Jättekul att få genomföra en sprintfinal. Jag har ju missat några stycken. Jag har varit sjuk och skadad och så, så jag var väldigt glad redan innan; att få springa och att jag var i bra form. Det här var jättekul. Nu ska jag bara njuta av det här ett tag, sedan gäller det att ladda om till medeldistansen.

Judith Wyder, Schweiz, tog silvret, och trea blev ryskan Natalja Gemperle, 33 sekunder bakom den svenska världsstjärnan som tog sitt tredje individuella EM-guld, det första i sprint. Ja, det var faktiskt hennes första guld i sprint på EM eller VM.
Karolin Ohlsson var näst bästa svenska på åttonde plats och Lina Strand blev 14:e. Det schweiziska hemmalaget visade en imponerande bredd med fyra damer i topp sju.