Pettersson frälste Småkronorna – förlänger medaljsviten efter målkalas

Publicerad 2024-05-05

Lucas Pettersson snuvades på hjälterollen i bronsmatchen mot Slovakien efter att ha fått sitt mål bortdömt.

Då klev forwarden fram på nytt och bäddade för målkalas för Småkronorna.

Två guld, ett silver och två brons under de fem senaste turneringarna. Efter att ha besegrat Slovakien med 4–0 har nu ytterligare en bronspeng lagts till i samlingen och Småkronorna har nu sex raka tagit medalj i U18-VM.

– Bara vi har tålamod och fortsätter kommer det komma in någon puck för oss, sa Nikodemus Wernquist i SVT efter den mållösa första perioden och visst skulle det komma.

Knappa tio minuter återstod av matchen när Jack Berglund vann tekningen i offensiv zon. Melvin Fernström tog hand om pucken och passade vidare till Alfons Freij som droppade pucken bakom sig. Sedan sa det pang och Lucas Pettersson blev matchens första målskytt – för andra gången.

Blev bortdömt

Ja, för Sverige såg ut att ta ledningen tidigare än så. Med mindre än två minuter kvar av mittenakten kunde samme Lucas Pettersson ta ner pucken i mittzon och spelade sedan fram till Melvin Fernström. Fernström skickade vidare den till Sahlin Wallenius på backplats som lade upp skottmöjligheten för Pettersson som skickade pucken i nät.

Efter coach's challenge videogranskades situationen och det stod då klart att Fernström var offside när han tog emot pucken från Pettersson. Målet dömdes därför bort.

Strax innan hade Linus Eriksson satt ett skott i stolpen.

– Jag tycker vi körde ner dem totalt. Det är bara fortsätta som vi gjort, sa Alfons Freij i SVT.

Avslutade med islossning

Pettersson var dock inte ensam segerorganisatör. Sverige skulle få ett boxplay emot sig strax efter 1–0-pucken och under matchens sista minuter fullkomligt öste slovakerna skott mot Love Härenstam i Sveriges mål. Härenstam stod emot samtliga 36 skott och sedan kunde både Melvin Fernström, Alfons Freij och Victor Eklund utöka till både 2–0, 3–0 och till sist 4–0.