Zlatan i topp – före fem kvinnor: ”Glädjande”

Publicerad 2017-10-18

Fem kvinnor på topp tio.

För första gången är könsfördelningen helt jämn på listan över landets tio mest omskrivna idrottspersonligheter.

– En glädjande utveckling, säger Caroline Johansson, medieanalytiker på Retriever.

Charlotte Kalla, Sarah Sjöström, Pia Sundhage, Lotta Schelin och Stina Nilsson.

Det är kvinnorna som tar plats bakom ettan Zlatan Ibrahimovic på listan över de tio idrottare som syntes mest i svenska medier mellan den 1 oktober i fjol och den 30 september i år.

För första gången på sju år – sedan undersökningen sjösattes – är det helt jämnt mellan könen.

– Det är ett tecken på att det börjar bli mer jämställt inom idrotten. Det är en kombination av att vi har kvinnliga idrottare på världsnivå inom en rad olika idrotter och att medierna uppmärksammar dem mer och mer, säger Caroline Johansson, medieanalytiker på företaget Retriever, som genomför undersökningen i samarbete med TT.

Helena Tolvhed, forskare i bland annat genushistoria vid Stockholms universitet, är inte säker på att det är ett trendbrott. Sju år är en för kort period för att en djupare analys ska vara möjlig, men hon tror att idrotten är på väg åt rätt håll.

– Utifrån ett jämställdhetstänk så är man väl det. Idrotten har aldrig varit någon föregångare utan tvärtom legat i bakvattnet vad gäller jämställdhetssatsningar och jämställdhetstänk. Men det sipprar in så småningom, säger hon.

Krävs medaljer

Längre ned på årets lista dominerar fortfarande männen. Bland de 20 mest omskrivna är 13 män.

Snedfördelningen är enligt Tolvhed i mångt och mycket resultatet av ett cirkelproblem.

– Det är den här rundgången. Det är väl som tydligast när det gäller damfotbollen. Man säger att det inte finns något intresse. Om mediebolagen försvarar sig med det så är det å andra sidan så att medier och press är delaktiga i att skapa ett intresse. Det handlar så mycket om stjärnor och lag: att bygga supporterskap och kändisskap, att göra profilerna till någon typ av kändisar som man kan relatera till, säger hon.

I sin forskning har Tolvhed sett att det krävs "mer" för att kvinnor ska synas än för att män ska göra det. Hennes resultat har ett brett internationellt forskningsstöd.

– Det är framför allt på de stora arenorna som kvinnor har kunnat bli kända. Det krävs att man är med i de stora mästerskapen, att man tävlar för Sverige och att det går bra. Att man tar medaljer för landet i EM, VM och OS. Samma koppling gäller inte för herridrottarna.

"Väldigt ärlig"

Charlotte Kalla är den enda idrottaren vid sidan av Zlatan Ibrahimovic som prenumererat på en plats bland de tio största sedan 2011. Hon har stora chanser att kvala in även på nästa års lista, med ett vinter-OS i Pyeongchang för dörren.

Caroline Johansson tror inte att det bara är resultaten som styr bevakningen av skidstjärnan.

– Hon är en känslomänniska. Hon känns ofta väldigt ärlig oavsett om det har gått bra eller dåligt. Hon är en verklig profil. Hon har det lilla extra som jag tror medierna gillar att skriva om, säger hon.