”Vi slog alla som hade mer pengar”

Publicerad 2012-02-24

Angelicas osannolika resa – sida vid sida med pappa Zaid

Som ung talang hade Angelica Augustsson, 25, extra allt. Utom pengar.

Men hon hade pappa Zaid, plåtslagaren gjord av stål.

– Utan honom hade det varit svårt, väldigt svårt, säger en av de stora stjärnorna i Göteborg Horse Show.

För ett år sedan skrällde hon i världscupen i Scandinavium. Nu är Angelica Augustsson från Onsala tillbaka som etablerad världsryttare.

Diva? Knappast. Som vanligt har Angelica själv kört hästbussen. Denna gång 120 mil från arbetsplatsen i Frankfurt.

Angelica har gjort en lång resa på flera sätt.

Det började med att hon hängde med storasyster till ridskolan. I nioårsåldern fick hon prova att hoppa och tävla.

– Då visste jag, det här vill jag göra, säger Angelica.

Upptäckte en jättetalang

I samma veva skiljde sig föräldrarna. Zaid var rädd att tappa kontakten med sin dotter och köpte en liten ponny.

– För en struntsumma, även om det inte var det för mig, säger han.

Angelica visade sig vara en supertalang. Ryktet gick och hon fick tävla fina, dyra ponnyer som andra barn inte klarade av.

Zaid blev biten av sporten. För att ha råd tog han extrajobb.

– Först jobbade jag som plåtslagare från sju till halv tre. Sen körde jag buss mellan fem och ett. Vid tre delade jag ut morgontidningar, berättar han.

Angelica red flera hästar varje dag efter skolan. Pappa skötte markservicen i stallet.

– När jag sov? En kvart, halvtimme här och där. Det var ingen uppoffring. Jag älskade detta liv lika mycket som Angelica.

Angelica var i topp både som barn och junior. Hela tiden på andras hästar. Ibland värda 700 000 kronor. Zaid såg till att hålla henne på jorden:

– Jag var noga med att tala om för henne att sådana pengar kan en arbetare aldrig spara ihop. Det är fantasisummor. Hon har vetat det hela tiden.

”Lyckligaste tiden”

Zaid levde för tävlingarna och nerven.

– Jag älskar att vinna och fick göra det genom Angelica. De tio åren var min lyckligaste tid i livet. Vi sov i vår kombibil bredvid de stora fina bussarna och sedan slog vi alla som hade mer pengar. Det var hur underbart som helst.

Efter skolan värvades Angelica av ett tyskt stall. Det fanns ingen annan väg, menar Zaid:

– Jag ville att hon skulle bli världsbäst. Hon också. Då måste du få tillgång till riktigt bra hästar, hur mycket talang du än är. Det är det ”sjuka” med den här sporten.

Plåtslagarens dotter, rankad 50 i världen, är på god väg.

Från förortstjejer till välbärgade familjer:De svenska ryttarna i Göteborg Horse Show

Rolf-Göran Bengtsson, 49. Tvättäkta bondpåg med rötterna djupt i den skånska myllan. Uppvuxen med hästar och ridande pappa. Mekade med traktorer innan han blev proffsryttare.

Malin Baryard-Johnsson, 36. Hängde som liten på storasystern till ridskolan. Mamma lärare. Pappa Pelle småföretagare och Malins största supporter. Alla bor nu på hästgården Jonstorp i Söderköping.

Henrik von Eckermann, 30. Från lantbrukar-familj. Hästintresserad mamma som hjälpte med hyggliga hästar tills sonen blev senior. Fick sedan jobba hårt för sina framgångar som anställd i tyskt stall.

Peder Fredricson, 40. Hästtraditioner med födseln. Pappa veterinär och legendarisk chef för Flyinge hingstdepå, men ingen gräddfil till tävlingshästar. Fick stå på egna ben i England.

Lisen Bratt-Fredricson, 36. Uppvuxen på Djurgården, Stockholm. Högborgerlig familj men inga galna pengar. Eget driv och affärssinne. Hade ponny i garaget och tog sig från ridskola till OS.

Helena Persson, 42. Förortstjej från Haninge i Stockholm. Föräldrar som stöttat så gott de kunnat. Riktig slitvarg som tagit upp en rad råa hästar till Grand Prix.

Douglas Lindelöw, 21. Hoppsport med bröstmjölken. Både pappa och mamma gamla SM-vinnare. Massor av kunskap och kontakter, men inga egna pengar till färdiga topphästar.

Linda Heed, 33. Född på hästgård i Sörmland. Mamma har tränat Linda sedan hon kunde gå. Full uppbackning hemifrån stallbacken men beroende av sponsrande häst-ägare.

Emma Emanuelsson, 26. Racerföraren Bo Emanuelsson satsade friskt på två äldre tävlande döttrar. (En är Lotta Björe, tv-kommentator). Sladdbarnet Emma verkar få jobba hårdare. Racingpengarna slut?

Erika Lickhammer, 30. Från Gotland. Vanlig familj utan hästbakgrund som flyttade till fastlandet för att Erika skulle komma närmare tränare och tävlingar. Sedan tio år egen verksamhet i Holland.

Niklas Arvidsson, 39. Hundra procent lantis och hästkille. Föräldrarna bönder och hästuppfödare. Kan bara drömma om att få en färdig topphäst serverad.

Följ ämnen i artikeln