”Det är ärligt talat bisarrt”

Publicerad 2012-07-02

Saudiska dopningsstraff kortas

Lagom till OS har två saudiska hoppryttare fått sina dopningstraff kortade av CAS. Från åtta till två månader.

Reaktionerna i hoppvärlden är starka.

Bisarrt och en särbehandling, menar Rodrigo Pessoa guldmedaljören från Aten som blev diskad för dopning under OS 2008.

Saudiarabien har pumpat in hundratals miljoner i sitt hopplag inför OS. Bland annat genom att shoppa loss på topphästar från Europa.

Därför var det ett hårt slag när två av saudiernas bästa ryttare i april blev fällda för att ha tävlat på hästar som fått smärtstillande medel. Åtta månaders avstängning löd det internationella ridsportförbundet FEI:s dom.

De bägge ryttarna, Abdullah Al Sharbatly och Khaled Al Eid, överklagade till idrottens skiljedomstol, CAS. Ungefär i samma veva blev det officiellt att Saudi sponsrar toppligan FEI Nations Cup med 86 miljoner kronor.

Redan tre veckor efter överklagandet sänkte CAS straffen med tre fjärdedelar.

CAS motivering är att det rör sig om den lindrigare formen, otillåten medicinering.

Ryttarstjärnan kritisk mot beslutet

Ingen har ännu tagit till ordet ”skandal”. Men Rodrigo Pessoa, ordförande i den internationella ryttarklubben IJRC, är inte långt ifrån i en intervju den schweiziska webbtidningen Le Cavalier.

– Det är ärligt talat bisarrt, säger Pessoa och radar upp flera frågetecken.

Varför togs beslutet i CAS av bara en domare istället för som annars tre och varför har inte FEI protesterat? undrar han. Och varför tog det bara tre veckor medan andra ryttare fått vänta i flera månader?

– CAS underminerar allt det arbete som gjorts mot dopning och för att få tydligare regler, hävar Pessoa i intervjun. 

Svensk försvarar beslutet

Svenske Peter Kallings, som är en av två dopingkontrollveterinär i London, är inte lika kategorisk.

– Visst kan man ställa sig frågande, men jag tror det gått rätt till. Inför ett OS kan CAS ta snabbare beslut än annars när det gäller mindre allvarliga förseelser. Det gäller alla grenar, säger Kallings till Sportbladet.

Rodrigo Pessoa blev guldmedaljör i OS i Aten 2004 sedan irländaren Cian O´Connors häst testats positiv. Tyskland blev av med lagguldet och Sverige fick därmed silver.

OS 2008 blev en ännu större skandal. En dressyrryttare och fem hoppryttare diskas för otillåten medicinering under pågående spel, däribland Rodrigo Pessoa.

FEI tog hjälp av dopingjägaren Arne Ljungqvist för att ta fram tydligare regler och en klarare skillnad mellan ren doping och otillåten medicinering av hästar. För hästar gäller nolltolerans för till exempel smärtstillande medel. Detta på grund av djurskyddsaspekten.

Följ ämnen i artikeln