OS-kvalet avbrutet – kan ha räddat svensk OS-chans

Publicerad:
Uppdaterad:
Liridon Nuha.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Liridon Nuha.

SPORTBLADET

Svenske 81-kilos boxaren Liridon Nuha, 26, hade vunnit en match i OS-kvalet i boxning när tävlingarna plösligt avbröts mitt i.

Kanske ett lyckokast för svensken.

– Jag fick ett extremt djupt jack i ögonbrynet i första matchen så på det viset var det jättebra för mig, säger han.

Under tio dagar skulle amatörboxare från hela världen mötas i London för att kämpa om OS-platser.

Sverige åkte till OS-kvalet med fem boxare. Men efter bara tre av tio dagar bröts tävlingarna som en följd av coronaviruset. Inte främst för smittspridningen, enligt arrangören, utan för de svårigheter boxare från 60 länder skulle få att ta sig hem.

– Jag fick höra att Norge, Danmark och Tysklands olympiska kommittéer kallade hem sina boxare under dagen och då hade inte arrangören mycket till val, säger förbundskapten Lennart Bernström.

”Gynnsammaste lottning jag varit med om”

Vad sa laget när beskedet kom?

– Huvudena hängde lite när jag kom till hotellet efter mötet för då hade de redan läst beskedet på sociala medier, men då får man gå in och peppa, säger Bernström som framför allt är nöjd med beskedet att tävlingarna ska återupptas exakt där de bröts, med samma lottning.

– Det här är nog den gynnsammaste lottningen jag har varit med och få under alla mina år inom boxningen, säger 73-åringen.

Liridon Nuha var ende svensk att ha hunnit fajtas när beskedet kom (Adam Chartoi vann sedan sin match under måndagskvällen red. anm.).

– Det är så klart tråkigt det som händer, men beskedet kom inte som någon chock. Vi får anpassa oss, säger han.

”Dränerar bara energi”

Att mötet med esten Stiven Aas dröjer är bra på grund av ögonbrynsskadan i tredje ronden av första matchen. Nu gäller det bara att klara av svårigheten att ladda för ett kval ingen vet när och var det ska gå.

– Att spekulera nu dränerar bara energi, säger Nuha som behöver ta två segrar till för att nå OS.

– Jag måste ta mig till minst kvartsfinal och sedan om det inte skulle gå vägen i kvarten är det box off för att säkra sin biljett. Men jag räknar med att stå på pallen i de här tävlingarna, det är vad jag räknar med, säger han.

Återstår att se i så fall när OS:et avgörs.  

Publicerad:

LÄS VIDARE