Succélopp av Stina Nilsson i världscupdebuten

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

ÖSTERSUND/STOCKHOLM. Stina Nilsson imponerade stort i sin världscupdebut.

Hon sköt fullt i liggande skyttet och hade fyra träff i stående skyttet.

– Det var så kuuul, jag är jättenöjd, säger Stina Nilsson upprymt efter loppet.

Efter sämre resultat i underliggande IBU-cupen under säsongen så sköt Stina Nilsson plötsligt både säkert och snabbt under världscupavslutningen på hemmaplan i Östersund.

Stina Nilsson slutade på 26:e plats i mål på sprinten över 7,5 kilometer, 55,9 sekunder efter vinnaren. Hon slog bland annat världscuptrean Hanna Öberg på 52:a plats.

– Jag är jättenöjd med vad jag gjorde på skjutvallen, det var ingen grov bom så jag var jättenära att skjuta fullt. Jag har aldrig gjort något sådant. Jag har bara skjutit halvbra en gång tidigare. Jag gjorde det som när jag gör det som bäst. Det är jättekul att märka den här utvecklingen och det ska bli spännande att jämföra bilderna från Idre med de i dag. Jag sköt med pondus. Jag hade bestämt mig. I min drömvärld så vill jag skjuta säkert, men jag behöver släppa kontrollen och inte skjuta perfekta skott. Det är kul att jag var med i matchen så länge, säger Stina Nilsson.

”Inte vågat tänka”

Åktiden var den 30:e bästa i loppet och 43,2 sekunder efter snabbaste åkare. Efter första skjutningen var hon på femte plats och efter andra skjutningen på 25:e plats.

– Jag vill bli ännu bättre på att åka ut från vallen, få på mig grejerna, stakandet och åkningen i straffrundan. Jag behöver också en extra växel på spurtvarvet. Det känns superviktigt inför framtiden att vara här, det är på den arenan jag vill vara på, säger Stina Nilsson.

De 60 bästa i resultatlistan av totalt 102 startande får köra jakstarten över tio kilometer under lördagen.

– Jag har inte vågat tänka på det. Jag tycker att det är så kul med jaktstart. Så jag får se hur det går till på världscupen och vara med för att se och lära. Jag ska göra mitt bästa, säger Stina Nilsson.

”Tränat på pressen”

Hur har det varit med uppståndelsen kring världscuppremiären jämfört med att köra i IBU-cupen?

– Det är faktiskt inte så stor medial skillnad för mig att vara här jämfört med IBU-cupen. Jag har känt mig bevakad där också. Jag har vetat att alla små steg som jag gör har uppmärksammats. På ett sätt är det bra, så det inte har blivit så stor skillnad jämfört med när jag är här. Det är jättebra att jag har fått träna på att vara under den pressen.

Efter kritiken som har varit, känns det bra att visa att du har här att göra?

– Jag har som tur är inte tagit del av folks tyckande och tänkande. Faktum är att jag har undvikit att läsa sådant.

”Lovande besked”

Johannes Lukas som är landslagets huvudtränare rehabiliterar en opererad axel och följde loppet via tv från Berlin.

– Det var ett fantastiskt lopp av Stina Nilsson, jag är väldigt glad. Hon sköt fint och snabbt, det visar vad hon lärt sig under säsongen och att det var rätt beslut att ge henne chansen. Hon är fortfarande under utveckling och det här var ett lovande besked för framtiden, säger Johannes Lukas.

Norska dominanten och klara världscupsegraren Tiril Eckhoff vann sin sjunde raka sprint. Hon var 2.5 sekunder före italienskan Dorothea Wierer.

Linn Persson och Mona Brorsson hade en bom vardera och slutade på 14:e plats respektive 15:e plats.

Sämre gick det för 48:an Elvira Öberg, 52:an Hanna Öberg och 59:an Anna Magnusson som hade tre bom vardera.

Stina Nilsson slutade 26:a i sin världscupdebut i skidskytte och är klar för lördagens jaktstart.
Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stina Nilsson slutade 26:a i sin världscupdebut i skidskytte och är klar för lördagens jaktstart.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Stina Nilsson sköt fullt i sitt allra första skytte i världscupen.

Publicerad:

LÄS VIDARE