Efter protesterna: Det är en häxjakt

Thomas Jansson reagerar på hatet mot Sun Yang

Publicerad 2019-07-23

GWANGJU. Det bedrivs en häxjakt på Sun Yang.

Orden är den tidigare svenska förbundskaptenen Thomas Janssons.

– Jag tycker lite synd om honom, säger han.

Australiensaren Mack Horton vägrade dela prispall med Sun Yang efter finalen på 400 meter frisim. När kinesen vann guld också på halva sträckan upprepade britten Duncan Scott protestaktionen.

De menar att Yang bortom rimligt tvivel är dopad och att han tävlar i Sydkorea enbart för att internationella simförbundet Fina agerat tandlöst.

Men ingenting är bevisat.

”En pöbel ska inte skapa regler”

Vad ilskan bottnar i är – förutom en mindre dopningsförseelse 2014 – uppgifter från The Sunday Times om att Sun Yang låtit förstöra blodprov som han ska ha menat tagits med medicinskt osäkra metoder. I september ska ärendet upp i skiljedomstolen Cas och 27-åringen riskerar livstids avstängning.

Men vad är sant?

Thomas Jansson vet inte. Han är tidigare förbundskapten, numera kommentator på Eurosport, och poängterar något centralt: det vet ingen av Yangs konkurrenter heller. Ändå är det fritt fram att protestera och klaga på Kinas största simstjärna genom tiderna.

– Vi är oskyldiga tills att motsatsen bevisats. I ett civiliserat samhälle ska inte en pöbel skapa sina egna regler som de dömer utifrån. Man borde sansa sig, säger Jansson.

”Bara att det finns en ond kines...”

Är det synd om Yang?

– Ja. Det är synd om alla som blir uthängda innan deras fall är avgjorda. Jag har inte all fakta på bordet, men vet att han inte är dömd. Man kan bli irriterad över att Fina inte fått tummen ur och avgjort ärendet före VM, men desto större anledning för andra att gå varsamt fram.

– De kanske i slutändan har rätt, men det får bli den dagens rubriker i så fall, säger Thomas Jansson.

Tror du att det vore skillnad om han vore amerikan och inte kines?

– Jag är helt övertygad om att det har betydelse. Hade Balco (amerikansk dopningshärva, reds anm) skett i Ryssland skulle den fått helt andra proportioner. Vore det inte Norge utan någon annan nation som fått två storstjärnor i längdskidor fällda för dopningsbrott hade inte svenska åkare åkt bredvid och gullat och tyckt synd om dem. Det spelar tyvärr stor roll. Det gör mig illa berörd.

Så Horton och Scott agerar fel på prisutdelningen?

– Ja. Om man ger sig in i en tävling vet man att det kan bli någon man inte gillar på prisutdelningen. Då får man gilla läget. På det här viset köper man sig billiga poäng. Då blir det en häxjakt: man vet inte var allt började, bara att det finns en ond kines.

Thomas Jansson

Följ ämnen i artikeln