Domen kvarstår: Jenny Fransson stängs av fyra år

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Riksidrottsnämnden slog fast domen på fyra års avstängning mot Jenny Fransson.

Hennes ombud Mats Larsson är inte förvånad – men kritisk mot detaljnivån på domskälen.

– Jag förstår inte att de behöver två veckor att skriva den, jag hade gjort det på en kafferast, säger han.

OS-bronsmedaljören Jenny Fransson testade i februari positivt för den anabola steroiden metyltestosteron.

Något dopningnämnden dömde 33-åringen till fyra års avstängning för i juni, det strängast möjliga straffet.

”Lärde mig ett nytt ord i dag – Justitiemord”, skrev er Fransson själv på Instagram då.

Fransson har hela tiden hävdat sin oskuld och överklagade domen till Riksidrottsnämnden. Hon och hennes ombud, fysikern Mats Larsson, har riktat in sig på testförfarandet som han menar inte följt protokollet för hur man ska analysera testet.

Jenny Fransson.
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Jenny Fransson.

Avstängd till 2024

– Det finns bara en enda komponent, och det är laboratorieresultatet. Du kan inte visa upp att de här personerna köpt substanser eller att idrottskamrater ska ha misstänkt något. Utan det är bara laboratorieresultaten, sa Larsson efter domen i juni.

Men överklagan till Riksidrottsnämnden fick ingen effekt. I dag meddelade den högsta svenska instansen att domen kvarstår i ett enhälligt beslut.

”Sammantaget ger den utredning som Jenny Fransson har lagt fram inte tillräckligt stöd för att hon ska anses ha styrkt att det förekommit en avvikelse från WADA:s internationella standard. Det är därför styrkt att Jenny Franssons dopingprov innehållit metaboliter till metyltestosteron”, skriver RIN i sitt beslut.

Jenny Fransson är avstängd till 27 januari 2024.

Foto: TT
Mats Larsson.

”Jenny inte förvånad”

Mats Larsson har pratat kort med Jenny Fransson efter domen.

– Hon är inte förvånad heller, men hon vill överklaga det här till Cas, säger han.

Larsson är kritisk till att RIN i sitt beslut inte alls gått in på de invändningar och argument som de fört fram.

– Jag hade hoppats att en högre instans skulle sätta sig in i det här men det blir ett väldigt schematiskt resonemang. Jag hade hoppats att de tagit upp mina argument och sedan låtit dopningnämndens argument ställas mot dem. Men så blir det inte alls, säger Mats Larsson.

Vice ordförande i Riksidrottsnämnden, Bo Bengtsson, kan till viss del förstå invändningen men menar att det inte är Riksidrottsnämndens uppgift.

”Kommer bli tufft”

– Jag kan förstå det, men man måste skilja på prövningarna. Expertisen här har olika uppfattningar och då räcker inte det för att bryta huvudregeln som är att ett Wada-ackrediterat laboratoriums resultat gäller. Det slås inte sönder av bara tvivel, säger han och fortsätter:

– En sådan fråga får man driva vid sidan av det enskilda fallet, vi litar på resultatet om man inte kan visa på något verkligt handfast fel i hanteringen. Vill man sedan ifrågasätta hela standarden för att mäta till exempel metaboliter så får man föra den frågan vid sidan av, säger Bo Bengtsson.

Mats Larsson säger att han kommer försöka företräda Jenny Fransson i Cas om hon vill överklaga.

– Det kommer bli tufft att gå upp utan juridisk expertis, men vi får pröva våra vetenskapliga argument. Vi får väl se hur mycket Wada i så fall mobiliserar som motpart.

Publicerad:

LÄS VIDARE