JÄTTELYFTET

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-27

Sirius årets komet: Får nypa sig i armen

BANDYNS SKRÄLLGÄNG Sirius spöade Hammarby.

Hammarby hade chanserna, bollinnehavet och publikstödet. Men skrällgänget Sirius överraskade på nytt och vann med 6–5.

– Man får nypa sig i armen, säger Sirius Alexander Mayborn.

Annandag, packat med både publik (6 126) och portföljer samt stor dramatik. Det var klassisk bandyfest på Zinkensdamm när Hammarby mötte Sirius.

– Fantastisk upplevelse. Jag är alldeles tom nu efteråt, säger bortalagets Viktor Broberg.

27-åringen blev något av en matchhjälte. Han gjorde tre av målen i den svängiga matchen. Två av dem kom på riktiga långskott.

– Min skotträning har gett resultat, jag har alltid skjutit mycket.

Fantastisk form

2–1-målet var speciellt läckert. Broberg drog till direkt på frislag från långt håll, innan Hammarby hunnit ställa upp en mur.

– Jag tänkte direkt att jag skulle skjuta. Sådana mål har jag gjort förut.

Sirius är i fantastisk form för tillfället. Laget har vunnit inte mindre än sju raka matcher, trots att motståndet i de tre senaste matcherna har varit av absolut toppklass: Västerås, Sandviken och Hammarby.

– Ganska osannolikt. På pappret är det tre förluster, säger Sirius tränare Magnus Berglund.

– I dag har vi lite flyt. Hammarby är bra. Men av någon anledning brukar jag vinna här, så var det även när jag var i Västerås.

”Helt sjukt”

Hammarby var spelmässigt det bättre laget. Men hemmalaget var bara i ledning en gång – ett försprång som varade i två minuter. Måltjuven David Karlsson, en av planens bästa spelare, sköt in 3–2 från nära håll i början av andra halvlek. Strax därefter kvitterade Sirius nyförvärv Erik Sundin med ett långskott. Och trots fortsatt bollinnehav för Hammarby gick hemmalaget av banan utan poäng. Det avgörande 6–5-målet satte Viktor Broberg med knappa kvarten kvar.

– Helt sjukt att vi förlorar. De gör sex mål på vad som känns sju-åtta skott, säger Hammarbys assisterande tränare Stefan Persson.

Sirius anfallare Alexander Mayborn:

– Det går otroligt bra. När man kollar i tabellen får man nästan nypa sig i armen.

Annandagsfesten – texter om alla matcher

Publiken lyfte VSK – bjöd på målfest

Supertrycket på läktarna fick Västerås att vakna. Och Ted Andersson att betala tillbaka.

– För oss är det extra viktigt att spela anfallsinriktat när det är mycket folk här, säger han.

Två hemmaförluster fick VSK att svaja. Men mot nästjumbon Örebro fick storpubliken – 4?809 – hemmalaget att explodera.

Bakom 9–3-segern: två jätteveteraner. 190 cm Ted Andersson, 36, sköt två mål. 198 cm Patrik Anderbro, 36, gjorde likadant.

Västerås–Örebro 9–3

Västerås: Ted Andersson 2, Patrik Anderbro 2, V. Engström, J. Nilsson, O. Robertsson, T. Holmberg, K. Nordström. Örebro: S. Folkesson, F. Spang, T. Knutson. Publik: 4809.

Trasiga skridskor hindrade inte Jocke

Här räddar Jocke Hedqvist Edsbyns ära – i trasiga skridskor. Kanonskytten vägrade spela i ett nytt par.

– Med tejp löser man det mesta.

Edsbyn dominerade Hälsingederbyt mot Bollnäs. Men vara ändå riktigt illa ute i slutskedet av matchen. Bollnäs gick upp till 4–2 innan Edsbyn började sin frenetiska jakt på poäng. Pär Törnberg reducerade till 3–4 i den 73:e minuten innan Jocke Hedqvist ordnade 4–4 bara en minut senare.

Bollnäs–Edsbyn 4–4

Bollnäs: Mikko Lukkarila 3, Andreas Westh. Edsbyn: Christian Mickelsson, Daniel Skarps, Per Törnberg, Joakim Hedqvist. Publik: 4 229.

Saik vann målfest: ’En konstig match’

Sandviken släppte in sju mål mot Broberg – och vann.

– Det blev en konstig match, säger Sandvikens Daniel Berlin.

När Linus Pettersson satte 7–4 i början av andra halvlek såg Sandviken ut att gå mot en säker seger. Men Broberg jobbade sig tillbaka och var ytterst nära att få med sig en poäng. På övertid fick laget straff. Men Per-Johan Wikström, som tidigare under matchen gjort tre mål, missade och Saik kunde vinna med 8–7.

Sandviken–Broberg 8–7

Sandviken: M. Muhrén 3, D. Mossberg, S. Söderholm, L. Pettersson, D. Berlin, P. Södergren. Broberg: P-J. Wikström 3, J. Nygren 2, J. Koch, S. Bezobrazov. Publik: 3453.

Edlund sänkte IFK – gjorde hat trick

21-årige Christoffer Edlund var planens kung när Vetlanda vann över Motala med 4–2.

– Klart det är speciellt att vinna på annandagen, säger tremålskytten.

Uttagen i landslaget, tvåa i poängligan och hjälte i går. Det går bra för Chistoffer Edlund.

– Spelet stämmer bra, säger han.

Motala hade den starka vinden i ryggen under första halvlek och ledde med 1–0, men efter paus var Vetlanda det starkare laget och vände matchen.

Motala–Vetlanda 2–4

Motala: Peder Mannerberg, Jonas Eriksson. Vetlanda: Christoffer Edlund 3, Patrik Gustafsson. Publik: 1922.

Villas mardröm tog slut – äntligen vinst

Här är Kungälvs skit-tråkiga bandyfest – magsjuka och förlust.

Villa vann för första gången på över en månad.

– Vi har inte råd att missa så här, säger Kungälvs tränare Roger Knöös.

Akut magsjuka på Daniel Gratjov och Glenn Skoglund – sedan hade Kungälvs julfirande fått sig en första käftsmäll. Trots publik-rekord – 3 218 – på Skarpe Nord räckte hemmalaget inte till mot Villa, som tog sin första seger sedan 23 november.

Kungälv–Villa 3–5

Kungälv: Mikael Lindberg 2, Mikael Vaihela. Villa–Lidköping: Jesper Bryngelsson 2, Martin Johansson, Sebastian isaksson, Peter Karlsson. Publik: 3213.

Eriksson fick sista ordet i galen match

Gripen mot Vänersborg – där har ni omgångens galnaste match. Superhjälte: Andreas Eriksson i Vänersborg.

Häng med nu så får ni slutet i komprimerad form. Andreas Eriksson drog dit 4–3 till Vänersborg i den 82:a minuten. Men Misja Pasjkin kvitterade till 4–4 innan Daniel Svedberg prickade in 5–4-ledningen till Gripen. Då kom målet som tystade majoriteten av de 4 139 i publiken när Eriksson fullbordade sitt hattrick i 92:a minuten.

Gripen–Vänersborg 5–5

Gripen: Misja Pasjkin 3, Daniel Svedberg 2. Vänersborg: Andreas Eriksson 3, Calle Johansson, Jesper Larsson. Publik: 4139.