”Fejkade citaten från Stenmark”

Publicerad 2016-08-30

Så överdrevs den mytiska bilden av den tystlåtne ”Fjällvinden”: ”Han svor, testade rödvin och fuskade i kortspel”

BIDRAGIT TILL MYTEN  Journalisten Ulf Stenberg, till höger, hjälpte till och spred bilden av Ingemar Stenmark som blyg och introvert genom citat som stjärnan emellanåt inte ens hade sagt utan som hittades på av Stenberg.

Bilden av den blyge och ­introverte Ingemar ­Stenmark var kraftigt överdriven.

I nya boken om alpinkungen berättas också hur journalister styrdes och ­citat fejkades för att ­passa hans image.

Han ”svor så det osade när han blev förbannad, körde bil lika omdömeslöst som andra över­modiga unga män med nytt körkort, fuskade i kortspel” skriver för­fattaren Ulf Stenberg.

Boken ”Ingemar Stenmark: mer än bara åk” kommer ut under veckan.

Ingemar Stenmark väntade till efter att ha fyllt 60 år med att skriva sina memoarer, men nu är arbetet klart. ”Mästaren” ges ut 22 september.

Fast hängivna supportrar behöver inte vänta så länge på en Stenmarkbok. I dagarna kommer ”Ingemar Stenmark: mer än bara åk”. Huvudrollsinnehavaren har avstått från medverkan i boken skriven av Ulf Stenberg, som under 70-talet både var sportjournalist och fungerade som ett slags presschef för Stenmark.

”Skapade Garbo-myt”

”Ingemar gav mig frihet under ansvar och i praktiken blev det ofta så att jag på presskonferenserna lockade fram de citat jag redan hade lämnat till tidningarna. Visst handlade det om ett uppenbart fejkande, men vi var båda införstådda med överenskommelsen” skriver Stenberg i boken.

Journalisten hävdar att han har bevakat 71 av Ingemar Stenmarks 86 världscupssegrar på plats, vilket är vida överlägset någon annan i svensk press. Han skrev boken ”Ingemar - slalomåkaren” under 70-talet, men är i den nya boken mer självkritisk. Bilden som ­förmedlades av nationalhjälten var helt enkelt snedvinklad.

”Finns det någon som inte begriper att Ingemar 2016 fortfarande känner sig obekväm med den mytiska bilden från 1970-talet?

Med facit i hand byggde lagledningen upp en isolerande mediamur runt honom, som i kombination med Ingemars lågmälda och tillbakadragna personlighet skapade en Greta Garbo-myt och stängde in nationalhjälten i den oönskade rollen som helgonlik ikon” , skriver Ulf Stenberg.

”Körde fort”

Så hur var Ingemar, bortom klassiska citat som ”de är bar å åk” och att det inte är lönt att förklara för någon som inte begriper?

Ulf Stenberg understryker att Stenmark verkligen var ödmjuk, självkritisk och respektfull mot motståndare. Men han var också en ”högst vanlig glesbygdssvensson” som brusade upp, körde alldeles för fort utan snökedjor i Alperna, försiktigt testade rödvin och fuskade i kortspel.

Så varför kom inte detta fram under karriären?

Som huvudförklaring anger Ulf Stenberg att Ingemar Stenmark var en ”Messiasgestalt” som ”stod över varje försök till kritisk granskning”. I stället fick folk hemma läsa citat som skidkungen emellanåt inte ens hade sagt, utan som författades av Stenberg inför tävlingarnas andra åk.

”För att slippa plågas av dåligt samvete informerade jag Ingemar efteråt, vilka åsikter han förde fram i tidningarna som redan var på väg att tryckas. Han hade aldrig något att invända och skämtade bort min lätta ångest med ’du vet ju ändå vad jag tycker’.”

Spred bilden

Stenberg har ”känt en viss ångest” över att skriva boken, men säger sig ha blivit uppmuntrad av före detta fotbollsstjärnan Torbjörn Nilsson. Han står för att han bidragit till bilden av den unge, tystlåtne ”Fjällvinden”.

– Ja, det gjorde jag. Framförallt utomlands. Länge var det via mig journalisterna fick veta vad han hade sagt och gjort. Den bild jag spred fick ett bra genomslag, säger Ulf Stenberg.

Du hade även ­planerade frågor – och svar – på Ingemar Stenmarks presskonferenser?

– Ja, det var för att hjälpa i gång honom för att få flyt, för att det inte skulle bli tyst. Det var många pinsamma presskonferenser. Många kände till hans integritet.

Sportbladet har sökt Ingemar Stenmark.

Följ ämnen i artikeln