Flinck: Två frågetecken inför EM

Men man vill ju lyssna på åldermannen

PARTILLE. Klassiska, svenska konceptet försvar-kontring-kantmål var nyckeln till VM-succén.

Efter EM-genrepet är det frågetecken för både försvaret och kantspelet.

Då vill man helst bara lyssna på Andreas Palicka.

Följ ämnen
Handboll

När det nya Sverige tog handbollsvärlden med storm, jo faktiskt, i VM i fjol gjorde man det med ett högklassigt målvakts- och försvarsspel som i sin tur gav massor av kontringar. I de uppställda anfallen hade man rätt långt in i VM flest avslut och flest mål från kanterna av alla lag.

Det klassiska, svenska framgångsreceptet från Bengan Boys dagar var tillbaka.

Samma koncept ska nu ligga till grund för en ny succé i EM.

29 insläppta mål igen

Men efter genrepet mot Ungern och med fyra dagar kvar till premiären mot Island får man just nu sätta frågetecken för både försvaret och kantspelet och när det förstnämnda haltar blir förstås kontringsspelet lidande.

Sverige har släppt in 29 mål i två matcher i rad mot Ungern trots tre bra halvlekar av målvakterna.

Det är faktiskt lite oroande. Dels mängden baklängesmål men kanske ännu mer hur det bitvis sett ut i försvaret framför målvakterna.

Med Jesper Nielsen tillbaka på måndagen mot Ungern kändes det definitivt stabilare från start och det var först när PSG-bjässen vilade efter en knappt kvart som försvaret rasade ihop.

Jeppsson klassen bättre framåt

Men det läckte framför allt på tvåapositionerna, i princip matchen igenom. Simon Jeppsson hyllas med rätta för sin match – framåt. I försvaret är han klassen sämre. Låt oss hoppas att Jim Gottfridsson hittar tillbaka till det försvar på vänstertvåan som han visade upp i VM för ett år sedan.

Till detta kan vi lägga att kantspelarna gick bort sig för ofta bakåt.

Men vi ska komma ihåg att det finns en motståndare också på planen som ställer till det. Ett lite nytt Ungern kan ha något stort på gång under Ljubomir Vranjes.

– Ungern har det bästa skyttet i världen just nu, sa Andreas Palicka och fick medhåll av Vranjes.

Vi ska heller inte glömma att Ungern slog ut finalfavoriten Danmark i VM–åttondelsfinalen i fjol.

Vill lyssna på Palicka

31 mål mot detta Ungern är förstås bra. Inte minst med tanke på att utdelningen från kanterna var anmärkningsvärt låg denna kväll. Dessutom missade Sverige (Niclas Ekberg) två straffar.

Men när det gäller kantavsluten är jag inte särskilt orolig. Grundkvaliteten är så hög på våra kantspelare och i EM-premiären kan de lika gärna sätta vartenda skott. Det viktiga just nu är att man fortsätter komma till avslut på kanterna.

Då är jag mer betänksam kring försvarsspelet som snarare handlar om samspel och struktur. Å andra sidan väntar ett helt annat motstånd på fredag mot Island – mer fart än bombskytte.

Men helst vill man i det här läget bara luta sig mot Andreas Palicka, eller i varje fall lyssna på honom.

Truppens ålderman förkunnade att han inte var ett dugg orolig, inte ens över sitt uteförsvar. Det kommer att vara på plats till EM menade Palicka.

Mycket Kim över Jeppsson

Simon Jeppsson visade mot Ungern varför experterna – och flera av landslagspolarna – tror att han kan få sitt stora genombrott i EM.

Det är rätt mycket Kim Andersson över Jeppsson när han får komma med lite fart och gå till väders med bollen i högernäven: skottet, som alla fruktar, i kombination med ett spelsinne och en passningskvalitet som gör att han kan nå vem som helst av sina lagkamrater med en enda passning. Det ger honom – och därmed Sverige – så många alternativ i ett och samma ögonblick.

Johan Jakobsson hade en tung kväll på sin egen hemmaplan fram till de sista fem minuterna då han fick trycka dit ett par bollar. Garanterat viktigt för det jakobssonska självförtroendet.

Tänk ett stort genombrott i EM för Jeppsson och en Jakobsson i EM 2016-form. Då har Sverige flera fina alternativ till förstalinan Nilsson-Gottfridsson-Lagergren.

Det är nog alternativ som kommer att behövas för Sverige slår inte ur underläge längre, motståndarna vet vilken speedhandboll man vill spela och Lagergren är numera grundligt kartlagd.

Följ ämnen i artikeln