Vem är bäst - Nicklaus eller Woods?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-11-25

Superduellen golfvärlden snackar om

Hål 1: Uppväxten

Både Nicklaus och Woods är uppväxta i medelklassfamiljer, med föräldrarna som närmaste supportrar. Nicklaus började inte spela golf förrän han var 10 år gammal och sysslade med flera andra idrotter långt upp i tonåren.

- Jag bestämde mig inte för att satsa på golf förrän jag var 19, har han berättat.

Nicklaus mådde gott av en lugn start och ser det som en av många förklaringar till den långa karriären. Tiger Woods började spela seriös golf redan som tvååring och var tidigt fostrad att enbart spela golf. Det gjorde honom till stora delar ensam under uppväxten.

Poäng: Nicklaus. Ställning: 1-0, Nicklaus.

Hål 2: Fysiska förutsättningar

Nicklaus var byggd som en atletisk dörrvakt, efter en uppväxt som quarterback i amerikansk fotboll, sprinter i skollaget och forward i basket. Låren var som stockar, underarmarna som julskinkor. Dessutom var han snabb.

Tiger Woods var klen som barn och den enda sport han provade på utanför golf var terränglöpning. Men Tigern var spänstig och lättränad och utnyttjade sin smidighet.

Poäng: Delad. Ställning: 1,5-0,5, Nicklaus.

Hål 3: Mental styrka

Under åren före och efter Tiger Woods födelse (1975) var Jack Nicklaus erkänd i en hel idrottsvärld för sin mentala styrka. Men få idrottsmän i historien kan matcha Tiger Woods och hans mentala skärpa. Redan som barn kom han i kontakt med asiatisk sportfilosofi, genom sin thailändska mamma Kutilda, och det finns till och med uppgifter om att pappa Earl, som var elitsoldat under Vietnam-kriget, och fostrade honom med mental träning för krigsfångar. Fakta är att Tiger Woods som 13-åring regelbundet gick till en sportpsykolog, som bland annat utövade hypnos.

Poäng: Woods. Ställning: 1,5-1,5.

Hål 4: Träningsmoral

Som ung var Nicklaus känd för att träna hårt och länge, på golfbanan. Men i Tiger Woods ålder började han hitta andra intressen, som ekonomiska affärer och den egna familjen.

- Om jag jobbat lika hårt som dagens spelare hade jag blivit ännu bättre, säger Nicklaus.

- Fast jag hade förmodligen fått en kortare karriär.

Tiger Woods har fört golfsporten in i en ny era, där timmar på gymmet är lika värdefulla som de med golfklubbor. Och Woods älskar varje minut av sin träning.

Poäng: Woods. Ställning: 1,5-2,5, Woods.

Hål 5: Kropp

Nicklaus var överviktig i början av karriären, men han slog långt (ofta 300 meter, med outvecklad boll och driver med persimonhuvud och metallskaft). Efter rejäl bantning blev han mer spänstig - men förlorade i längd. Hans kraftiga överkropp tvingade honom till en onormalt lång höftrörelse.

Tiger Woods var tunn som barn men skapade, med rätt fysträning, den perfekta golfkroppen. Breda axlar och välbalanserade höfter ger hans moderna sving perfekt styrka och explosivitet. I dag tränar han muskel för muskel, för att få bättre uthållighet och genomslag.

Poäng: Woods. Ställning: 1,5-3,5, Woods.

Hål 6: Svingen

Nicklaus stod upp högt, hade en kraftfull sving och slog bollen högre och längre än de flesta. Men baksvingen var ofta, enligt experterna, alldeles för brant och bollträffen var sällan ren. Efter halva karriären, 1980, byggde Jack om hela sin sving, till en mer flack bana. Tiger Woods har sedan unga tonår byggt en sving som hämtat det bästa från studier av 50 olika spelare. I dag är Woods rörelsemönster på tee det närmaste perfektion man kan hitta. Största förändringen gjorde Tiger efter vinsten i Masters 1997, då han minskade farten i svingen men istället ökade rörelsen i kroppsrotationen.

Poäng: Woods. Ställning: 1,5-4,5, Woods.

Hål 7: Vinnarinstinkt

Båda spelarna har skrämt livet ur sina motståndare genom att vara brutalt fokuserade vid stora tävlingar.

Men Nicklaus var svag för sina kollegor, ibland hjälpte han dem med tips och visade att han var mänsklig - det gjorde att motståndarna förstod att han inte var övernaturlig.

Tiger Woods har skruvat vinnarinstinkten så hårt att han är näst intill brutal. Segermarginalerna i både US Open (2000) och Masters (1997) visar att han kan njuta av att näst intill förnedra motståndet

Poäng: Woods. Ställning: 1,5-5,5, Woods.

Hål 8: Spelstil

Nicklaus byggde sitt spel kring lugn och kontroll över situationen. Efter hand lärde han sig slå maskinmässigt rakt och satsade sällan på att gå för flaggan, eftersom han då skulle ha utsatt sig för onödigt stora risker, med en wedge han inte fullt behärskade. Han spelade i stället fem meter kort om hål och långputtade som en gud.

Woods har, med styrka och modern utrustning, gjort till en vana att slå långt - och utsätta sig för bunkrar och vattenhinder. Det är inte alltid han lyckas slå rakt och sedan rädda sig ur svårigheter.

Poäng: Nicklaus. Ställning: 2,5-5,5, Woods.

Hål 9: Dåliga dagar

Nicklaus lärde sig tidigt att misslyckade dagar är en del av jobbet. Han lärde sig att leva med misstag, att rädda sig ur svåra lägen både fysiskt och mentalt.

Woods har säkert färre dåliga golfdagar men har svårt att hantera dåliga rundor. I stället för att acceptera tillfällig motgång väljer han att försöka ta strid - och drabbas ofta av ännu mer olycka. Därför misslyckades han i årets British Open, därför har han så få andraplatser.

Poäng: Nicklaus. Ställning: 3,5-5,5, Woods.

Hål 10: Puttning

Nicklaus var lugnet själv på greenerna. Hade oftast som mål att två-putta, i stället för att försöka sätta en långputt och kanske drabbas av ett uselt andraläge.

Woods är kaxigare och lyckas ofta med långputtarna. Samtidigt missar han fler kortputtar än Nicklaus. Men så är också greenerna hårdare och snabbare än de var förr.

Poäng: Delad. Ställning: 4-6, Woods.

Hål 11: Närspel

Nicklaus hade sin svaga punkt i spelet runt greenerna. Det kostade honom flera stora titlar.

Woods har det bästa närspel, under stress, som golfvärlden skådat. Han lärde sig redan som barn att det var nödvändigt mot de som var större och starkare från tee.

Poäng: Woods. Ställning: 4-7, Woods.

Hål 12: Kyla

När lillgrabben Jack följde med pappa Charlie till golfbanan var de bästa kompisar - till den gången Jack som 11-åring ilsket slängde en klubba i gräset av besvikelse. "Gör du om det kan du glömma golf", sa pappan barskt och uppfostrande. Det har Jack haft med sig hela livet, aldrig blev han så frustrerad att han förlorade kontrollen på banan.

Tiger Woods har ofta ett bra lugn - men inte alltid. Flera gånger han han ilsket skrikit könsord i besvikelse, rakt in i närgångna tv-kameror. Pappa Earl har förklarat att hans son har en vulkan inombords.

Poäng: Nicklaus. Ställning: 5-7, Woods.

Hål 13: Media

Jack Nicklaus behövde aldrig bli jagad av 300 golfjournalister och stå till svars eller kommentera alla möjliga och omöjliga världsproblem. Men de gånger han ställdes mot väggen var han artig och berättade öppet även om sitt privatliv, eftersom det ingick i jobbet.

Tiger Woods är känslig för kritik och har valt sina favoritreportrar, resten behandlar han oftast med kyla. Alltid korta svar, aldrig något privat. I slutändan bryr han sig inte det minsta om vad media eller resten av omvärlden tycker. Kanske en cool inställning, men inget som direkt gynnar golfsporten.

Poäng: Nicklaus. Ställning: 6-7, Woods.

Hål 14: Motståndet

Nicklaus karriär som toppspelare var så lång att han utmanades av tre generationer världsspelare, från Arnold Palmer, till Lee Trevino, till Seve Ballesteros. När stora titlar skulle delas ut var bara en handfull spelare i närheten på söndag eftermiddag.

Tigern har en större flock efter sig. På en söndag kan upp till 20 spelare vara inom räckhåll för seger. Den yttersta världseliten har blivit större, konkurrensen är tuffare idag än för 30 år sedan.

Poäng: Woods. Ställning: 6-8, Woods.

Hål 15: Trycket utifrån

Nicklaus var en levande legend, men Arnold Palmer fick större folkligt stöd - och hade högre förväntningar. Trycket på Nicklaus var aldrig ohanterligt, därför orkade han spela proffsgolf tills han var över de 60.

Woods är ständigt jagad, trycket på honom från omvärlden är ofattbart stort. Frågan är inte om Tiger Woods blir utbränd - utan när.

Poäng: Nicklaus. Ställning: 7-8, Woods.

Hål 16: Livet vid sidan av

Nicklaus försökte tidigt i karriären dra nytta av sina pengar och investerade både i fastigheter och golfbanor. Dessutom sysslade han fortfarande, precis som i uppväxten, med andra intressen än golf - gärna med många vänner, det är ingen slump att han fick smeknamnet The Golden Bear. När Jack hade som störst ekonomiska problem spelade han även sin bästa golf.

- Jag behövde tänka på annat, har han förklarat.

Woods är miljardär med fet aktieportfölj. Men allt fokus ligger på golf. Risken bedöms vara stor att han bränner ut sig, utan att ha andra större intressen.

Poäng: Nicklaus. Ställning: 8-8.

Hål 17: Kärleken

En jämförelsepunkt som måste vara med - eftersom den har en viktig del i båda spelarnas golfliv. Nicklaus gifte sig med ungdomskärleken Barbara redan som 20-åring och med henne skapade han en stor familj som skänkte avkoppling och fokus på annat än golf.

Tiger Woods har valt golfen. När förra flickvännen Johanna Jagoda ville få honom att resa mindre gjorde han slut. Pappa Earl har sagt att Tiger inte får gifta sig före han är 30, golfen kommer först. Men kärleken till svenska Elin är stor och många anser att världsettan är mer harmonisk i dag än någonsin tidigare.

Poäng: Delad. Ställning: 8,5-8,5.

Hål 18: Titlarna

När Jack Nicklaus spelat sex år på USA-touren hade han 20 segrar, sju av dem majors.

När Tiger Woods nu har spelat lika många år har han hela 34 segrar, åtta av dem majors.

Nicklaus hade en lång karriär, vann ofattbara 73 titlar, och sin sista major som 46-åring (Masters, 1986).

Det är troligt att Woods inte orkar lika länge - men att han ändå, i den takt han börjat, vinner fler titlar än Nicklaus, och då även majors.

Poäng: Woods. Ställning: 8,5-9,5.

Slutsats:

Sportbladet korar Tiger Woods till den störste golfare världen någonsin skådat.

Källa: Golf Digest

Thomas Tynander

Följ ämnen
Golf

Följ ämnen i artikeln