ENKÄT: Är ni redo för allsvenskan?

Publicerad 2011-08-09

Sportsligt?
Ekonomiskt/organisatoriskt?
Publikt?

Jörgen Ljungquist, klubbchef Ängelholm:

Sportsligt?

– Det behövs nog ett par förstärkningar innan vi är helt redo för allsvenskan. Men samtidigt ska vi inte släppa vår filosofi som går ut på att bygga laget på spelare från regionen, det är vår styrka.

Organisatoriskt/ekonomiskt?

– Vi har stora problem med vår arena som inte är anpassad för spel på den här nivån. I övrigt har vi inte titta på hur vi kan anpassa organisationen för allsvenskt spel, vi vill inte gå händelserna i förväg.

Publikt?

– Publiken börjar komma i takt med framgångarna, och när folk här nere inser att vi faktiskt kan spela fotboll. Jag tror att vårt publiksnitt ökat runt 10 procent jämfört med i fjol, och då har vi ändå några publikmatcher kvar i höst så förhoppningsvis kan vi se en 25-procentig ökning innan säsongen är över.

  Jan Svensson, ordförande Åtvidaberg:

Sportsligt?

– Ja, vi har ju varit ur den i så kort tid och gör allt för att ta oss tillbaka. Det är lättare att driva vår verksamhet om vi är i allsvenskan. Sen måste förstås truppen förstärkas ytterligare, men man får också mer resurser till det om man går upp.

Organisatoriskt/ekonomiskt?

– Vi har en starkare organisation nu än när vi var uppe i allsvenskan i fjol.

Publikt?

– Vi har tappat runt 50–60 procent jämfört med förra säsongen och ligger nu på ett snitt runt 2 200.

  Peter Larsson, klubbdirektör Sundsvall:

Sportsligt?

– Som lag har vi varit väldigt upp och ner i år. Men under våra bästa stunder känns det som vi är i nivå med ett allsvenskt mittenlag. Steget till allsvenskan är stort, men vi har stora visioner och en målsättning där vi ska sluta etta eller tvåa i serien.

Organisatoriskt/ekonomiskt?

– Ja, vi är väl rustade och har orkat behålla vår kostnadskostym från allsvenskan. Vi känner att vi hör hemma i den allsvenska familjen.

Publikt?

– I år har vi inte lyckats riktigt på den sidan. Publiken i Sundsvall är vana vid allsvenskt spel och då ligger kravribban ganska högt. Men i superettan är vi väl framme publikmässigt jämfört med andra lag, och går vi upp i allsvenskan ökar förstås snittet ytterligare.

  Jan-Ove Beckman, ordförande Degerfors:

Sportsligt?

– Truppen ser bra ut och många av spelarna är unga och utvecklingsbara. Men vi har ingen aktiv planering för att vi ska spela i allsvenskan, de mesta av våra förberedelser nu handlar om hur vi ska rusta upp Stora Valla.

Organisatoriskt/ekonomiskt?

– Vi har en av de minsta ekonomierna i svensk elitfotboll, utan att för den sakens skull ha en dålig ekonomi. Men det är klart det blir tufft att tampas om en allsvensk match mot de som har två-tre gånger så stor ekonomi som oss.

Publikt?

– I år ligger vi runt 2 500 åskådare i snitt och går vi upp i allsvenskan skulle det ha ökat något, även om det inte rör sig om någon stor ökning då många redan går på matcherna som bor i vårt upptagningsområde.

  Lars-Eric Nilsson, ordförande Falkenberg:

Sportsligt:

– Nej, det kan jag inte säga att vi är. Det är en väldig skillnad. Det gäller att hitta de förstärkningar som måste göras.

Ekonomi/Organisation?

– Ja, eller redo och redo. Jag tror att vi klarar av organisationen om vi väl når dit. Men det är jättesvårt ekonomiskt för varje lag som tar sig dit.

Publikt?

– Arenamässigt klarar vi det inte, det måste göras en hel del. Publikintresset skulle nog bli som andra mindre orter som varit uppe, som Ljungskile och Åtvidaberg. Det blir inga astronomiska publiksiffror.

  Ola Danhard, klubbdirektör Brommapojkarna:

Sportsligt:

– Tar vi klivet upp är det klart att vi är redo för allsvenskan. Just nu ligger vi sexa-sjua i superettan och då är vi inte redo för allsvenskan. Väldigt många har varit med i allsvenskan och spelat och tar vi oss dit så har vi ju kvaliteter, det är ju självklart.

Ekonomiskt:

– Ja, det tycker jag. Jag ser att vi har en större potential när vi spelat ett par år i allsvenskan. Dels har vi ökat sponsorer successivt hela tiden och dels att vi har många spelare som är duktiga och håller hög klass, om vi kommer dit är vi redo.

Publik:

– Det är väl inte vår starkaste sida. Vi har inte heller påverkats så mycket av en publiknedgång som gällt i Sverige. Ett område där vi känner att vi måste jobba mer på. Även om lägger ned mycket tid och ork på att locka över publik så har vi svårt att locka hit stockholmarna.

Claes Lövgren, ordförande Öster:

Sportsligt?

– Nej, vi har som målsättning att komma 7–8 i superettan i år och siktar på topp 3 nästa säsong. Vi vill vara i allsvenskan senast 2014. Organisatoriskt/ekonomiskt?

– I nuläget omsätter vi runt 20 miljoner kronor och det är precis så att det går runt. När vår nya arena står färdig kan vi öka vår omsättning med det dubbla.

Publikt?

– Vi är inte nöjda så här långt. Vi har ett publiksnitt på drygt 2 000 personer men hade budgeterat för 2 800. Över en säsong innebär det ungefär en miljon kronor i tappade intäkter.

  Sune Lantz, ordförande Jönköping södra:

Sportsligt?

– Är det någon som är det, höll jag på att säga. Nej, det är ju inte något lag egentligen. Det måste förändras och förstärkas. Som det är nu blir det ingen kontinuitet, det blir ett nytt lag nästa säsong, det gäller ju för alla. Jag kan inte säga att vi är sportsligt redo.

Ekonomiskt/organisatorisk?

– Vi har haft underskott här nu och jobbar på det, vi har en stor stad i ryggen med näringslivet, så intäktsmässigt kommer vi att klara det. Vi är på rätt väg när det gäller det ekonomisk och organisatoriska. Vi har en grundorganisation att bygga på så vi ska kunna klara det.

Publik?

– Det finns ett grundmurat intresse i stan. Vi hade 1700 här i går under semestertid och Jönköping är ingen semesterort. Jag ser inte att vi skulle ha problem att få 5 000 i allsvenskan. Vi har ju inte arena för fler än 5 000 personer. Arenafrågan är den viktigaste för oss. Löser vi inte det är vi inte med i matchen, där kan jag tala för hela superettan.

  Lennart Göransson, sportchef Ljungskile:

Sportsligt?

– Ja, vi känner oss redo om så skulle bli fallet. Vår trupp är definitivt redo även om det alltid behövs förstärkningar om man går upp i allsvenskan.

Organisatoriskt/ekonomiskt?

– Vi har en uttalad målsättning att vara med och slåss om en allsvensk plats inom två år. Vi känner oss bättre rustade för allsvenskan då vi känt på hur det är att spela i högsta serien vid ett par tillfällen. Arenafrågan är problemet, vi kommer att få svårt att spela kvar på vår arena framöver eftersom den får svårt att klara kraven som kommer att ställas på elitarenorna från och med 2014.

Publikt?

– Vi skulle önska mer publik förstås. Vårt snitt ligger på drygt 1 000 personer per match och vi skulle väl gärna se att det var det dubbla. Men återigen är vår arena ett problem då det är lite svårt att ta sig dit och sådär, att få till en annan lösning på var vi ska spela våra hemmamatcher i framtiden är vår största fråga.

  Kent Hertzell, ordförande Hammarby

Sportsligt?

– Vi har en massa utgående kontrakt och det är högst sannolikt att det kommer in nya spelare nästa säsong. Det krävs alltid nya spelare, men just nu är det svårt att blicka mot någon allsvenska.

 massa utgående kontrakt.. högst osannolikt att inte få in nya nästa år.. krävs alltid nya spelare..

Organisatoriskt/ekonomiskt?

– Den delen har fungerat bra i år. Just nu är vår största fråga Stockholmsarenan som står färdig 2013, till dess måste vi skaffa oss förutsättningar att gå upp. Men vi ska göra det under ordnade former.

Publikt?

– Hemmasnittet ligger runt 8 000 personer och hade vi haft en toppsäsong resultatmässigt hade det kanske legat över 10 000. Och vi har fortfarande världens bästa publik.