Svensk trippel i sprintkvalet – Jonna Sundling överlägsen

Uppdaterad 2024-01-20 | Publicerad 2024-01-19

Bäst i världen på sprintkval.

Det är Jonna Sundling.

När världscupen var igång igen efter Tour de Ski vann hon kvalet i överlägsen stil – före två svenskor.

De svenska längdstjärnorna har fått låna kläder av varandra för att kunna åka i svenska tävlingsdräkter när världscupen är tillbaka efter Tour de Ski.

Klassiskt sprintkval i Oberhof var först ut – och som så ofta var det stor svensk dominans.

Jonna Sundling vann kvalet klart 2,66 sekunder före Linn Svahn som blev tvåa. Frida Karlsson blev trea, 4,39 sekunder efter och Moa Lundgren sexa, drygt sex sekunder bakom Sundling.

Norskan gjorde comeback

Även de övriga svenskorna Emma Ribom, 10, och Maja Dahlqvist, 18, gick vidare från kvalet.

29-åriga Sundling vann båda sprintkvalen i Tour de Ski tydligt, och kom tvåa i kvalet i säsongspremiären i Ruka. Trots de starka kvalen har hon inte vunnit någon sprinttävling denna världscupsäsongen.

Fjolårets vinnare i den totala världscupen Tiril Udnes Weng gör säsongspremiär i världscupen efter stora sjukdomsproblem med bland annat covid-19. Norskan var en bit efter men tog sig ändå vidare från kvalet 15:e tid.

Alla svenska herrar vidare

I världscuppremiären i Ruka kvalade Marcus Grate in som etta. Några veckor senare skadade han baksidan i Östersund, men i dag var han tillbaka och kvalade in som fyra. Snabbast i kvalet var Tour de Ski-vinnaren Harald Östberg Amundsen, för Johannes Hösflot Kläbo som är tillbaka från sjukdom.

Samtliga svenskar gick vidare från kvalet. Edvin Anger placerade sig näst bäst av svenskarna på åttonde plats. Övriga var Johan Häggström, 13:e, Emil Danielsson, 15:e, Oskar Svensson 16:e och Calle Halfvarsson på 20:e plats.