Gör EM-debut – vid 46 års ålder

Publicerad 2015-08-19

Helena Persson: ”Jag har varit nervös hela livet”

Helena Persson har i tolv års tid tränat och tävlat med Bonzai H. Den 15-årige hästen är även han en udda fågel, men nu är han i sitt livs form. Tillsammans jagar de nya framgångar i EM – en tävling som blir Helenas debut i ett stort, internationellt mästerskap.

I halva sitt liv har Helena Persson, 46, tillhört landslaget.

Först nu gör hon debut i ett stort mästerskap.

Och hon är nervös.

– Jag har varit nervös hela livet. En grad mer eller mindre gör ingen skillnad, säger ryttaren som faller utanför alla ramar.

Guide: Allt du behöver inför hästfesten

Det går att nå toppen som hoppryttare utan egna pengar, tunga sponsorer eller ryttarföräldrar. Helena Persson är beviset.

Hon har vunnit sju SM, varit reserv i OS, VM och EM och tränat upp en rad hästar till grand prix-nivå. Flera av dem har hon kunnat sälja dyrt till utlandet. Själv säger hon att det gått för att hon som ung inte ville inse hur svårt det skulle bli att köra sitt eget race i Sverige.

”Har alltid hjälpt till”

– En del av mina kompisar tog hästjobb utomlands. Många gav upp när de kom tillbaka. Jag stannade hemma, stoppade huvudet i sanden och bara jobbade på, säger hon. Helena Persson är född i Västerhaninge, en söderförort till Stockholm.

Där bor hon kvar och hyr en gammal ladugård för sin verksamhet.

De nu pensionerade föräldrarna hade helt vanliga jobb. Ändå hade det inte gått utan dem, säger Helena Persson.

– De har alltid hjälpt till i stallet och med hästarna. Min syster också. Vi har blivit som ett familjeföretag.

Pappa Håkan Persson har en central roll. Han är före detta maskinchef inom ett byggföretag och kan meka med allt.

– Det är en ovärdelig hjälp när man inte har så stora pengamedel. Vi har kunnat klara oss med gamla last­bilar, säger Helena Persson.

Har köpt unga hästar

Håkan Persson är på plats i Aachen. Han har som vanligt kört hästbussen och gillar tävlingsatmosfären sedan tiden som mekaniker åt släktingen Torsten Hallman, världsmästare i motocross.

Helena Persson har sponsorer, men inga som går in med några pengar att tala om. Hon har också oftast ägt sina hästar själv.

– Jag har köpt unga hästar och trivts med att anpassa planen helt efter mig själv. Det är först nu jag tar emot andras hästar. Nu känner jag att jag har rätt erfarenhet, säger hon.

I EM rider Helena Persson hästen Bonzai H, 15 år.

Även han är en udda fågel, knotig, felbyggd och ängslig.

Efter tolv år i Helena Perssons varsamma händer är han nu i sitt livs form – och hästen i hennes hjärta.

Guide: Allt du behöver inför hästfesten

Bakgrunden för övriga EM-ryttare

Douglas Lindelöw, 24

Det familjen Lindelöw saknat i pengar har de desto mer av i kunskap och kontakter. ­Både pappa och mamma har vunnit SM och tävlat internationellt på världscupnivå. Föräldrarna är numera skilda. Douglas och mamma Agnetha Lindelöw driver hästverksamhet i Hörby. Pappa och mamma turas om med att coacha på tävling. Lindelöws älskar sporten, men tvingas ibland motvilligt att sälja någon häst för att finansiera tävlandet. Saknar riktigt tung sponsor, men har trogna hästägare ­i nära vänner.

Henrik von Eckermann, 34

Uppvuxen i en lantbrukarfamilj i Nyköping. Trots namnet ”von” fanns inte mer pengar än vad jordbruket gav. Föräldrarna hjälpte till med hästar under tonårs­tiden. Sedan fick stå på egna ben. Flyttade 2002 till Tyskland för att jobba i toppstall hos OS-mästaren Ludger Beer­baum. Fick börja från botten, bita ihop och jobba sig upp steg för steg. Har haft sina tvivel, men närmar sig nu topp tio i världen. Äger inga egna hästar men har både chefen och andra häst­ägares fulla förtroende.

Malin Baryard Johnsson, 40

Ridskoletjej från medelsvensson­familj i Söder­köping. Pappa rörmokare. Visade talang och vilja redan som tävlande ponnyryttare. Största supportern, pappa Pelle Baryard, bädd­ade för en lysande karriär. Knöt kontakter, fixade och ordnade. Gör även bra hästaffärer och jobbar nu heltid med hästverksamheten på gården Jonstorp utanför Söder­köping. Malin Baryard har också sedan 2002 ett guldkantat och rekordlångt sponsorkontrakt med H&M. Enligt uppgifter till Aftonbladet 2004 var kontraktet då värt 1,5 miljoner kronor om året.

Charlotte Mordasini, 26, lagreserv

Begåvad svensk-fransyska som sedan årskiftet tävlar för Sverige. Egna ekonomiska muskler. Behöver inte sälja bra hästar, är oberoende av sponsorer och kan träna i lugn och ro. Är barnbarn till oljemagnaten Adolf Lundin och Eva Lundin, vars syster var gift med Marc Wallenberg. Lundingruppen består av nio bolag till ett värde av 90 miljarder kronor. Enligt tidningen Privata Affärer är familjen Lundins aktier värda 20 miljarder kronor. På familjen Mordasinis gård i Frankrike står ett 30-tal hästar, varav 18 tävlar. Resten är avelsston och unghästar.

Följ ämnen i artikeln