Wennerholm: Sveriges powerplay bäst i hela World Cup

Det var ingen vanlig kväll i Scandinavium.

Det var sagan om konungens återkomst.

Men det var ”fel” kung som stal showen.

King Loui smällde in två mål i första perioden och visade varför Sveriges powerplay rankas som det bästa i hela World Cup.

Jag skulle helst bara vilja skriva om den där första perioden, då svenskarna såg ut som det topplag alla tippat att de ska bli.

Och om Loui Erikssons fantastiska powerplay-show tillsammans med Henrik och Daniel Sedin.

Nu visade han en hel värld varför Vancouver Canucks betalat en förmögenhet för den perfekta lekkamraten till Henrik och Daniel Sedin.

Där har de hittat en riktig tvillingsjäl – eller trillingsjäl kanske jag ska säga.

De flesta minns ju när de spelade hem VM-guldet till Sverige i Globen 2013.

Nu fortsätter sagan i World Cup och sedan resten av säsongen i Vancouver, som kommer att punga ut med åtta miljoner dollar de två första åren på ett sexårskontrakt värt totalt 36 miljoner.

Men efter Patric Hörnqvists 3-0 via finske backen Sami Vatanen 13.55 in i andra perioden, var det som om Sverige redan satt sig på planet till Washington.

Ett par onödiga utvisningar bjöd in Finland i matchen och de högg direkt.

Henrik Lundqvists nolla sprack när Rasmus Ristolainen skickade in 1-3 i power play och med knappa två sekunder kvar av andra perioden kunde Mikko Koivu lyfta in 2-3 bakom en överspelad Henke.

Illa ute flera gånger

Sedan var Sverige illa ute flera gånger och publiken i Scandinavium kunde lugna ner sig först när Nicklas Bäckström sköt 4-2 i fritt läge 11.54 in i tredje perioden.

Och Filip Forsbergs passning till Bäckis var matchens snyggaste, när han la en backhand från högerkanten som satt mitt på klubbladet.

Sedan ökade Patric Hörnqvist på till 5-2 och även andrakedjan visade lite av samma kemi som den första med sina tre mål, som blev fyra när Filip Forsberg la in 6-3 i tom kasse med två minuter kvar.

Det var viktiga mål för båda de svenska toppkedjorna som måste producera när det blir allvar i Toronto i öppningsmatchen mot Ryssland den 18 september.

Jag gillade vad jag såg offensivt, men bakåt finns fortfarande mycket att jobba med.

Henrik Lundqvist, då?

Ja, han hade ingen lätt match.

Han kunde nästan ha sökt arbetslöshetsersättning i första perioden, då finländarna bara fick i väg två skott på mål.

Sedan fick han mer att göra och tre insläppta mål på bara fjorton skott är ju inget man normalt förknippar med den svenska målvaktsstjärnan.

Men jag kan inte påstå att att han gjorde någon riktigt tavla. Det var rejäla finska mål i öppna lägen.

Inför World Cup har en expertgrupp från NHL rankat alla lagdelar och special teams bland de deltagande lagen.

Sverige hamnade i topp i två kategorier.

Bästa backbesättning och bäst power play.

Jag kan inte protestera mot den rankingen efter de här två matcherna, även om det inte blivit ett enda backmål på de här två matcherna mot Finland.