Vikingen dumpas – efter miljonkravet

Publicerad 2015-09-22

I 20 år var ”Ragnar” maskot för Minnesota Vikings.

Det förhållandet är nu över.

Laget accepterar inte vikingens lönekrav på motsvarande 167 000 kronor – per match.

När Minnesota Vikings sprang ut genom spelartunneln i söndagens NFL-omgång saknades lagets maskot, Ragnar The Viking, som i vanliga fall leder laget ut på motorcykel.

I dag meddelar laget att man gått skilda vägar med vikingen – Joe Juranitch – som representerat Minnesota sedan 1994.

Juranitch själv publicerade en Facebook-bild under söndagen där han följer matchen framför tv:n.

”Det känns inte rätt att sitta hemma. Det här är inte mitt val. Jag fattar inte dessa beslut. Jobbet kändes som gjort för mig. Jag saknar alla mina fans och ert stöd. Låt oss försöka vara positiva och gå vidare”, skriver Juranitch.

Började 1994

Enligt Espn har vikingens kontrakt med laget löpt ut inför säsongen och parterna ska inte ha kunnat komma överens om en förlängning.

Espn uppger att Juranitch krävt ett tioårskontrakt med 20 000 dollar i lön, motsvarande drygt 167 000 kronor, per match. NFL-lag spelar minst 10 matcher på hemmaplan per säsong, något som i så fall hade betytt en ”årslön” på 200 000 dollar, motsvarande drygt 1,67 miljoner kronor.

Tidigare tjänade han drygt 1 500 dollar per match.

Juranitch karriär hos Minnesota började genom att han vann en maskottävling 1994. Då sade han upp sig från sitt tidigare jobb som vaktmästare och hann jobba för laget i drygt 20 år – innan de nu gick skilda vägar.

”En viktig del av vår historia”

I ett uttalande förklarar Minnesota situationen:

”Joe Juranitchs (Ragnar) kontrakt med the Vikings löpte ut under försäsongen. Sedan dess har laget haft flera diskussioner med Joe men vi har inte lyckats nå en överenskommelse för framtiden. The Vikings uppskattar enormt det Ragnar betytt för laget och fansen under de två senaste decennierna. Vi kommer alltid att anse Ragnar en viktig del av Vikings historia”, skriver laget.

Över en miljoner svenskar utvandrade från Sverige, främst till USA, i början av 1900-talet. Många bosatte sig i Minnesota.

Följ ämnen i artikeln