Sportbladets siffror: Här är Sveriges mest populära idrottare

Publicerad 2023-12-31

Vem är Sveriges mest populära idrottare?

Sportbladet tog hjälp av Demoskop för att ta reda på det.

Och det blev en bekant vinnare.

37. Victor Nilsson Lindelöf, fotboll – 1 procent

Fotbollslandslagets lagkapten kommer likt resten av de svenska spelarna från ett mardrömsår i landslagsdressen. Det blev ännu ett missat mästerskap, och sättet det gick till på med bland annat storförlust borta mot 120-rankade Azerbajdzjan smärtade extra. I klubblaget har det gått bättre för ”VNL” som fått en hel del speltid i Manchester United. Ett av våra största namn internationellt, och fortsatt omtyckt bland folket.

Jonatan Hellvig och David Åhman.

37. Jonatan Hellvig/David Åhman, beachvolleyboll – 1 procent

Beachvolleyboll-duon Jonatan Hellvig och David Åhman var ganska okända för gemene man när de vann EM-guld 2022. Den här säsongen blev det silver på VM, och nu ses duon som ett av de största svenska guldhoppen på OS i Paris nästa sommar. Medalj där och de har har stor potential att bli folkkära.

Jamina Roberts.

37. Jamina Roberts, handboll – 1 procent

Sveriges lagkapten ledde laget i hemma-VM i handboll. Var nära första VM-medaljen på damsidan någonsin, men föll mot först Frankrike i semifinalen, och sedan Danmark i bronsmatchen. Har spelat i hela 16 mästerskap – och ser ut att gå för Magnus Wislanders rekord på 18.

William Poromaa.

37. William Poromaa, skidor – 1 procent

William Poromaa åkte hem sin första mästerskapsmedalj när han knep bronset i femmilen på VM i Planica i februari. Det var herrarnas enda i ett hav av dammedaljer, och gav lite hopp om framtiden. Kommer tillsammans med supertalangen Alvar Myhlback sannolikt att utgöra ryggraden i det svenska stafettlaget i många år framöver.

Isabelle Haak.

37. Isabelle Haak, volleyboll – 1 procent

Det svenska damlandslaget i volleyboll hade ett bra år där de gick till åttondelsfinal i EM och hela vägen till final i Golden League. På vägen dit besegrade de bland annat världselvan Belgien. I finalen blev det dock förlust mot Ukraina. Affischnamnet för succén var högerspikern Isabelle Haak som blev italiensk mästare med Imoco Volley Conegliano i maj. Stor stjärna i världssporten volleyboll.

 Ebba Årsjö.

32. Ebba Årsjö, alpint – 2 procent

Ebba Årsjö gjorde allt rätt på VM i Spanien i januari. Hon ställde upp i fyra tävlingar – och vann allihopa. En perfekt uppföljning på 2022 där hon tog dubbla guld på Paralympics och dessutom fick ta emot Victoriapriset. Hon är så överlägsen utför att hon har råd att hoppa över flera tävlingar – och ändå vara favorit att vinna den totala världscupen.

Amanda Ilestedt, VM 2023.

32. Amanda Ilestedt, fotboll – 2 procent

”Ilo” var trots sin position som mittback Sveriges främsta målskytt i sommarens VM. Arsenalspelaren var helt överlägsen i luftrummet och var direkt livsfarlig på precis alla hörnor. Ilestedt slutade på fyra mål – vilket resulterade i en andraplats i VM:s skytteliga.

 Truls Möregårdh.

32. Truls Möregårdh, bordtennis – 2 procent

Mannen som fått svenskarna att ifrågasätta hur ett pingisrack egentligen ska se ut. 21-åringen var affischnamnet för det svenska lag som slog Tyskland i finalen i hemma-EM i lag i september, och är ett stort guldhopp till OS nästa sommar. En topprestation där och Möregårdh kan vänta sig en betydligt högre placering 2024.

Tove Alexandersson.

29. Tove Alexandersson, orientering – 3 procent

Orienteringsfenomenet vann två VM-guld, två EM-guld, två SM-guld och den totala världscupen. Dessutom knep hon ett VM-silver och ett EM-silver. Levererar alltid på mästerskapet och med takten hon håller kommer hon snart ha fler medaljer än det finns kontroller i skogen. Utsågs till årets orienterare i november – för tionde gången.

Fridolina Rolfö.

29. Fridolina Rolfö, fotboll – 3 procent

Kämpade sig igenom en knäskada under VM utan att klaga, och var viktig i vägen till bronset. Förlängde sitt kontrakt med Barcelona i januari och sköt hem damernas andra Champions League-titel när hon avgjorde mot sin tidigare klubb Wolfsburg med sitt 3–2-mål i finalen. ”Friddo” är jämte Asllani landslagets största offensiva vapen, och förblir ett populärt namn bland svenskarna.

Jim Gottfridsson.

29. Jim Gottfridsson, handboll – 3 procent

Ystadsonen är Sveriges störste handbollsstjärna, och är sedan brandtalet i timeouten inför avgörandet i EM-finalen 2022 älskad i hela landet. Sverige arrangerade VM i början av året och var en av favoriterna tills ”Gotte” gick sönder i kvartsfinalen mot Egypten. Efter det kunde laget inte resa sig, och det blev till slut en fjärdeplats för svenskarna efter förlust mot Spanien i bronsmatchen.

Bianca Salming.

29. Bianca Salming, friidrott – 3 procent

Bianca Salming tog guld i femkamp och silver i höjdhopp på inne-SM i februari. Åkte till inne-EM i Istanbul i mars, men där gick det tyngre med en elfteplats i femkamp. Det var då bara några månader sedan pappa Börje Salmings bortgång, och i en SVT-dokumentär berättade hon att det blev för mycket just då. Har sedan dess fokuserat på favoritgrenen på höjdhopp. Väldigt populär bland svenska folket.

Linn Grant.

29. Linn Grant, golf – 3 procent

Det är inte bara Ludvig Åberg som fått golfvärlden att höja på ögonbrynen. Linn Grant tog också sin första seger på den amerikanska proffstouren som 24-åring, och fick göra debut i damernas Ryder Cup-motsvarighet Solheim Cup. Framtiden för svensk golf ser ljus ut, det har två ungtuppar från nordvästra Skåne sett till.

Zećira Mušović.

29. Zećira Mušović, fotboll – 3 procent

Zećira Mušović är ett nytt namn på listan som fick sitt stora genombrott hos det svenska folket under sommarens VM i Australien och Nya Zeeland. Det stod länge mellan henne och Jennifer Falk om förstaspaden i landslaget, och när hon fick chansen såg hon till att ta den. Räddade Sverige flera gånger mot USA – en insats som får klassas som en av hela mästerskapets bästa. Jätteviktig i bronssommaren.

Sandra Näslund.

29. Sandra Näslund, skicross – 3 procent

Sandra Näslund vann OS i Peking 2022, och har bara fortsatt att leverera under 2023. 27-åringen från Kramfors åkte hem världscupen förra vintern, och har inlett den här säsongen starkt. Expert på att komma i väg snabbt i starten.

Mika Zibanejad.

29. Mika Zibanejad, ishockey – 3 procent

Har tagit över efter Henrik Lundqvist som den störste svensken på Manhattan. Är en av New York Rangers allra viktigaste spelare med sina poäng och ledaregenskaper. Snittar en poäng per match och har en förmåga att fullständigt spruta in mål i perioder. Hans avgörande mål i förlängningen i JVM-finalen 2012 mot Ryssland är en svensk klassiker som alltid vevas kring jul och nyår.

Marcus Ericsson.

21. Marcus Ericsson, motorsport – 4 procent

Sveriges motorstjärna nummer ett vann Indy 500 2022, och hade en jättechans att göra om bedriften 2023. Marcus Ericsson ledde loppet när det blev röd flagg efter en kollission med fem varv kvar. Loppet startades om, men då hade Kumlasonen inte en chans att hålla tillbaka mot Josef Newgarden som körde om med två kurvor kvar. Ericsson kom tvåa, och slutade till slut sexa i förarmästerskapet. Till nästa säsong siktar han högre när han byter stall från Chip Ganassi Racing till Andretti Autosport.

21. Sara Hector, alpint – 4 procent

OS-guldmedaljören från Peking 2022 fick det inte riktigt att stämma på VM i Méribel där hon kom på en trettonde plats i favoritgrenen storslalom. Den här säsongen har hon inlett stabilt med nästan bara topp tio-platser, men utan att få gå upp på pallen.

Henrik von Eckermann.

21. Henrik von Eckermann, ridsport – 4 procent

Henrik von Eckermann tog en stark tredjeplats i totalen i världscupen, och hann dessutom med att vinna guld på lag-EM i Milano under året. Väldigt populär i ridsportvärlden och ett av Sveriges största guldhopp i OS i Paris nästa sommar.

Caroline Seger.

21. Caroline Seger, fotboll – 4 procent

En skada gjorde att den ordinarie lagkaptenen inte spelade så mycket under VM, som blev starten på ett generationsskifte på mittfältet. Seger lade av i landslaget i början av december efter 240 landskamper och även om det blev ett tråkigt avslut med förlust mot Spanien och missat OS-kval fick hon en avtackning att minnas när hon lyftes upp och hyllades av båda lagen efter matchen. En av svensk fotbolls största någonsin.

Jonna Sundling.

21. Jonna Sundling, längdskidor, 4 procent

Sveriges sprintdrottning körde hem två guld på VM i Planica – det ena i sprint och det andra tillsammans med Emma Ribom. Den här säsongen har hon kört en sprint och varit uppe i toppen – men fått se slagen av just Ribom.

Elias Pettersson.

21. Elias Pettersson, ishockey, 4 procent

”EP40” har växt ut till en av NHL:s bästa centrar och leder jämte Quinn Hughes och J.T. Miller ett Vancouver Canucks som efter flera tuffa år nu ser ut att kunna utmana i Stanley Cup-slutspelet. Ångesonen har har allt med sin skridskoåkning, spelförståelse och hårda skott. Ska likt William Nylander skriva nytt kontrakt snart, och väntas bli bland de bäst betalda i ligan.

Stina Nilsson.

21. Stina Nilsson, skidskytte – 4 procent

Det är nästan fem år sedan som Stina Nilsson valde att dra på sig bössan och byta till skidskytte. Sedan dess har hon mäktat med en pallplats på 31 starter i världscupen, men den här säsongen har hon mest åkt i IBU-cupen. Men trots att hon inte har vunnit en mästerskapsmedalj sedan 2019 kvarstår hennes popularitet.

William Nylander.

21. William Nylander, ishockey – 4 procent

William Nylander har efter att ha stått bakom Auston Matthews, Mitch Marner och John Tavares tagit en allt mer framträdande roll som ledande poängplockare i Toronto Maple Leafs under hösten och är i dag en av NHL:s absolut bästa forwards. Kom hem till Sverige under ”Global Series” och hade stundtals lekstuga inför publiken i Globen. Krönte uppvisningen med att avgöra den sista matchen mot Minnesota Wild i förlängningen med en soloräd som självaste Connor McDavid hade varit nöjd med. Sitter på utgående kontrakt och kan bli bli den bäst betalde svensken i världens bästa hockeyliga. Kan mycket väl få en högre placering nästa år om ”Leafs” lyckas gå långt i Stanley Cup-slutspelet.

Dejan Kulusevski.

21. Dejan Kulusevski, fotboll – 4 procent

”Kulan” som han kallas i stugorna eller ”Deki” som han kallas i Tottenham har frodats i Ange Postecoglou nya Spurs, och har en startplats i laget. I landslagsdressen är han ofta en av de bästa på planen. Kommer vara en nyckelspelare när landslaget bygger om – oavsett vem som utses till förbundskapten.

Ludvig Åberg.

12. Ludvig Åberg, golf – 5 procent

24-åringen från Eslöv stod för ett genombrott utan dess like under 2023. Åberg blev proffs i maj och spelade Ryder Cup i oktober utan att ha spelat en enda major. Tillsammans med norrmannen Viktor Hovland körde han över världsstjärnorna Scottie Scheffler och Brooks Koepka och vann sin fyrboll efter rekordsnabba elva hål. Lag Europa vann tävlingen – och Åbergs spel tyder på att han kommer vara gjuten i laget en lång tid framöver.

Kosovare Asllani.

12. Kosovare Asllani, fotboll – 5 procent

Det svenska damlandslaget fick hela landet att ställa klockan och gå upp i gryningen mitt i semestern med sitt spel i sommarens VM i Australien och Nya Zeeland. Efter ett stabilt med inte helt övertygande gruppspel slog Blågult ut USA efter ett osannolikt straffdrama, och följde upp det med att slå de skickliga japanskorna. Det blev till slut ett brons för damerna som leddes av lagkaptenen Kosovare Asllani, som var en av lagets bästa spelare. En riktig världsstjärna som levererar när det gäller som mest.

Alexander Isak.

12. Alexander Isak, fotboll – 5 procent

Trots ett uselt landslagsår är det en del namn från herrlandslaget på listan. Och föga förvånande är Newcastle Uniteds Alexander Isak ett av dem. Den tidigare AIK-spelaren slutade på tio ligamål förra säsongen trots skador och har gjort en bra höst med sju mål på tolv matcher i Premier League. Har vuxit ut som en av Englands bästa anfallare och är ett av Sveriges största idrottsnamn internationellt.

Peder Fredricson.

9. Peder Fredricson, ridsport – 6 procent

Peder Fredricson hade ett omtumlande 2023. När Stockholms stadion stod värd för världscupen i juni vann han lagtävlingen tillsammans med Malin Baryard-Johnsson på lördagen, men när det var dags för den individuella hoppningen på söndagen ramlade han under framridningen och skadade nacken. När han var tillbaka uppe på hästen igen en månad senare tog publiken i Göteborg emot honom med stort jubel. 30 år sedan OS-debuten är han fortfarande en av svenskarnas absoluta favoritidrottare.

Malin Baryard-Johnsson.

9. Malin Baryard-Johnsson, ridsport – 6 procent

Ett av Sveriges största namn någonsin inom hästsport gjorde ett starkt 2023. Hon hoppade hem en sjundeplats i totalen i världscupen Global Champions Tour, och i lagtävlingen kom hon fyra med sitt H&M-sponsrade Stockholm Hearts. Ett guldhopp i OS i Paris i sommar.

Sebastian Samuelsson.

7. Sebastian Samuelsson, skidskytte – 8 procent

Sebastian Samuelsson gjorde inget dåligt VM han heller när han åkte hem guld i masstarten och tre brons i Pokljuka i Slovenien. 26-åringen har med sina prestationer och sin frispråkighet i rättvisefrågor blivit stor ute i stugorna, vilket den här delade femteplatsen understryker ytterligare.

Hanna Öberg.

7. Hanna Öberg, skidskytte – 8 procent

Piteåtjejen stod för ett kanon-VM i Oberhof där han kammade hem hela fyra medaljer, varav två guld i distans och masstart. En viktig kugge i skidskyttelandslaget som nästan alltid är med och nosar runt pallen. Har redan skrapat ihop fyra pallplatser i årets världscup.

Frida Karlsson.

7. Frida Karlsson, längdskidor – 8 procent

Frida Karlsson stod kanske för årets kämpainsats när hon släpade sig upp för slalombacken i Val di Fiemme och tog hem segern i 2023 års Tour de Ski. Efteråt var hon helt utpumpad och fick bäras i väg på bår innan hon piggnade till och kunde börja fira segern. Hon fortsatte åka bra på VM där det blev fyra medaljer. Har fått inledningen av den här säsongen delvis förstörd av sjukdomar, men har mäktat med en pallplats i världscupen från deltävlingen i Ruka.

Ebba Andersson.

4. Ebba Andersson, längdskidor – 13 procent

Ebba Andersson gjorde en ”Johan Olsson” när hon en mil in i tremilen bestämde sig för att det gick för långsamt – och satte av i ensam majestät. Resten av loppet blev egentligen en enda lång defilering fram till guldet, som blev hennes andra i mästerskapet. Totalt blev det fyra medaljer för 26-åringen, som är en av våra folkkäraste idrottare just nu.

 Daniel Ståhl.

3. Daniel Ståhl, friidrott – 17 procent

”Ståhlmannens” sista kast i diskusfinalen i VM i Budapest är redan en svensk klassiker. Stockholmaren låg tvåa bakom förhandsfavoriten Kristjan Ceh och behövde ett jättekast för att kliva förbi, så 31-åringen klev in i buren och drog i väg ett kast som mätte 71,46 meter. Det betydde mästerskapsrekord, VM-guld och sedermera också bragdguld. Inte konstigt att han klättrar fyra platser från i fjol, alltså.

Sarah Sjöström.

2. Sarah Sjöström, simning – 18 procent

Sarah Sjöströms dominans manifesterades bäst i VM-semifinalen på 50 meter fritt i somras. Svenskan hade bara några minuter tidigare simmat hem guld på 50 meter fjäril och satte världsrekord av bara farten kändes det som. Dagen därpå vann hon finalen, och gick därmed om amerikanen Michael Phelps som simmaren med flest VM-medaljer någonsin med sina 21 stycken.

Armand Duplantis.

1. Armand Duplantis, friidrott – 30 procent

Sveriges största friidrottsstjärna är för fjärde året i rad landets mest populära idrottare. Duplantis kommer från ännu ett framgångsrikt år med både totalseger i Diamond League och VM-guld i Budapest. Dessutom hann han med att bättra på sina världsrekord, som numera lyder 6.23 inne, och 6.22 ute. En person svenska folket inte verkar få nog av.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.