VM-skrällarna är bra för hockeyn

Wennerholm: Tror att det kan vara hockeyns framtid

MANNHEIM. Skrällarnas VM bara fortsätter samtidigt som alla nej tack fortsätter strömma in från NHL till de gamla vanliga storlagen i VM.

Är det dags att lägga ner VM de år det är OS? Är ett VM som det vi upplever just nu ett gigantiskt fiasko och ett steg mot hockeyns undergång?

Nej, tvärtom.

Jag tror det kan vara hockeyns framtid.

Det är lätt att bli enögd som gammal hockeynörd och förvänta sig att lag som Sverige, Ryssland, Kanada, Tjeckien, Finland och USA ska dominera och vara de eviga topplagen. Och är de inte det, så är det fel någonstans.

Men hockeyns problem har alltid varit att den varit smal som midjan på fotomodell.

Den här VM-turneringen kan vara början till en tysk ölmage. Danmarks skrällsegrar i VM-hockeyn dominerade sportsidorna och intresset i Danmark i konkurrens med presentationen av den danska VM-truppen i fotboll.

Det har aldrig hänt förut.

Jag var själv på öppningsmatchen i Gelsenkirchen där rekordpubliken 77?803 såg premiären mellan Tyskland och USA.

Världsrekord.

Tyskland har fortsatt att dra fulla hus i Köln och Lanxess Arena kokade igår när tyskarna slog Danmark med 3–1 och tog sig vidare till andra gruppspelet. Tyskarna är upp i en total publiksiffra på 115 080 åskådare på bara tre spelade VM-matcher.

Det är makalöst.

Jag har suttit i en öde SAP Arena här i Mannheim och sett Sverige vinna sina två första matcher i VM. Men igår var det utsålt i samma arena när Schweiz slog Kanada för första gången i hockeyns historia.

4–1. Ny skräll. Och ny publikfest.

I natt firade folk segern på gatorna i Schweiz.

Och hockeyn är den stora vinnaren.

Det här är några av Europas mest kapitalstarka marknader och samma marknad som Håkan Loob & Co drömmer om i planerna på att ­skapa en ny Europaliga.

Skrällarna väcker nytt intresse

Därför är det bra för hockeyn totalt sett att nationer som Tyskland, Schweiz, Danmark och till viss del Norge får chansen att mäta sig med de bästa, även om de bästa kanske inte har de bästa lagen på papperet. Det väcker nytt intresse, det drar till sig sponsorer och det får fler idrottsungdomar att dras till hockeyn i de här länderna.­ Att sedan USA:s general manager Brian Burke och svenske mini-varianten Mats Näslund pratar om att lägga ner VM varje OS-år ser jag mest som ett uttryck för dåliga förlorare. Då ser man inte längre än ­näsan räcker.

Mikael Samuelsson tackade nej till VM i går och nu är det tomt i NHL-skafferiet.

Bengt-Åke Gustafsson får avsluta tiden som förbundskapten med ett nytt inofficiellt svenskt rekord i nej tack. Har jag räknat rätt var Samuelssons nej det 35:e i ordningen.

Tjeckien också återbudsdrabbat

Men fler lag än Sveriges är drabbade. Jag pratade med Tjeckiens gamle SSK:are Martin Hostak i går och han berättade att Tjeckien fått 27 återbud till VM. Sverige vinner alltså förmatchen inför ­dagens gruppfinal här i Mannheim. 35–27. En imponerande seger på sitt sätt.

Det går heller inte att förklara alla skrällar med att stornationerna fått en massa återbud. Både Kanada, USA och Finland – de som drabbats – har ändå hyfsat starka lag på papperet.

Samtidigt har de nationer vi brukar kalla blåbär mognat. Framförallt har målvaktsspelet utvecklats i alla nationer. Och som alla vet kan en målvakt ensam vinna en match.

Samtidigt är det en hel del psykologi också, där de mindre nationerna slåss på liv och död redan från början av turneringarna, medan storlagen vant sig vid att VM börjar först i kvartsfinalen.

Men den underskattningen kan bli dyrbar.

Fråga USA.

Följ ämnen i artikeln