SOK-basens uppmaning inför OS: ”Annan ton i reglerna nu”

Norsk manifestation - men svenska skidförbundet avvaktar

Uppdaterad 2021-12-17 | Publicerad 2021-12-16

Norges skidstjärnor syns inför OS i Kina en kampanj med Amnesty.

Svenska skidlandslaget planerar ingen liknande satsning, men en ny regeltolkning kan få fler utövare att höja rösten om mänskliga rättigheter under OS.

– Det är en helt annan ton i reglerna nu. De aktiva välkomnas att göra det, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

Ett diplomatisk bojkotthot från flera nationer växer sig större. Frågan kring lämpligheten i att tävla i Kina, som rapporterats för grova brott mot mänskliga rättigheter, är en het debatt inför OS.

I Norge har flera profiler agerat i enad uppställning för yttrandefrihet. I en kampanj tillsammans med Amnesty Norge har skidstjärnorna Therese Johaug och Johannes Hösflot Kläbo ställt sig bakom uppmaningen om varje människas rätt att uttala sig.

De båda har valt att kommentera beslutet för Sportbladet.

– Det är viktigt att vi ställer upp och stöttar Amnesty och det som de står för och om jag som person kan bidra till det är det väldigt stort och bra. Vi är emot det som sker där (i Kina, red anm) och vi stöttar det arbetet mot, säger Therese Johaug.

– Nu gör vi den här kampanjen och visar vad vi står för. Att OS är lagt i Peking kan varken jag eller de andra utövarna rå för, det är det IOK och FIS som får stå för, fortsätter hon.

– För mig är det viktigt att både vi som idrottare och vårt förbund kan vara med och sätta fokus på ett viktigt tema. Det handlar rätt och slätt om att det är viktigt oavsett om det är ett OS eller inte, menar Johannes Hösflot Kläbo.

Johannes Hösflot Kläbo och Therese Johaug i kampanjen med Amnesty Norge. Här delat av skidåkaren Emil Iversen på hans sociala medier.

Tystare på förbundsnivå

I Sverige har enskilda aktiva yttrat sina tankar kring och tagit avstånd från utvecklingen i Kina. En av dem är skidskytten Sebastian Samuelsson.

Men på förbundsnivå är det tystare.

Svenska skidförbundet planerar ingen liknande kampanj, som den i Norge, inför OS.

– Inte som jag känner till, vi följer med i strömmen och försöker följa med kring det som SOK informerar om, säger längdchefen Lars Öberg.

Enligt Peter Reinebo, verksamhetschef, planerar SOK inte heller någon liknande kampanj.

– Det är inget vi har diskuterat. Jag har inte heller någon bild av att något enskilt förbund planerar att göra en manifestation. Sen finns det ett antal aktiva som vill kliva fram och vara extra tydliga med vad de tycker, säger han.

SOK är som organisation dock tydlig med var man står i frågan inför OS i Kina. I ett pressmeddelande tidigare i höst beklagade ordförande Mats Årjes den negativa utvecklingen i Kina sett till mänskliga rättigheter.

Inför mästerskapet utbildas aktiva och ledare om situationen i Kina i ett samarbete med Civil Rights Defenders.

OS-hoppen kommer också att informeras om den nya inriktningen av IOK:s regler. Det finns från och med sommarens OS i Tokyo en ändrad syn och ökade möjligheter för den enskilda tävlande att ge sin åsikt och manifestera.

– Det finns justeringar i regelverket som välkomnar de aktiva att uttrycka sina åsikter. Tidigare hade man en mer begränsad approach till regelverket, nu välkomnar man mer de aktiva att ta ställning i viktiga frågor, säger Peter Reinebo och påpekar:

– Det gäller att informera de aktiva om att det finns en massa möjligheter på olika platser och i olika situationer, som när de träffar media. Det är viktigt att de aktiva känner till den positionsförflyttningen.

Kraftfull majoritet

På prispallen exempelvis får utövarna enligt IOK inte manifestera religiös, politisk eller kommersiell propaganda åt något håll. Det står en kraftfull majoritet av de aktiva bakom. Men det finns andra tillfällen, exakt vilka vet SOK inte ännu

– Om man vill manifestera under OS behöver vi tillsammans ta reda var och hur de aktiva kan det utifrån tävlingsreglerna, så att det blir rätt så och man inte gör bort sig och bryter mot tävlingsreglerna. Ser man på sommar-OS hade fotbollslaget bestämt sig för att genomföra knäböjningen före avspark. I simningen fanns chansen när man gick in från presentationen fram till startpallen, tre sekunder i blickfånget. Det gäller att hitta fönster. Det mest sannolika är att någon säger någon i en intervjusituation i samband med internationell media, då finns chansen att uttrycka sig om globala frågor som klimatet, jämställdhet och mänskliga rättigheter.

Skidåkaren Charlotte Kalla tycker att det hade varit allra bäst om OS avgjorts i ett annat land än ett starkt kritiserat Kina.

– Det vi skulle kunna påverka är att söka ett OS och att OS avgörs i länder som har schyssta villkor, säger hon.