Maja Dahlqvist efter tunga uppbrottet: ”Han blev räddningen för mig”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

RUKA. Maja Dahlqvist är tillbaka på pallen efter ett år som varit tungt.

Orken tröt efter motgångar i privatlivet där uppbrottet med pojkvännen var en faktor som påverkade.

Nu hyllar hon tränaren Johan Granath som räddade hennes säsong.

– Det var han som fick det att vända för mig, säger Maja Dahlqvist.

Maja Dahlqvist var lättad och lycklig efter förra söndagens seger i sprinten i Bruksvallarna. Efter pallplatsen i världscupen i skidor, andra plats bakom Linn Svahn, sken hennes ögon ännu starkare.

– Hade någon sagt till mig för två månader sedan att jag skulle stå på pallen i Ruka hade jag tänkt att det kommer jag inte. Man glömmer av sig då det har gått bra den senaste månaden, men det är fortfarande en riktigt lättnad och jag uppskattar det nästan mer nu när man kommit ur det och lärt sig av det som hänt, säger hon.

För att förstå djupet i hennes lättnad får vi backa bandet. Maja Dahlqvist slog igenom för två säsonger sedan och gjorde succé i världscupen. Förra säsongen blev däremot oväntat jobbig efter att hon tänjt på gränserna i träningen.

Under senvintern vände resultaten, men sedan i våras har motgångarna av mer privat karaktär inneburit att hon tappat kraft och fokus på träningen.

– Det var många olika saker som till slut blev en stor grej och så gick det ut över träningen. Då gick det sämre att träna vilket också var en del i att det blev tråkigt, säger Maja Dahlqvist.

En del av den turbulensen bestod i uppbrottet från sambon Anton Hedlund, också han skidåkare som följde Majas karriär nära. Han var bland annat ett stöd på plats under VM i Seefeld 2019.

– Det var en av orsakerna. Det var i våras som det tog slut, säger Maja Dahlqvist.

”Han fick det att vända”

När privatlivet stormade var det svårt att hålla fokuset på skidåkningen kvar. I slutet av sommaren var det som värst, allt som hade hänt kom ikapp. Efterhand tröt 26-åringens ork och hon klarade knappt av att ta sig till träningspassen.

– Jag trodde att det gick bra, att jag var pigg men om jag jämför med hur det är nu när jag är pigg så var jag absolut inte det. Man tappar perspektiven och det var bra att få någon som såg det utifrån, säger Maja Dahlqvist.

Tränaren Johan Granath blev den som fick upp ögonen på henne.

– Det var han som fick det att vända för mig, säger Maja Dahlqvist och fortsätter:

– Han är verkligen en allt i allo för mig och inte bara en tränare. Både en tränare, en materialare och mental coach. Han var räddningen för mig.

På vilket sätt?

– Han fick mig att ta tag i det och inse att jag inte kunde fortsätta gräva ner mig på det sättet som jag gjorde.

Johan Granath.
Foto: Pontus Orre/Aftonbladet/TT
Johan Granath.

Har jobbat mentalt

Maja Dahlqvist berättade tidigare i höst för Sportbladet om hur hon arbetat mentalt för att vända trenden.

– Jag har fått jobba med mentalt. Brutit ner det i mindre bitar, tagit det dag för dag och steg för steg. Jag har satt lite delmål i träningen och sådana grejer samtidigt som jag har varit snäll mot mig själv i träningen.

Nu känns livet mycket lättare.

– Det är så mycket roligare, allt är kul runt om. Det är bara kul att man har så många som gläds med en. Man har alltid tänkt att man har skidåkningen, men till slut orkar man inte om man inte om man inte mår bra.

Har du kommit vidare från uppbrottet?

– Ja, det tycker jag. Det känns allmänt bättre, säger Maja Dahlqvist som efter sprintsuccén laddar om för helgens distanspass.Publicerad:

LÄS VIDARE