Sveriges förlorade mot Island

”Vi kladdar för mycket”

Uppdaterad 2018-01-09 | Publicerad 2017-10-26

Handbollslandslaget förlorade den första matchen i veckans dubbellandskamp mot Island.

Förbundskaptenen var framför allt missnöjd med försvars- och målvaktsspelet.

– Försvarsspelet i första halvlek var den stora besvikelsen, säger Kristján Andrésson.

Sverige möte Island i EM-premiären i januari.

Trots det spelar man en dubbellandskamp borta mot islänningarna denna veckan.

Det är också höstens enda landskamper innan EM-truppen tas ut i början av december.

Sverige – utan fyra givna EM-spelare i mittsexorna Jesper Nielsen och Andreas Nilsson samt högernian Johan Jakobsson och spelmotorn Jim Gottfridsson – förlorade den första på torsdagskvällen med 31–29 sedan såväl målvakterna som försvaret haft svårt att komma åt islänningarna.

”Blev stressade”

– Försvarsspelet i första halvlek var den stora besvikelsen. Vi var glesa bakåt, tacklade inte och var inte tillräckligt aggressiva. Målvakterna har också haft bättre dagar, säger förbundskaptenen Kristjan Andrésson.

– Detta gjorde att vi inte fick något kontringsspel.

Sverige hade ledningen med 9–6 och sedan 12–11 efter en dryg kvart. Då tog Island kommandot och gjorde ett litet ryck fram till 18–15-ledning i paus.

– Vi blev stressade både i anfall och försvar när vi kom i underläge.

Sverige kom aldrig i kapp i andra även om man bara var ett mål bakom vid 25–24.

Anfallsspelet var bättre än försvaret.

– Vi måste ha bättre bollsläpp. Vi kladdar för mycket.

”Mycket att jobba på”

Men det är som Andrésson noterar:

– Vi gjorde trots allt 29 mål utan ett fungerande kontringsspel.

På lördag har man chans till revansch.

– Vi har mycket att jobba på, säger han.

När det kommer till individuell spelarkritik lyfter Andrésson fram två spelare som inte kan känna sig säkra på en EM-plats: mittsexan Fredric Pettersson och vänstersexan Hampus Wanne.

– Fredric jobbade hårt på mittsex och Hampus gjorde det bra.