”Absolut inte ett lag i harmoni”

Publicerad 2022-01-14

I EM 2020 slog Portugal igenom som det nya pop-laget i handbollsvärlden.

Två år senare verkar hajpen över.

– Portugal är absolut inte ett lag i balans och harmoni, säger Viaplays expert Kristján Andrésson under förlusten mot Island.

Grupp B var handbolls-EM:s intressantaste och mest svårtippade på förhand.

Den blev inte mindre oförutsägbar efter att lagen spelat en varsin match.

På torsdagen skrällde Nederländerna stort när man chockade hemmalaget Ungern och vann med 31–28.

På fredagen möttes Portugal, som fick sitt genombrott i EM 2020 när man skickade ut Sverige ur sitt eget EM och slutade sexa, och Island, som är på gång igen och betraktas som något av en dark horse i detta EM.

Då tog islänningarna en övertygande seger. Efter att gått upp till 8–7 släppte Island aldrig ledningen. Man ledde som mest med sex mål i andra halvlek innan matchen slutade 28–24.

– Island har ägt den här matchen, sa Viaplays expert Kristján Andrésson i slutskedet.

Som väntat var det Islands offensiv som satte tonen i matchen. Man har en imponerande anfallsuppställning med flera spelare som tillhör Bundesligas främsta just nu, plus nestorn Aron Palmarsson.

Portugal kom till EM ganska skadedrabbat och med ett misslyckat OS, där man inte tog sig vidare från en ganska svag grupp, bakom sig.

Tyskland och Polen vann

Frågan är om hajpen kring pop-laget Portugal är över nu.

Man såg emellanåt tröga ut i matchen mot Island.

Andrésson:

– Portugal är absolut inte ett lag i balans och harmoni. Men den här gruppen är helt öppen nu.

I grupp D, som gick in i EM i dag, fick vi två väntade segrar. Tyskland vann över Belarus, om än inte utan problem, med 33–29 efter 17–18 i paus.

Polen slog sedan Österrike i en målrik historia med 36–31.