Mejla

Marcus Leifby

Leifby: ”Fotbollskväll” på väg tillbaka

Publicerad:
Mats Nyström, Jane Björck och Agne Jälevik anno 1995.
Foto: AFTONBLADET
Mats Nyström, Jane Björck och Agne Jälevik anno 1995.

SPORTBLADET

Fotbollskväll är på väg tillbaka, och med Fotbollskväll menar jag inte ”Fotbollskväll” med Mats Nyström och hans chinos, utan ett magasin med allsvensk fotboll i SVT.

Det var 1993 som programmet hade urpremiär i Sveriges Television, och ni som förde minnesanteckningar kan läsa er till att det var Agne Jälevik som ledde programmet från ett gammalt omklädningsrum från Gamla Ullevi i gamla Göteborg.

Mycket har hänt sedan dess.

1993 sändes inte allsvensk fotboll i svensk television, den kontinuerliga bevakningen med direktsända matcher kom först några år senare när Canal Plus köpte rättigheterna till svensk fotbolls högsta serie.

”Fotbollskväll” i SVT tuffade på, det hände att kommersiella slafskanaler som TV3 och Kanal 5 gjorde några halvdana försök att annektera konceptet, men ”Fotbollskväll” dök alltid upp igen. 

Ofta med Mats Nyström vid rodret, och i slutet av 90- och tidigt in på 00-talen fanns det väl knappt en fotbollsintresserad i vårt avlånga land som inte såg på ”Fotbollskväll”.

Måndagarna var högtidsstunder.

Rätt – på sätt och vis

SVT var på plats på arenorna, visade alla målen, Staffan Lindeborg stod för referat långa och smäktande som ballader och ibland hade vi tittare extra mycket tur och fick ett Pelle Nyström-signerat reportage där Bengt Andersson visade snasen.

Så rullade det på fram till 2015 när programmet lades ner, och kusinen ”Hockeykväll” gick samma ödes till mötes.

På sätt och vis kändes det rätt.

Det hade börjat växa mossa på produktionerna som kört fast rejält och nu tittade bara de som absolut inte hade någonting annat för sig.

Den stadiga fotbollsanalysen fick vi på annat håll.

Sedan dess har det väl inte funnits något ordentligt fotbollsmagasin i ordets rätta bemärkelse och om man med ”fotbollsmagasin” menar ett summerande magasin med lite fotbollsbilder, resultat, mål, möten och halvdana analyser.

De sista åren C More visade fotbollsallsvenskan satsade de på studios.

Vanliga studios, lite kortare studios, studios på plats, studios på annan plats, och då och då lite längre studios.

Studios.

Pops som programledare?

I mars 2017 köpte Discovery rättigheterna till den svenska herrligafotbollen och i vår börjar de sända.

I affären ingick olika former av rättigheter, utöver rätten att direktsända alla matcher som spelas finns det olika paket med ”höjdpunkter”-rättigheter och magasinsrättigheter.

Den sista betyder att tillåtelse finns att visa mål och höjdpunkter paketerade i ett längre tv-program, och det är den rättigheten bolagen sällan bryr sig om nuförtiden.

Enligt uppgifter har Sveriges Television, som är helt barskrapade när det kommer till ligafotboll, lyckats köpa loss den rättigheten.

Nu kan de på nytt producera ett ”Fotbollskväll”-program.

Om det blir Mats Nyström som får ta sig an den förlorade sonen ”Fotbollskväll” återstår att se, vissa rykten tyder på att SVT i stället vill göra en rejäl nysatsning och då med André Pops som programledare.Det florerar överlag många rykten om och kring tv-sport-branschen nu. 

Den ska dit, hen ska hit, och den enda vi kan vara säkra på är väl att Göran Zachrisson inte kommer att kommentera så mycket rytmisk sportgymnastik framöver.

Telia, som numera äger TV4 och C More, ligger i fejd med Discovery vilket innebär att Telia-kunderna inte kan zappa in Discoverys kanaler. 

De har bråkat tidigare och precis som vanligt handlar det om pengar.

Discovery vill ha mer betalt för att Telia ska kunna erbjuda deras kanaler, och nu vill Discovery säkert ha extra betalt för att de har köpt allsvenskan svindyrt.

Den här gången tror jag inte Telia viker ned sig. 


Publicerad:

LÄS VIDARE