Följ OS med Sportbladet – närmare än någonsin

Uppdaterad 2018-02-14 | Publicerad 2018-02-06

Leifby kommer att lajva de största händelserna.

16 utsända på plats i Sydkorea. Ännu fler med fullt OS-fokus på redaktionen i Stockholm.

Sportbladets bevakning av vinter-OS kommer kommer att bli extraordinär.

– Vi har profilerna, experterna och den vassaste och snabbaste sportredaktionen. Vi kommer närmare de aktiva än vi någonsin gjort förr. Det kommer bli några magiska OS-veckor, säger Sportbladets chef Pontus Carlgren.

På fredag kl 12.oo svensk tid är det dags för invigning. Men sedan flera dagar tillbaka är Sportbladet på plats i Sydkorea för att bygga upp OS-redaktionen som ligger i direkt anslutning till arenorna i Pyeongchang.

Det är första gången en svensk nyhetstidning också kan erbjuda tv inifrån OS-området. Samarbetet med tv-huset Discovery innebär att Sportbladet kan ge läsare – och tittare – en OS-bevakning i världsklass.

– Vi ska erbjuda Sportbladets läsare den absolut bästa upplevelsen från OS. De kan se de hetaste höjdpunkter hos oss. De kommer att få den bästa live-bevakningen, snabba nyheter och fördjupningar från våra reportrar och krönikor och analyser från våra experter, säger nyhetschef Magnus Herbertsson.

Pontus Carlgren, sportchef.

Totalt skickar Sportbladet 16 medarbetare till Sydkorea.

Fokus på skidor och ishockey

Störst fokus ligger på skidor, inte minst längd, och ishockey. Men beredskapen är stor för att också bevaka alla andra svenska OS-hopp – och allt runtomkring.

Med tv-reportrarna Anna Rydén och Christoffer Bodin på plats inne på ackrediterat område kommer Sportbladets läsare och tittare ännu närmare de aktiva än i någon tidigare OS-bevakning. Deras berättelser kompletteras med ännu mer video från tv-reportern Arvid Jönsson som finns på plats inne i Sweden Arena, Discoverys och SOK:s hus som inte ligger långt ifrån backarna för spelens alpina teknikgrenar.

– Det är unikt för ett svenskt tidningshus. Innan har vi, som alla andra tidningar, fått rycka så gott vi kunnat i de aktiva när de lämnat OS-området. Det blir aldrig riktigt lika bra, säger Magnus Herbertsson.

Lasse Anrell i skidstudion

Skidtävlingarna, med Charlotte Kalla, Stina Nilsson, Calle Halfvarsson och Marcus Hellner i spetsen, bevakas på plats av av reportrarna Petra Thorén, Patrik Brenning, Malin Wahlberg, Andreas Käck och Anna Rydén. Pontus Orre tar bilderna.

I Stockholm bygger Sportbladet upp en ny OS-studio där programledaren Linn Nordström guidar tittarna genom längdskidåkningen tillsammans med sportprofilen Lasse Anrell.

– Vi har skruvat om schemat för reportrar och redaktörer på hemmaplan för att ha fullt OS-fokus under morgon och förmiddag. När det händer, när de stora tävlingarna avgörs, säger Magnus Herbertsson.

På hemmaplan finns också sportkolumnisten Simon Bank som bidrar med analyser och kolumner och sätter tävlingarna i ett större sammanhang. Och Jens Persson, som med sina kollegor ansvarar för att ta ut Sportbladets OS-bevakning i sociala medier.

– Det finns ju ett enormt engagemang från våra läsare och tittare. Det är oerhört viktigt att vi är snabba och lätta att nå via Facebook och Instagram, säger Magnus Herbertsson.

Fullt ställ kring hockeyn

För att bevaka ishockeyn finns hockeykrönikör Mats Wennerholm på plats på de två hockeyarenorna tillsammans med Lasse Allard, fotograf, och reportrarna Tomas Ros, Hans Abrahamsson och Christoffer Bodin.

Hans Abrahamsson ger Sportbladets läsare sekunduppdatering i live-rapporteringen från matcherna.

– Även om NHL-spelarna inte är med är intresset för Tre Kronor alltid enormt under ett OS. Oavsett om man gillar att följa matcherna live, få de senaste nyheterna, läsa analyser eller uppdateras om hockeyn i sociala medier, så kommer vi att leverera, säger Pontus Carlgren.

Två kanaler för live

Live-rapporteringen är förstås en oerhört viktig del i OS-bevakningen. Sportbladet har två kanaler öppna under hela OS. En för senaste nytt. I den får OS-intresserade nyhetsuppdateringar dygnet runt på allt som händer av vikt under OS. En annan för de stora matcherna, skidloppen, de alpina tävlingarna. När Sverige går en viktig curlingmatch, när Kalla kör, när Hansdotter går för guld. Då finns allt i live-kanalerna – som vid stora händelser ofta kommer vara signerade Marcus Leifby.

– Live-kanalerna styrs från redaktionen i Stockholm och hanteras av olika medarbetare beroende på vilken gren som bevakas, säger Magnus Herbertsson.

Alpint, freestyle och curling

Alpint bevakas i första hand av Sportbladets Malin Wahlberg.

– Så fort Sverige har medaljchans är hon där, säger Magnus Herbertsson.

Johan Flinck är dedikerad att rapportera från tävlingarna i snowboard och freestyle, i första hand skicross och slopestyle. Han har självklart på sin lista att bevaka 15-åriga slopestyleåkaren Jennie-Lee Burmansson – den yngsta svenska vinterolympiern hittills.

– Dessutom har vi reporten Stefan Holm på plats. Han tar hand om curling men kommer också att gå lite utanför den självklara bevakningen och göra de internationella berättelserna, de annorlunda historierna.

Hjärtat i Sportbladets bevakning

Samordnare Jan Johansson är en av medarbetarna som redan varit på plats ett tag för att bygga upp redaktionen i Pyeongchang – hjärtat i Sportbladets OS-bevakning.

– Det tar en stund att bygga upp en redaktion, med utrustning, uppkoppling och möbler. När våra utsända kommer ska allt fungera, säger han.

Jan Johanssons roll är tillsammans med Sportbladets tv-chef, Jessica Linnman, samordna den massiva OS-bevakningen i alla kanaler.

– Det här är en av årets största idrottshändelser. Vi vet att våra läsare ställer oerhört höga krav på vår rapportering. Men vi är förberedda. Vi kommer att leverera en bevakning i världsklass.

Missa inte – Sportbladets OS bibel

Förra veckan kom Sportbladets OS-bibel – 164 fullmatade sidor om allt inför OS i Pyeongchang. Läsarna bjuds på en stor TV-guide med alla grenar och alla tider. Till det massor av intervjuer, analyser, reportage och statistik. Och självklart listas Sveriges största medaljhopp, kryddat med 40 sidor hockeyläsning. Plus mycket mycket annat.

Missa inte – Guldsprinten

Dags för vinterns viktigaste tävling! Klassisk sprint, Sverige mot resten av världen. Inför OS lanserar Sportbladet Guldsprinten, ett spel för mobil och tablet, där du kan utmana dina vänner online. Allt du behöver är ett pekfinger och en vinnarskalle. Du ställs mot olika åkare i spåret, så det gäller att prestera på topp, ästa tiden vinner! Väljer du att logga in med Facebook så kan även dina kompisar dyka upp som motståndare. Har du ett Aftonbladet Plus-abonnemang får du supervalla, då går det ännu fortare. Spelet kommer finnas för både Android och iOS. Bara att ladda hem.

Sportbladets OS-trupp

  • Lasse Allard, fotograf, bevakar OS-hockeyn.
  • Andreas Käck, reporter, bevakar i första hand längdskidåkningen
  • Malin Wahlberg, reporter, bevakar längdskidor och alpint.
  • Christoffer Bodin, tv-reporter, på plats inom ackrediterat område.
  • Johan Flinck, reporter, bevakar freestyle och snowboard.
  • Stefan Holm, reporter och curlingexpert som också berättar de annorlunda historierna från OS.
  • Hans Abrahamsson, reporter, bevakar ishockey.
  • Tomas Ros, reporter, bevakar ishockeyn.
  • Mats Wennerholm, reporter och kolumnist med fokus på hockeyn.
  • Petra Thoren, reporter och kolumnist med fokus på längskidor.
  • Pontus Orre, fotograf med fullt fokus på längdspåren.
  • Anna Rydén, tv-reporter, på plats inom ackrediterat område.
  • Patrik Brenning, reporter och kolumnist med fokus på längskidor.
  • Arvid Jönsson, tv-reporter, på plats i Sweden Arena.
  • Janne ”Flash” Johansson, samordnare i Pyeongchang.
  • Jessica Linnman, samordnare tv i Pyeongchang.