Femte lektionen: Mer om topp tio-händerna

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-06-27

Förra veckan gick jag igenom de tio starthänder som anses vara de bästa i hold"em: A-A, K-K, Q-Q, A-Kf, J-J, 10-10, A-K, 9-9 och 8-8. Med A-Kf menas ett ess och en kung i samma färg, till exempel spader.

Det är i första satsningsrundan. Spelare 2 och 4 har bägge höjt respektive kontrahöjt. Du sitter i position 6 (på knappen) med nedanstående hand, och det är din tur att tala. Vad gör du? Rätt svar finner du längst ned på sidan.

Med vilken som helst av dessa starthänder är du normalt i ett bra utgångsläge i den första satsningsrundan, före floppen.

Och grundprincipen med en topptiohand är denna: HÖJ.

Det ska du göra av två huvudskäl.

3Det första och viktigaste skälet är att du vill driva ut andra och sämre händer ur potten, som lägre par (till exempel 3-3), draghänder (till exempel9-10 i färg) och rena chanshänder (till exempel Q-6). Ju flera spelare med sådana händer som stannar kvar, desto större är risken att floppen passar bättre ihop med någon av dessa händer än med din. Med en höjning skär du helt enkelt ned på konkurrensen om potten redan i utgångsläget.

3Det andra huvudskälet är att du vill öka på pottstorleken. Har du den bästa starthanden just då och därmed det bästa utgångsläget, vill du vinna en så stor pott som möjligt - och det vanligaste sättet att öka på pottstorleken är just med en höjning.

Har ingen annan höjt i första satsningsrundan, så ska du därför i princip alltid

göra det med någon av ovanstående topptiohänder. Och har någon som talat före dig redan höjt, bör du oftast inte tveka inför att "slå om", det vill säga kontrahöja.

En av grundpelarna i vinnande poker är "when you get it, BET it": goda kort är till för att spelas aggressivt.

Många pokerspelare blir sura när någon höjer före dem, men det ska du inte nödvändigtvis bli när du själv har goda startkort. Se spelaren som höjde före dig som en temporär samarbetspartner: höjer du nu också kommer oftast alla eller nästan alla de andra efter er att kasta sina kort inför den sammanlagda styrkedemonstrationen, och med färre kvar i potten ökar din chans att vinna den.

Har du A-A tål den handen hur många och hur höga höjningar som helst från de andra, ingen kan ha bättre startkort än vad du har. Med alla andra av topp-tio-händerna finns det däremot en gräns när du bör stanna upp och tänka efter, som jag visade med spelexemplet i den andra lektionen. Ju fler höjningar före dig innan det blir din tur att tala, desto större anledning att utvärdera situationen noggrant. I ett sådant läge bör du också veta vilka spelare du har emot dig, och hur chansvilligt respektive tajt de spelar!

Dan Glimne (poker@aftonbladet.se)

Följ ämnen i artikeln