Friidrott

Sprintstjärnan får kortad avstängning – efter samtalsmiss

Läkaren missade att ringa Christian Coleman

Av: 

Cesar Fältskär

Christian Coleman har vunnit tre VM-guld.

Christian Coleman har vunnit tre VM-guld.

Foto: Matthias Hangst / Getty Images Europe

SPORTBLADET

Den trefaldiga VM-guldvinnaren på 100 meter Christian Coleman stängdes i juni 2020 av nästan två år efter att ha uteblivit från flera dopningstester.

Nu får han sin avstängning kortad med 18 månader – efter att läkaren som skulle testa Coleman missat att ringa honom innan.

”Idrottaren skulle kunnat förvänta sig ett samtal från byråns anställda”, skriver idrottens skiljedomstol Cas i sin dom.

Det kom som en stor chock i juni förra året – den regerande världsmästaren och världens just nu snabbaste man Christian Coleman stängs av från OS. Detta efter att ha missat en dopningskontroll hemma i USA.

Efter att amerikanen överklagat till idrottens skiljedomstol Cas kommer nu beskedet att han får avstängning kortad – men missar trots det sommarens OS i Tokyo.

Missat telefonsamtal

Avstängningen kortades eftersom Athletics Integrity Unit (AIU) missat att meddela Coleman att man skulle testa honom. Coleman hävdade att han var ute och julhandlade och därför inte var hemma under besöket.

”Även om ett samtal inte krävs enligt reglerna var det rimligt av atleten (Coleman) att förvänta sig ett påminnande telefonsamtal”, skriver Cas i sin dom.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Diamond League 2021: Schema med alla tävlingar och datum

ÄMNEN I ARTIKELN

Friidrott

Christian Coleman

Sommar-OS