En örfil mot Sveriges alla e-sportare

Publicerad 2018-11-10

Ni kallar det något så urbota tråkigt som Riksidrottsforum, men mig lurar ni inte.

Jag vet vad ni håller på med därnere i Blekinge.

Det här är en ödeshelg för svensk idrott.

Sport är i första hand tävling.

Idrott är fysisk aktivitet.

Därför är schack en sport och aerobics en idrott medan orientering, bandy och höjdhopp kvalar in i båda kategorierna.

Ur denna uppdelning mynnar hundra frågor. Hur fysiskt är dart? Är kull idrott? Behöver vi ens bry oss?

Bodybuilding är ingen idrott

I ett fall behöver vi det.

Riksidrottsförbundet fördelar årligen 1,7 skattemiljarder mellan sina medlemmar. Vill ditt förbund ha del av kakan räcker det inte att vara en sport. Det ska vara en idrott.

Kroppskulturförbundet har lidit mest av kravet. På träning sliter de hårdare än de flesta, men tävlingar i bodybuilding bedöms inte i första hand avgöras av fysisk prestation. Det har ansetts som skäl nog att hålla dem utanför RF och bidragen.

Detta för oss till e-sport, den organiserade och seriösa rörelse som är sprungen ur dataspel. Förbundet har 16 000 medlemmar, lika många som boxningen, och lokala föreningar poppar upp i Leksand, Örebro och Åtvidaberg. Om e-sporförbundet väljs in i RF får de miljonbelopp om året, kan anställa folk, organisera sig och utöka verksamheten.

Svenskar kommer att spela mer, helt enkelt.

Hårdare krav på rörelse

Men är e-sport fysiskt nog? När förbundet försökte ta sig in i RF 2017 avstod Riksidrottsstämman nya inval och såg i stället över medlemskriterierna.

Nu är en gedigen och högintressant 107-sidig utredning släppt och i den föreslås en ny definition av begreppet idrott. Från dagens ”fysisk aktivitet som vi utför för att kunna ha roligt, må bra och prestera mera” till det skarpare ”det fysiska momentet är av mer än försumbar betydelse för själva aktiviteten, prestationen och resultatet”.

Tänk på schack. Eliten har numera magrutor och biceps, kroppen behöver vara uthållig för att orka med långa partier, men det är inte synonymt med att det fysiska momentet avgör prestationen. I princip kan du be en assistent flytta pjäserna med samma resultat.

Med e-sporten är det annorlunda. För att vinna i elitserien i CSGO måste du vara reaktionssnabb och precis. Med åren tappar du kvickheten i handlederna och får runda av satsningen.

Så fysiskt? Tveklöst. Men av mer än försumbar betydelse för resultatet? En definitionsfråga.

”Det möter vi ofta”

Och här blir det intressant. I dag samlas RF-medlemmarna i Blekinge för snackhelgen Riksidrottsforum. Inga beslut kommer att klubbas, men diskussionerna utgör grunden för Riksidrottsmötet i maj. Om ingen opponerar sig mot utredningen nu kommer den att bli en proposition som sannolikt röstas igenom då.

Riksidrottsstyrelsens Lotta Kellander bedyrar att de inte tänkt specifikt på något särskilt specialförbund när de tagit fram de 107 sidorna. Det stämmer såklart. Men i praktiken är det e-sporten som drabbas av det skärpta kravet på rörelse. Det är en örfil mot en växande rörelse som bespottas av äldre och älskas av yngre.

– Jag ser goda möjligheter för oss att komma in, men vi måste förklara att den fysiska aktiviteten inte är försumbar. För det möter vi väldigt ofta, säger E-sportförbundets ordförande Max Horttanainen.

Varför ena typen av svett?

Steg ett är i helgen, steg två i maj. Om gällande fyskrav kvarstår är jag övertygad om att e-sporten blir invald i RF. Ändras den i sista stund, såsom föreslås i utredningen, kan det vara nog för att ge konservativa medlemmar ett skäl att rösta nej.

Vi står vid ett vägskäl. E-sportens inträde i RF är inte bara en ekonomisk fråga, den krafsar på själva grundsynen av vad idrott är. Varför gevär men inte digitalt skytte? Varför en sorts precision och inte den andra? Varför ena typen av svett men inte den andra?

Ämnet kommer aldrig att locka fram de stora rubrikerna, men det är verkligen spännande.

Följ ämnen i artikeln