I stället skickade storklubben Botafogo en tung, storvuxen elva där hälften var flera år äldre.

Caroline Seger fick servera vatten i stället för att spela.

Att möta pojklag har varit en välbeprövad strategi för Pia Sundhage sedan hon tog över Sverige 2012. På så vis kan blågult smidigt ordna högklassigt motstånd utan att involvera och flyga in jämbördiga landslag.

Inför onsdagens OS-premiär mot Sydafrika styrdes en träningsmatch upp mot Botafogos P16. Fast lagom till avspark visade sig storklubben ha skickat betydligt äldre och större spelare. Flera var över 180 centimeter.

– Fem–sex killar är med i vårt U20. En del är på väg tillbaka från skada och andra behöver speltid, säger tränaren Thiago Aprigio.

Sembrant och Fischer

Sverige mönstrade en stark startelva: Nilla Fischer och Linda Sembrant som mittbackar, Lotta Schelin, Sofia Jakobsson och Fridolina Rolfö på topp. Enda avbräcket var på mittfältet där Caroline Seger avstod från spel efter att ha varit förkyld.

– En säkerhetsåtgärd, förklarar presschefen Rebecca Hedin.

Det betydligt tyngre och längre motståndet rivstartade och gjorde mål efter 30 sekunder. Sedan flyttade Sverige fram, Kosovare Asllani vann flera närkamper på mitten och laget skapade ett par halvchanser.

Lindahl peppade laget

Efter en kvart gick det ändå inte att stå emot. Botafogos troligen längste spelare, anfallaren Wenderson da Silva Costa Pereiera, nickade in 2–0 och löpte i djupled och satte 3–0. I andra halvlek gick Botafogo ner på nio utespelare men fortsatte att utnyttja det fysiska övertaget och fick in fem mål till.

En på förhand tämligen tröstlös uppgift slutade i 8–0-förlust. Värt att nämna är att landslaget ändå höll uppe modet hela matchen, inte minst målvakten Hedvig Lindahl vars rop till sin backlinje i första halvlek summerar inställningen bra:

– Nu kör vi! Så här blir det i OS-finalen!