Roligare för publiken – svårare för Baryard

Uppdaterad 2016-11-24 | Publicerad 2016-11-23

Chefens jobb gör ryttarens svårare

Malin Baryard, Bertram Allen och John Whitaker gör upp.

Malin Baryard Johnsson bossar för hela den sportsliga biten när Sveriges största ridshow drar igång i Friends.

Paradoxen:

För varje toppnamn hon bjudit in har hon gjort det svårare för sig själv.

– Det är ett formstarkt gäng vi har här men jag är taggad, absolut, säger hon.

I rollen som sportchef har landslagsryttaren lockat några internationella stjärnor samt den svenska hoppryttareliten – minus Rolf-Göran Bengtsson och Henrik von Eckermann – till Friends.

– Man kan tycka att det är tråkigt att Rolf-Göran inte är här, men han platsar inte om han inte kommer med sina bästa hästar. Så enkelt är det. Alla vill se Rolf-Göran, men han vill inte rida om han känner att han inte kan hävda sig och det kan han inte med sitt andragäng hästar. Och Henrik satsar på världscupen och det är som det är med det.

Annars ser hopptävlingarna, som börjar på fredag, på förhand mer vassa ut än tidigare. Det internationella inslaget toppas av irländaren Bertram Allen, britten John Whitaker och schweiziskan Janika Sprunger.

– Bertram vann allt för året, det var nog ingen tvekan om att komma tillbaka, och jag tror att han är fullt inställd på att göra det igen.

Bra tillfälle för Ankarcrona

Med tanke på EM i augusti får nye förbundskaptenen Henrik Ankarcrona ett bra tillfälle att syna kandidaterna till truppen han tar ut i sommar.

Douglas Lindelöw och Alexander Zettermann är tidigare mästerskapsryttare som är på gång igen med nya hästar.

– Douglas är i extremt bra form och sugen på att visa upp sig. Han har aldrig varit med i Friends och för "Alex" är det likadant. De är våra två ungtuppar.

Dessutom är Jens Fredricson, OS- och EM-ryttare för några år sedan, med på den stora scenen igen, nu med hingsten Uncanto di Villagana. Brorsan Peder dyker också upp – men inte på OS-silverhästen All In. Den får ta det lugnt efter höstens tarmoperation.

Tinne Vilhelmson Silfvén – det svenska dragplåstret när dressyren skrittar in i fotbollens nationalarena – har gjort klart att hon siktar mot OS i Tokyo om fyra år. Lyckas den satsningen blir hon historisk att som första svenska olympier delta i åtta spel.

Fokus på EM

Baryard Johnsson ser inte lika långt fram som till 2020.

– Allt handlar om att man har hästen. Har man hästen är det svårt att avstå. Så enkelt är det, men det är inte enkelt att ha den där hästen.

– Har jag den kommer jag säkert att galoppera in där på Tokyos arena, men just nu ligger fokus på Göteborg och EM i augusti, säger hon.

På tioåriga stoet Cue Channa – en av hästarna hon rider i Friends – hade Baryard Johnsson stora förhoppningar i Rio de Janeiro, men allt sprack med de 17 felen i lagfinalen i Deodoro – och ekipaget landade på 46:e plats individuellt.

TT: Hur ser du på OS så här i efterhand?

– Ett bakslag eftersom det var första gången det inte gick extremt bra (med Cue Channa). Det var ju ett dumt ställe eftersom det var där vi ville vara som bäst. I efterhand kan man säga att det var lite för tidigt för oss, samtidigt hade vi fram till dess resultat som var outstanding.

– Samtidigt är det kanske något vi kan ha nytta av inför vad som komma skall. Egentligen var det bara på den sista rundans sista radda det brakade ihop. Ska man vara krass och lite positiv så gjorde vi mycket bra också, säger Malin Baryard Johnsson.

TT