”Det missas mycket när banor byggs upp”

Publicerad 2015-07-14

Stenson inför British Open – och om livet som arkitekt

ST ANDREWS. Å ena sidan världssjua, å andra sidan 40 nästa år.

Henrik Stenson börjar redan nu lägga pusslet för livet efter golfkarriären och börjar snart extraknäcka som bandesigner.

– Jag fick rådet att det kan vara bra att starta upp det här när man fort­farande är aktiv, säger 39-åringen till Sport­bladet.

Under en proffskarriär som sträcker sig över 16 år har Henrik Stenson passerat en hel de golfbanor. Utmanande som lätta och dåliga som bra.

I går, tre dagar innan starten av årets British Open, meddelade så Stenson att han vill ta med de erfarenheterna till ritbordet och själv designa banor framöver.

– Jag har skapat en uppfattning över tid vad jag gillar och inte gillar och så dök det upp ett tillfälle här. Det har legat i pipelinen ett tag och jag har diskuterat grejer med Christian som jag ska jobba tillsammans med och nu kändes det som rätt läge att dra igång det, säger han.

Christian heter Lundin i efternamn och är den banarkitekt som Henrik Stenson ska samarbeta med i det nystartade bolaget Henrik Stenson Golf Design. Det första upp­draget blir att bygga om Österåkers GK norr om Stockholm där spaden sätts i backen hösten 2016, och Stenson förklarar att han själv på alla sätt kommer vara delaktig i hela designprocessen och inte bara låna ut sitt namn.

”Finns för få val”

– Nej, jag känner att många andra gjort det. Ska det göras ska det göras ordentligt och att bara sätta namnet på något känns inte intressant, säger han.

Varför just nu?

– Ska du gå in in den här businessen krävs det nästan att man startar upp det medan du fortfarande är aktiv, för säg att jag slutar spela om fem år och i stället börjar då så kommer några nya spelare vara i ropet. Men tanken är att köra det i liten skala de första åren.

Så du sneglar på livet efter golfkarriären?

– Klart att det är en affärsbit i det, men det handlar mer om passion över att skapa något som är beständigt över lång sikt och lägga in alla erfaren­heter man själv har. Jag tycker det missas ganska mycket både i strategi och andra enkla grejer när banor byggs.

Kan du peka på en specifik grej du själv ofta reagerar på?

– Spelstrategin, att det finns för få val. När jag ser en bana vill jag ha flera olika möjligheter. Jag tycker inte om att en designer ska bestämma ”här ska du slå en spoon på högersidan”. Det handlar om risk and reward. Står man till exempel på tee och slår en järntvåa där man har lite brett till vänster får du längre kvar och sämre vinkel in, men slår du en driver längs högersidan och utmanar de två bunkrarna så öppnar du upp greenen och får ett kortare inspel. Du ska vinna något när du lyckas och det ska kosta när du inte gör det.

Det finns duktiga golfare och det finns sämre golfare. Hur balanserar man där?

– Man måste gå igenom vissa grejer rätt bra innan man börjar. Golfbanor är till för medlemmar och medelgolfare och ibland straffas sämre golfare för hårt. Ett vattenhinderscarry 200 meter bort är inget proffsspelare bekymrar sig över, däremot alla medelgolfare som spenderar helgkassan på golfbollar ner i dammen.

Henrik Stenson tror sig dock ha facit på hur han inte ska göra. US Open spelades förra månaden för första gången på Chambers Bay i utkanten av Seattle och det var en bana som inte uppskattades av spelarna.

– Vad kallade Justin (Rose) den? Utomhusbingo? Det var för många halvdåliga slag som fick för bra betalt och för många bra slag som inte fick det, säger Stenson och medger att han och de andra spelarna fick en del skit för sin öppet luftade bankritik.

”Det är halvtrist”

– Andra öppnade munnen mer än mig, men det är det vanliga. Vi kan aldrig vinna. Det ser man på såna kommentarer som Billy Horschel fick, och jag själv fick väl också nån på Facebook. Typ ”Jag älskar det när det blir US Open dags och spelarna börjar klaga. Get on with it”. Det är halvtrist att man aldrig kan yttra en kommentar, men samtidigt… Du kan aldrig göra alla glada, så är det. En bra början är att göra sig själv glad.

Följ ämnen i artikeln