NFL

CJ Björk: Har fått sitt livs chans att nå Super Bowl

Av: 

Carl-Johan Björk

SPORTBLADET

En av ligans mest underskattade quarterbackar har gång på gång fått resa sig från tuffa motgångar. 

Nu har den härdade veteranen Matthew Stafford fått sitt livs chans att nå Super Bowl, med Los Angeles Rams.

I kväll får de ett kvitto på vad som krävs för att gå hela vägen.

Matthew Stafford

Matthew Stafford har varit en av ligans bästa quarterbackar i snart 13 år. Stafford kan hitta medspelare från alla olika vinklar och gjorde “no look”-passar långt innan Patrick Mahomes-hajpen kom till NFL.

Utöver sin stadiga kastarm så är han en av de tuffare spelfördelarna i ligan då han vid flertalet tillfällen spelat sig igenom smärtsamma skador.

Stafford började sin karriär med Detroit Lions där han har samlat på sig mängder av NFL-rekord genom åren, det som han dock inte samlade på sig var framgångar i slutspelet. Under sina 12 år med Lions så lyckades de endast gästa slutspelet tre gånger varav samtliga ledde till förlust i första omgången.

Jared Goff

Skillnaden är enorm

Den enda hjälp Stafford hade var wide receivern Calvin “Megatron” Johnson som var Staffords favoritmåltavla fram till ”Megatrons” pension 2015.

Oavsett hur bra Stafford är så är det trots allt en lagsport, och Lions hade helt enkelt inte det som krävdes för att ta sig hela vägen.

Ett lag som i närtid har gått hela vägen är Staffords nya lag LA Rams. När Stafford blev tillgänglig på free agent-marknaden var Rams snabba med att göra sig av med sin dåvarande QB Jared Goff – två val i första rundan i draften (2022, 2023) samt ett val i den tredje (2021) i utbyte mot Matthew Stafford.

Även om Goff har varit med att ta Rams till Super Bowl (säsongen 2018) så är skillnaden dem emellan enorm. Goff kan ha den sämsta bollspiralen av samtliga QB:s i ligan, och när det kommer till precision och armstyrka så är Stafford en rejäl uppgradering för Rams. Samt även ett rejält uppsving för Stafford att få vara del av ett lag med en ledning som faktiskt har en plan och satsar på att ha ett vinnande lag.

I lagsport så är kemi extremt viktigt, och om vi utgår från Rams två första matcher så är Stafford den sista pusselbiten.

Stafford verkar även ha funnit en ny favoritmåltavla i WR Cooper Kupp. Tillsammans är de en stor bidragande orsak till att de hittills är obesegrade.

Brady med Super Bowl-bucklan.

Det här är veckans hetaste duell

Kupp är den första wide receivern i Rams att uppnå över 100 mottagna yards under säsongens två första matcher sedan säsongen 2004 (Isaac Bruce). Rams två vinster är såklart välförtjänta, men man kan dock argumentera att de kommit mot medelmåttiga lag i Chicago Bears vecka 1 och Indianapolis Colts vecka 2. Det argumentet kan avfärdas om de lyckas att slå kvällens gästande lag Tampa Bay Buccaneers, de regerande mästarna.

Denna match är utan tvekan veckans absolut bästa duell. Två av ligans hittills vassaste försvar, och så även den lilla detaljen att Tom Brady spelar rysligt bra fotboll just nu.

Även om Stafford och Brady varit i ligan samtidigt under snart 13 år så har de endast mötts två gånger. I dessa möten har de tillsammans med deras respektive lag (Lions/Patriots) stått för varsin vinst, och sist de möttes var säsongen 2018 där Staffords Lions drog det längsta strået.

Säsongen för vardera lag står absolut inte på spel redan vecka 3, men att säga att det är ett eldprov för Stafford vore inte att ljuga. Han går upp emot ett försvar som är fullt intakt sedan försvarsuppvisningen i Super Bowl 55, där de fick favorittippade Kansas City Chiefs högoktaniga anfall att se uddlöst ut.

Att jämföra Staffords och Bradys karriärer är inte rättvist, med så olika lag runt omkring dem och med helt olika förutsättningar. Å andra sidan så är det ingen som kan jämföra sin NFL-karriär med Tom Brady till dagens datum.

Det som man dock kan räkna med är att Stafford hemskt gärna vill göra det Brady gjorde i fjol vilket är att vinna Super Bowl i sitt första år med sitt nya lag.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte Stryktipset i eftermiddag, där en Jackpot på ca 10 miljoner står på spel! Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

NFL

LÄS VIDARE

Räddade fallande katt med amerikansk flagga

ÄMNEN I ARTIKELN

NFL

Amerikansk fotboll