Mikkel Hansen – bäst i världen senaste tio åren

Publicerad 2023-01-29

Kan man vara bäst i världen de senaste tio åren utan att spela försvar, inte ha spelat i världens främsta liga och aldrig vunnit Champions League?

Ja, om man heter Mikkel Hansen.

– I min värld handlar det inte om att ha en eller två bra säsonger utan leverera under riktigt många år, säger den 35-årige dansken till Sportbladet.

Magnus Wislander utsågs till 1900-talets bästa spelare och Nikola Karabatic är tveklöst 2000-talets bästa.

Men när 38-årige Karabatic inte kunnat hålla uppe sin höga nivå de senaste fyra-fem åren – vem är då världens bästa spelare de senaste tio åren?

De flesta skulle nog hålla med oss om att det senaste decenniet har tillhört Mikkel Hansen. Detta trots att dansken knappt spelar i försvaret, aldrig spelat i den främsta ligan (Bundesliga) och, framför allt, aldrig vunnit Champions League.

Men han har varit den viktigaste och bäste spelaren i det Danmark som under de här tio åren gått från att vara en toppnation till att ta över världstronen från Frankrike de senaste tre-fyra åren.

Hansen har spelat de 18 senaste mästerskapen. Sedan det stora genombrottet i VM 2011 har han korats till världens bästa spelare av det internationella handbollsförbundet tre gånger, tagit plats i mästerskapets all star-lag tio av tretton gånger och lett Danmark till åtta stora finaler och fyra guld i OS, VM och EM.

Han har spelat sju Final 4 i Champions League med tre olika klubbar.

”Skulle inte spelat VM 2013”

Så, Mikkel Hansen, om jag säger att du är de senaste tio årens bästa spelare i världen – vad säger du då?

– Jag säger att det är många om budet. Jag tycker egentligen inte att man kan jämföra olika positioner. Kan man jämföra en målvakt med en utespelare? En kantspelare med en linjespelare? Men jag kan hålla med att jag är med i ”fältet”. I min värld handlar det inte om att ha en eller två bra säsonger utan leverera under riktigt många år, säger han till Sportbladet

Men det har du väl gjort?

– Ja, det tycker jag och det har varit viktigt för mig, inga tvivel om det. Det gäller att aldrig vara helt nöjd utan hela tiden hitta något som man kan bli bättre på. Ju äldre man blir desto klokare blir man. Man tränar smartare, förstår spelet bättre och känner sin kropp bättre. Det är många spelare som levererat under många år. Nikola Karabatic och Arpad Sterbik är två som gjort det i 20 år.

Mycket få spelare har gjort 18 mästerskap i rad (Wislander och Karabatic är två av dem).

Har det aldrig varit aktuellt att stå över ett mästerskap för att du varit sliten?

– VM 2013 skulle jag inte ha spelat. Då spelade jag med ett knä som inte var bra. Men ibland är vi inte vuxna nog att ta rätt beslut och man vill ju alltid spela i landslaget.

Hur länge tror du att du spelar i landslaget?

– Så länge jag tycker det är roligt och är bra nog så fortsätter jag.

Hur länge ser du dig spela handboll?

– Nu har jag skrivit på för tre år i Ålborg. Sedan får vi se efter det. Förr eller senare ska man bevisa sig i en helt annan värld. Man kan fortsätta i handbollsvärlden men det kan också vara spännande att göra något helt annat. Det är många idrottare som har fått problem att hitta något annat man brinner för och som får upp en på morgonen den dag man lagt av. Tills det är dags ska jag hitta något som jag brinner för.

Det låter som att du lämnar handbollen när du slutar spela?

– Man ska aldrig säga aldrig men jag tror nog att jag vill prova något annat. Först och främst drömmer jag om att vara ledig för första gången sedan jag var 16-17 år.

Tuff tid i Barcelona

Det var i den vevan Hansen tog plats i talangfabriken GOG. Han blev dansk mästare två år senare och lämnade för Barcelona 2008 efter att han öst in mål på de spanska giganterna i en Champions League-match.

Men speltiden i Barcelona blev begränsad och efter två säsonger återvände Hansen 2010 som 23-åring till den nya, danska jättesatsningen AG Köpenhamn som tog sig till CL-semifinal 2012 innan man gick i konkurs samma år.

Då drog Hansen till PSG där han blev en av världens absolut bäst betalda spelare i det mest penningstinna projekt som handbollshistorien sett med det stora målet att vinna Champions League. Det lyckades man aldrig med utan det stannade vid en final och fyra semifinaler på sex år 2016–21.

I somras flyttade Hansen hem med sin familj, fru och två små barn, till storsatsande Ålborg som efter en mycket överraskande finalplats i Champions League 2021 numera ses som en av de sex-sju klubbar som kan vinna titeln de kommande åren.

2000 supportrar var på plats när Hansen presenterades i augusti. En mycket sällsynt siffra, för att inte säga unik, för en spelarpresentation i handbollsvärlden.

Var det viktigt att det fanns en klubb på Ålborgs nivå för att du skulle flytta hem?

– Ja, det var helt avgörande. Annars hade jag inte flyttat hem nu.

Mikkel Hansen.

Vad motiverar dig att fortsätta efter alla de här åren?

– Glädjen att kunna spela. Efter att missat hela våren på grund av en blodpropp är jag mer motiverad än på länge. Jag är i en ny klubb där allt går som det ska. Vi har många duktiga spelare på planen men det är också en fin grupp att vara med utanför planen. Min familj är glad över att vara hemma. Min fru arbetar och mina barn går i dansk barnomsorg och vi är nära våra familjer, säger Hansen som bor i Köpenhamn och pendlar till Ålborg på Jylland.

Att du aldrig vunnit Champions League – gör det ont och irriterar dig?

– Självklart är det en dröm att vinna Champions League. Om det inte hade varit en dröm hade jag inte spelat här. Men det är inget jag går runt och irriterar mig. Alla vill vinna Champions League. Sedan gör inte alla det. Det är inget man beställer och så kommer det med posten. Det gäller att leverera när chansen finns. Vi (PSG) hade den några gånger men då kanske inte jag levererade på toppnivå eller så gjorde inte laget det.

När du avslutat karriären – tror du att du kommer att ångra att du aldrig spelade i Bundesliga?

– Nej, inte alls. Jag är mycket glad för mina tio år i Paris.

Har du varit nära att gå till Tyskland någon gång?

– Nej, det har aldrig varit riktigt nära. När AG gick i konkurs fanns det olika klubbbar involverade. Men det var spännande att komma till Paris och Frankrike och jag kände mig alltid hemma där.

Nu är han och Danmark en match från att bli historiska som första nation någonsin att vinna tre raka VM-guld.

– Det skulle betyda mycket för oss, säger Hansen.

Danmark möter Frankrike i VM-finalen klockan 21 i kväll.

Världens bästa spelare senaste tio åren

Kriterie: Spelat topphandboll under åtta av de senaste tio åren.

1. Mikkel Hansen, 35, Danmark (vänsternia)

Superskytten med quarterback-passningarna. Korad till världens bäste tre gånger om (två gånger senaste tio åren) och tagit plats i åtta all star team i mästerskap sedan 2013.

2. Nikola Karabatic, 38, Frankrike (mittnia)

Världens bäste genom tiderna och etta här om vi hade beaktat hela 2000-talet. Men inte lika dominant senaste fyra-fem åren och får därför nöja sig med att vara tvåa här.

3. Niklas Landin, 34, Danmark (målvakt)

Inte lika legendarisk som nästa målvakt på listan (Sterbik) men sett över hela perioden har ingen varit bättre mellan stolparna än dansken. De senaste åren, efter flytten till Kiel, har de stora klubbtitlarna också kommit och han utsågs till bäst i världen både 2019 och 2021.

4. Domagoj Duvnjak, 34, Kroatien (mittnia)

Ingen niometersspelare i världen har spelat lika länge i topplag i Bundesliga, med den oerhörda belastningen, som den komplette evighetsmaskinen.

5. Arpad Sterbik, 42, Spanien (målvakt) – slutat

Ingen har kunnat spika igen som Sterbik. Kanske som bäst i slutet av 00-talet men vann VM-guld och EM-guld åt Spanien samt CL-guld till Vardar under 10-talet.

6. Andy Schmid, 39, Schweiz (mittnia)

Som schweizare blev det inga framgångar på landslagsnivå. Men dominerade Bundesliga under fem år 2013–18 då han utsågs till den bäste i den bästa ligan.

7. Raul Entrerrios, 41, Spanien (mittnia) – slutat

Dirigerade Barcelona till fyra CL-finaler (två guld) och otaliga andra titlar samt Spanien till sex medaljer 2014–21, varav två EM-guld.

8. Aron Palmarsson, 32, Island (mittnia)

Ingen har spelat fler Final 4 i världen än islänningen (tio). Klubbadresser sedan han var 19 år: Kiel, Veszprem, Barcelona, Ålborg.

9. Kiril Lazarov, 42, Nordmakedonien (högernia) – slutat

Målkungarnas målkung och senaste tio årens (och 2000-talets) överlägset bästa högernia.

10. Gudjon Valur Sigurdsson, 43, Island (vänstersexa) – slutat

Målmaskinen på kanten som har världsrekordet i antal landslagsmål. Europas största klubbar turades om att sajna honom under 10-talet: AG Köpenhamn, Kiel, Barcelona, Rhein-Neckar Löwen och PSG.

11. Sander Sagosen, 27, Norge (vänsternia)

Yngst på listan och på håret att han uppfyller kriterierna. Men gick till Ålborg som 18-åring och förde Norge till världstoppen redan som 20–21-åring. Om fem år är han säkert ännu högre upp på en motsvarande lista.

12. Gonzalo Perez de Vargas, 31, Spanien (målvakt)

Den ”lille” målvakten med det stora spelet i så framgångsrika Barcelona och Spanien.

13. Jim Gottfridsson, 30, Sverige (mittnia)

En av världens absolut bästa spelare senaste tre-fyra åren när han fört Sverige tillbaka till världstoppen (och Flensburg till dubbla ligaguld). Tog dessutom CL-guld i början av listans period (2014).

14. Michaël Guigou, 40, Frankrike (vänstersexa) – slutat

Svårt att komma runt Frankrikes och Montpelliers institution på kanten. Vann allt med det franska landslaget flera gånger om och tog Montpellier till ett överraskande CL-guld 2018.

15. Alex Dutjebajev, 30, Spanien (högernia)

Otrolig matchvinnare som älskar de avgörande lägena. Förde Vardar till en bragdartad CL-titel 2017.

16. Lasse Svan, 39, Danmark (högersexa) – slutat

Inget annat land producerar kantspelare som Danmark. Svan har varit den bäste av dem sett över hela perioden. Vi ska inte glömma förvarsspelet heller.

17. Julen Aguinagalde, 39, Spanien (mittsexa)

De senaste tio årens bästa linjespelare framåt. Spanjoren med telefonstolpar till ben var ostoppbar inne på linjen i mitten av 10-talet.

18. Cedric Sorhaindo, 38, Frankrike (mittsexa)

Inte någon av de största stjärnorna i varken franska landslaget eller Barcelona men kapten och central spelare i båda lagen med ett prisskåp som få kan matcha.

19. Viran Morros, 38, Spanien (försvarare)

En försvarsspelare tar plats på listan och det är klart att det är generalen för det bästa och smartaste försvaret världshandbollen sett (spanska landslagets de senaste tio åren) sedan Jugoslavien kom med sitt 3–2–1 på 1970-talet.

20. Luka Cindric, 29, Kroatien (mittnia)

Förgrundsgestalt när han slog igenom stort 2016/17 för den klassiske, lite mindre, playmakertypen som gjort comeback på världsscenen de senaste åren. Tre CL-guld på sex år med två olika klubbar (Vardar och Barcelona).

Följ ämnen i artikeln