Allt fler unga beroende av nätpoker

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-02-24

- lockas med gratisspel med lätt motstånd

Spelberoendet ökar kraftigt i Sverige.

Det som bekymrar mest är den nya speltrenden: nätpoker.

Och det är främst unga som fastnar.

– Jag är mycket bekymrad, säger Anne Nilsson, ordförande i Spelberoendes Riksförbund till aftonbladet.se.

Lätt att fastna Nyfikna spelare lockas med gratisspel. När insatserna blir riktiga pengar ökar motståndet.

Antalet samtal från drabbade och anhöriga har ökat markant sedan slutet på förra året. När det gäller storstadsområdena är nätpoker den spelform som ökar mest. Och det är främst unga spelare som fastnar för den nya spelformen. Anne Nilsson talar om en markant ökning.

– Vi vet att det är många unga som spelar poker på raster i skolan. Och då blir det extra spännande att mäta sin skicklighet mot andra, säger hon.

Lätt att tappa kontrollen

Det som gör att så många lockas till just nätpoker är att det är ett snabbt spel. Det är lättillgängligt, insatserna är obegränsade och vinner man så får man pengarna direkt. Det är också just detta som gör det så förrädiskt, menar Nilsson.

Men den riktigt stora faran är att pengarna aldrig syns.

– Pengarna känns overkliga och man tappar snabbt tidsuppfattningen framför datorn, säger Nilsson.

Lockas med gratisspel

De flesta lockas in i spelandet genom spel med låtsaspengar – mot oerfarna spelare. När det blir riktiga pengar i potten – ökar också motståndet. Och det dramatiskt.

– Det farligaste och vanligaste misstaget är att många tror att det ska gå att vinna tillbaka pengarna, säger Anne Nilsson.

Första signalen på att en ny grupp spelberoende söker sig till hjälporganisationer för spelberoende kom i slutet på förra året. Och från flera förbund runt om i landet kommer rapporter om att det skett en ökning. Allt fler unga söker sig till möten för spelberoende.

Anhöriga larmar

Men oftast är det inte de som själva drabbats som larmar – det är vänner och släktingar.

Även Folkhälsoinstitutet är oroat inför utvecklingen. På kort tid har samtalen till myndighetens 020-nummer tredubblats.

Anne Nilsson tror att det enda botemedlet är information.

– Jag tror inte på att förbjuda spelandet, men det finns en stor lucka i kunskapen kring detta. Det enda som hjälper är upplysning.

Läs mer:

Per Mattsson

Följ ämnen i artikeln