Lista: De 22 mest populära idrottarna i Sverige

Här är Aftonbladet/Inizios undersökning

Uppdaterad 2018-04-06 | Publicerad 2017-12-23

Det var ett OS-fritt år, men med sprakande världsmästerskap och plötsliga idrottsbragder.

När Aftonbladet/Inizio frågade svenska folket om vilken idrottare de gillar mest blev topplistan så här.

Fyra delar 19:e-platsen

19. Isabelle Gulldén, handboll 3 %

Svenska landslagets centralfigur spelar till vardags i rumänska topplaget CSM Bukarest och nådde i våras en tredjeplats i handbollens Champions league. Men det som ligger närmast på näthinnan är Isabelle ”Bella” Gulldéns insats i VM där hon och landslagskollegorna skrällde mot såväl Norge som Danmark innan det tog stopp i semi och en fjärdeplats. Ett historiskt bra resultat för Sverige.

19. Daniel Ståhl, friidrott 3 %

Ricky Bruchs svenska rekord hade stått sig i 33 år före den junikvällen på Sollentunavallen. Daniel Ståhl slängde iväg diskusen hela 71,29 meter och kopplade då också grepp om världsårsbästalistan. Förväntningarna inför VM sköt i höjden och svenske publikfavoriten grejade också en pallplats i London-VM även om han missade guldet med ynka två centimeter.

19. Rolf-Göran Bengtsson, ridsport 3 %

Rolf-Göran Bengtsson missade EM på hemmaplan efter att topphästen Clarimo Ask åkt på en skada och förra stjärnhästen Casall gått i pension. Men en av världens bästa ryttare är populär hos det svenska folket, det har han bevisat flera gånger tidigare genom att bland annat ta hem Jerringpriset.

19. Jenny Rissveds, cykel 3 %

Jenny Rissveds slog igenom med dunder och brak när hon tog OS-guld i mountainbike i Rio 2016. Men det här året har inte varit lika bra. Rissveds har berättat att hon blev deprimerad efter att ha förlorat både sin farfar och morfar och hamnade dessutom i en avtalskonflikt med cykelförbundet. 

Den gjorde att hon nobbade VM i Australien i september. Men trots att Rissveds inte vunnit några större segrar i år tar hon plats topp 20 på listan.



Fem delar 14:e-platsen

14. Frida Hansdotter, alpint 4 %

Frida Hansdotter och slalom har i princip inneburen pallplatsgaranti de senaste säsongerna. Svenskan hade en tung höst i fjol men kom tillbaka efter nyår och tog tre pallplatser i världscupen varav en seger. I St. Mortiz knep Hansdotter dessutom sin tredje raka mästerskapsmedalj när hon tog VM-brons i slalom. 

14. Lotta Schelin, fotboll 4 %

Lotta Schelin gjorde fem mål på elva matcher i damallsvenskan den här säsongen. Hon blev dessutom historisk när hon gjorde 1-0 mot Ryssland i EM och passerade därmed både Hanna Ljungberg och Zlatan Ibrahimovic i måltoppen med sitt sjunde EM-mål.

Anfallaren drogs dock med en huvudskada under mästerskapet och tvingades sjukskriva sig i augusti. Det är fortfarande oklart när, eller ens om, en av Sveriges genom tiderna kan spela fotboll igen.

14. Henrik Zetterberg, ishockey 4 %

Detroit Red Wings dynasti är över och förra säsongen missade den klassiska NHL-klubben att ta sig till slutspel för första gången på 25 år. Om det går att skylla på Henrik Zetterberg? Knappast. ”Zäta” stod för 68 poäng (20 fler än någon annan i laget) och fortsätter att hålla hög klass – trots att han i höstas fyllde 37 år.

14. Anna Haag, skidor, 4 %

Anna Haag hade sin bästa säsong på länge och radade upp topp tio-placeringar i världscupen. När det var dags för VM i Lahtis hade Haag prickat formen. Det blev en femte plats på 10 kilometer klassiskt och 31-åringen var med och tog silver i stafetten.

14. Victor Nilsson Lindelöf, fotboll 4 %

Nilsson Lindelöf var en viktig kugge i Benficas backlinje och var med och vann både portugisiska cupen och ligan innan han i somras såldes till Manchester United för över 300 miljoner kronor. 

Han har även växt fram som en given startspelare i det svenska landslaget och hyllades, precis som Granqvist, stort för insatserna mot Italien i playoff.

Fem delar 8:e-platsen

8. Kosovare Asllani, fotboll 5 %

Kosovare Asllani vann ligatiteln med Manchester City och valde sedan att flytta hem till Sverige och Linköping. Där fick 28-åringen en nyckelroll och var med och ledde laget till SM-guld. 

Asllani har även stått för fina insatser på sin nya mittfältsposition i landslaget och belönades för första gången med Diamantbollen på Fotbollsgalan. 

8. Peder Fredricson, ridsport 5 %

Peder Fredricson fick ta emot Jerringpriset efter OS-silver i Rio de Janeiro. I år blev det ett steg ädlare valör. Fredrikson och hästen All In vann ridsport-EM på hemmaplan i Göteborg med minsta möjliga marginal. 

Ryttaren gick felfri genom hela tävlingen, men rev de två sista hindren. Det räckte ändå till guldet. Fredricson fick även med sig ett lagsilver från EM.

8. Alexander Gustafsson, kampsport 5 %

”The Mauler” gjorde comeback på allvar när han mötte Glover Teixeira på hemmaplan i slutet av maj. Inför 30 000 åskådare i Globen besegrade Gustafsson brasilianaren efter en blodig fajt. 

Gustafssons uppvisning tog honom ett steg uppåt på karriärstegen och nu hoppas han på att få möta segraren i titelmatchen mellan Volkan Özdemir och Daniel Cormier som hålls i början av januari.

8. Malin Baryard-Johnsson ridsport 5 %

Malin Baryard-Johnsson kom hem från EM i Göteborg med ett silver i lagtävlingen. Men Baryard-Johnsson och hästen Cue Channa hade en riktigt mardrömsrunda där och tvingades bryta. Baryard har tillhört Europaeliten i över 16 år och är en publikfavorit, framför allt hos de svenska kvinnorna. Där är det åtta procent som lyfter fram Baryard.

8. Emil Forsberg, fotboll 5 %

Forsberg har haft ett fantastiskt år och utsågs i våras till Bundesligas bästa mittfältare av tidningen Kicker. Han slog rekord med sina 22 assist i Bundesliga säsongen 2016/2017 och har dessutom gjort fyra mål i år. 

Forsberg har också stått för flera fina insatser i landslaget och var för många favorit till att ta hem Guldbollen, men fick nöja sig med priset ”Årets mittfältare”. 

8. Erik Karlsson, ishockey 5 %

Den exceptionella nivå som Erik Karlsson höll i vårens slutspel fick hockeyvärlden att häpna. Trots en sargad fot ledde backen sitt Ottawa hela vägen till konferensfinal – där laget till slut bara var ett mål ifrån att slå ut de blivande Stanley Cup-mästarna Pittsburgh. ”De säger alltid att Gud vilade på den sjunde dagen. På den åttonde tror jag att han skapade Erik Karlsson”, konstaterade Ottawa-bossen Pierre Dorion.

7. Henrik Stenson, golf 6 % 

Efter ett galet 2016 med OS-silver och en major har 2017 varit ett ”mellanår” med Stenson-mått mätt. Förutom segern i Wyndham Championship (hans sjätte totalt på PGA-touren) och elfteplatsen i The Open har det varit få glädjeämnen för ”Iceman”, som dessutom haft en del skadeproblem. Ändå kvar i topp tio (9) på världsrankningen vilket vittnar om en hög lägstanivå och fortsatt populär hemma i stugorna.

6. Andreas Granqvist, fotboll 7 % 

Granqvist blev ”Granen” med hela svenska folket när han ledde Sverige till VM efter en bragdartad insats i playoff mot Italien. Lagkaptenen har haft en bra säsong i ryska Krasnodar, men det är framför allt mittbacksklippans spel i landslaget som gjort att han hyllats till skyarna. ”Granen” fick dessutom Aftonbladets och Svenska fotbollförbundets Guldbollen på Fotbollsgalan i början av december.

5. Stina Nilsson, skidor 11 % 

Året kunde inte ha börjat bättre för Stina Nilsson. Skidstjärnan vann fyra etapper i Tour de Ski och slutade trea totalt. Nilsson fortsatte att rada upp sprintsegrar i världscupen, men VM blev en liten missräkning och Nilsson missade medalj i såväl sprint som teamsprint. Ett silver i stafetten blev ett litet plåster på såren.

Nilsson kom tillbaka med besked och vann ytterligare två världscupsegrar i sprint. Började dessutom den här säsongen med seger i finska Ruka.

4. Henrik Lundqvist, ishockey 14 % 

Final mot ett stjärnspäckat Kanada i hockey-VM – då klev ”Henke” återigen fram som blågul nationalhjälte. Lundqvist räddade allt i den dramatiska straffläggningen och blev sedan mer eller mindre överfallen av en glädjerusig William Nylander. Men det är ju inte bara i Sverige han regerar, i över ett decennium har målvaktsikonen kallats ”King Henrik” på självaste Manhattan.

3. Zlatan Ibrahimovic 27 %

Började året med att visa målform och nätade såväl mot West Ham som mot Liverpool i Premier League. Sänkte även St. Etienne med ett hattrick i Europa League och blev stor hjälte när han säkrade ligacupen för United med sina två mål mot Southampton. 

I april kom knäskadan som höll Ibrahimovic borta från fotbollen i sju månader. Zlatan fick ändå förlängt kontrakt med United och gjorde rekordsnabb comeback.

Att Ibrahimovic var borta stora delar av året stoppar honom inte från att vara en av Sveriges populäraste idrottare. I ålderskategorin upp till 29 år är Zlatan till och med mest poppis av alla. 

2. Sarah Sjöström, simning, 35 %

Sarah Sjöström, 24, har redan vunnit så gott som allt man kan vinna och 2017 var verkligen hennes år. Sjöström matchade tre VM-guld i långbana med dubbla världsrekord, och slog sedan fyra nya världsrekord i kort bana bara dagar senare.

Hon dominerade den totala världscupen och prisades till Europas bästa kvinnliga idrottare. Hon fick även priset som världens bästa kvinnliga simmare när Magasinet Swimming World presenterade sin årliga utnämning.

1. Charlotte Kalla, skidor, 44 %

Det är inget snack om vem som är svenska folkets favorit. Charlotte Kalla petar ner Zlatan från tronen och är återigen på toppen av listan, precis som 2014 och 2015.

Längdstjärnan började fjolårssäsongen med att få hjärtflimmer mitt under premiären, men gjorde sensationellt snabb comeback och fick åter igen framgångar på VM. Kalla åkte hem från Lahtis med två silver och ett brons och tangerade samtidigt Gunde Svans mästerskapsrekord på 17 medaljer.



Gör din röst hörd – gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!


Vilka nu aktiva svenska idrottare gillar du mest?

Grafik: Så här har deras popularitet förändrats över åren.