Eddie Läck vann målvaktsmatchen mot Luongo

Eddie Läck stänger igen under straffläggningen mot Florida.

Då: lagkamrater som visade sin vänskap till alla.

Nu: Motståndare och aktuella i en privat uppgörelse.

– Jag frågade om han ville ta en målvaktsfajt, skrattar Eddie Läck efter Vancouvers seger mot Florida och Roberto Luongo.

Eddie Läck höll nollan i straffläggningen mot Panthers och vann målvaktsmatchen mot Roberto Luongo.

Efter en tung och pressad situation börjar Vancouver Canucks vända på saker och ting.

Henrik Sedin slog till med två passningspoäng och Alexander Edler en när laget sent på söndagskvällen, svensk tid, slog tillbaka Florida Panthers med 4-3 efter straffar och därmed tog två viktiga poäng i jakten på en slutspelsplats.

Eddie Läck spelade även han en stor huvudroll och svarade för 26 räddningar i matchen, som till sist fick avgöras på straffar. Där höll han tätt och vann också mot förre lagkamraten Roberto Luongo, som tvingades kapitulera efter förre AIK-spelaren Nicklas Jensens mål som blev det enda.

– En stor seger för oss, den är lika viktig som alla andra. Att det sett ut så här (säsongen) är inte vad vi hade förväntat oss men vi är glada nu, sa Läck i Canucks omklädningsrum efter matchen.

Det blev ett speciellt möte i Florida där Canucks för första gången mötte Luongo sedan veteranmålvakten tredjats bort precis efter OS.

”Konstigt att se honom”

– Det är fortfarande konstigt att se honom på andra sidan isen och jag tror han tycker likadant. Han har varit en canuck i så många år och att spela mot oss måste ha varit konstigt för honom, säger Kevin Bieksa efter segern.

– Det är passande att det skulle sluta i en straffläggning. Han och Eddie skämtade om att låta det vara oavgjort och avsluta matchen där, men vi hade förstås andra planer.

På uppvärmingen passade Läck och Luongo på att samtala med varandra. Tv-bilder visar hur de skrattade ihop inför nedsläpp.

– Jag utmanade honom till en målvaktsfajt, men han ville inte, säger Eddie Läck och skrattar.

– Det var konstigt att se honom i annan tröja på andra sidan isen och jag tror han kände exakt samma sak.

Henrik Lundqvist släppte bara in ett mål när San Jose besökte New York på söndagen. Men tyvärr för Rangersmålvakten producerade hans lagkompisar inte ett enda mål, matchen slutade 0–1 i Madison Square Garden. Lundqvist tog 29 skott och svensken valdes fram som matchens andra stjärna.

Nicklas Bäckström och Marcus Johansson assisterade till första målet när Washington slog Toronto med 4–2 efter att ha haft ledningen med 3–0 redan efter nio minuter. Carl Gunnarsson spelade fram till Torontos 2–3 mål i andra perioden.

Colorado Avalanche tog en tung bortaseger när man besegrade Ottawa med 3-1. Lagkaptenen Gabriel Landeskog var inblandad i matchavgörande 3-0-målet i tredje perioden. Mika Zibanejad tröstmålade för Senators. Även Erik Karlsson noterades för en passningspoäng vid målet.