De fruktar nya domen

Publicerad 2012-12-22

Marknadsdomstolens beslut skrämmer RF – ska ta hjälp av Reinfeldt

Marknadsdomstolen har slagit fast en dom som kan komma att förändra Idrottssverige. Nu är landets föreningar och förbund oroliga för en framtid där de likställs med företag och flera ligor inom samma sport ska konkurrera med varandra.

– De anser att det hade varit jättebra om det fanns fem fotbollsförbund, eftersom det blir billigare för konsumenten, säger RF:s ordförande Karin Mattsson Weijber.

Mats Enquist.

Den nya oron grundar sig i en anmälan av Svenska Bilsportförbundet som 2008 stoppade en, av förbundet icke sanktionerad, tävling som licensbundna förare och domare deltog i. Konkurrensverket dömde i den konkurrerande tävlingens fördel och efter att ärendet nu överklagats i Marknadsdomstolen står det klart att domen kommer att stå sig.

”Ur sitt sammanhang”

Nu räds förbunden de konsekvenser som utslaget kan få. Bland annat jämställs idrottsföreningar med företag om de driver ekonomisk verksamhet – även om det bara rör sig om korvförsäljning för åskådare och föräldrar.

– De har lyft idrotten ur sitt sammanhang. Det innebär att när ett beslut tas på ett årsmöte är det inte taget av föreningar, utan av företag, och då tvingas man se över om det beslutet påverkar konkurrensen. Är SM-veckan, då flera förbund går ihop, en kartell då, frågar sig Karin Mattsson Weijber, RF:s ordförande.

Hon menar att domen kan få stora konsekvenser: om en förening får bidrag från kommunen, snedvrider inte det konkurrenssituationen mot de som inte subventioneras?

– Att det handlar om vem som får organisera tävlingar är det lilla. Det stora är att man spikar fast en syn på föreningar som innebär att de är som vilka företag som helst.

”Mycket har raserats”

Mats Enquist, ordförande i Svensk Elitfotboll, menar att det aldrig hade behövt bli så här om RF bara hade gjort mer.

– Det är RF:s ansvar att fundera på hur man torgför idrotten. Väldigt mycket av det man har byggt upp under lång tid har raserats för att man inte har förklarat idrottens värde, man har koncentrerat sig på att vara någon sorts bidragsmyndighet. Grundproblemet är att vi inte har en tillräckligt stark position i samhället, utan betraktas snart som vilken jeansbutik som helst, säger Enquist till Sportbladet.

Då domen inte kan överklagas i en högre instans kommer RF nu att ta striden hela vägen upp till statsministerns bord.

– Vi kommer naturligtvis att tala med företrädare för både regering och riksdag. Inte minst Fredrik Reinfeldt har varit tydlig med den här sektorns betydelse för Sverige, säger Mattsson Weijber.

Domen – här är alla turerna

Fredrik Skoghag.

2008 anmälde Svenska Bilsportförbundet (SBF) grundaren av Svenska Motoralliansen, Fredrik Skoghag, för att ha anordnat tävlingar med SBF-licenserade förare, vilket bryter solidaritetsregeln som säger att förbundet måste godkänna de tävlingar som medlemmar deltar i.

Skoghag svarade då med att anmäla SBF till Konkurrensverket (KKV), som startade en egen utredning för att se om regeln stämde överens med konkurrenslagstiftningen. Det gjorde den inte enligt KKV, som redovisade sitt beslut 2011.

SBF, med Riksidrottsförbundet i ryggen, överklagade då domen till Marknadsdomstolen. Den 20 december kom deras beslut: de följer KKV:s linje att föreningar som bedriver ekonomisk verksamhet ska klassas som företag. Tidigare har idrottsföreningar särbehandlats på grund av deras sociala betydelse och det faktum att de ytterst sällan är vinstdrivande.

Än så länge gäller beslutet bara SBF, men fungerar som en fingervisning för hur Marknadsdomstolen kommer att döma i liknande fall. Marknadsdomstolens dom går inte att överklaga.