Idrotten ska få egen börs

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-13

Framtiden enligt NGM:s vd: ”Kan bli en miljardindustri”

Vill du äga en del i FC Köpenhamn, AIK eller i IFK Göteborgs riskkapitalbolag?

En aktiebörs med stark sportanknytning är på väg att startas.

– Det blir ett modernt sätt för klubbarna att finansiera verksamheten, säger Ulf Cederin, vd på NGM (Nordic Growth Market).

Allt fler idrottsklubbar, speciellt inom fotbollen, har så kallade riskkapitalbolag kopplade till sig för att finansiera olika spelarköp.

Andra klubbar har skapat bolag vid byggandet av en ny fotbollsstadion eller ishockeyarena.

Hittills har många av de bolagen varit exklusiva samlingar för ett fåtal investerare.

Det vill delvis NGM-börsen (Nordic Growth Market) ändra på.

Samlar investerare

– Jag tror att det är dags för idrottsklubbarna att anpassa sig och hitta nya finansieringsvägar, säger Ulf Cederin, vd på NGM.

– Via en gemensam sportbörs blir det lättare att hitta de som är beredda att investera, oavsett om det är stora investerare eller vanliga supportrar till idrottsklubben som vill bli aktieägare i bolaget.

Förberedelserna har pågått i ett par månader.

– Vi har frågat ett tiotal riskkapitalbolag, bolagiserade klubbar och arenabolag i Norden och fått väldigt positiva reaktioner.

Nu kommer vi att gå ut bredare till klubbarna och försöka hitta de som verkligen vill vara med, säger Cederin.

– Vi hoppas att vi kan köra i gång detta till andra halvåret 2008.

Oreglerad marknad

Vad blir det för storlekskrav på bolagen för att de ska kunna ­finnas med i en sportaktiebörs?

– Vi kommer jobba med olika nivåer på de olika idrottsbolagen. De stora ska ha en riktig börsnotering och de mindre bolagen kan finnas i en mer oreglerad marknad. Även de små bolagen knutna till ett fotbollslag och som bara behöver ta in 15–20 miljoner kronor ska kunna finnas med i en elektronisk handel, säger Ulf Cederin och fortsätter:

– Vi har en del grundkrav. Det ska finnas ett visst antal aktieägare, kanske upp mot hundra stycken och det ska vara en bra ekonomikontroll. Och det ska finnas en plan för hur man kommunicerar det som händer i bolaget och en rapporteringsplikt. Det gäller att skapa en trovärdighet kring bolagen.

Svensk Abramovitj

En sportaktiebörs i kombination med att Riksidrottsförbundet släpper kravet på att den ideella föreningen måste äga minst 51 procent av aktierna i den bolagiserade verksamheten öppnar vägen ytterligare för större enskilda majoritetsägare.

Alltså svenska varianter på Chelseas Roman Abramovitj eller Manchester Citys Thaksin Shinawatra.

”Mycket pengar”

Ulf Cederin tror på en rejält växande marknad och livlig aktiehandel i bolag med stark idrottsanknytning.

– Det finns väldigt mycket pengar där ute. Jag ser hur människor investerar tiotals, hundratals miljoner kronor i omöjliga projekt. På sikt tror jag att det här idrottssegmentet kan bli en miljardindustri. Det finns mycket pengar för den här typen av bolag.